“Fantastic Gymnastics”

         “Fantastic Gymnastics” – acesta este sloganul sub care se vor desfasura intrecerile celei de a 42-a editii a Campionatelor Mondiale de gimnastica artistica.
        Incepand de sambata, 16 octombrie 2010, ora 8.45 (ora locala), cand va avea loc Ceremonia de Deschidere, si pana duminica, 24 octombrie 2010, ora 17.45 (ora locala), cand este programata “Inchiderea”, Ahoy Arena din Rotterdam va deveni “capitala” gimnasticii mondiale.       Desigur, agitatia specifica marilor evenimente va incepe cu mult mai dereme, avand in vedere ca in, incepand de marti, sunt programmate primele sesiuni de antrenamente oficiale, delegatiile incepand sa sosesca de duminica.
        Peste 500 de gimnasti si gimnaste din 70 de tari se vor intrece pentru medaliile puse in joc (echipe, individual compus, aparate), intr-o competitie care se anunta extrem de dificila pentru toti participantii. O prima absenta, RPD Coreeana, ca urmare a sanctiunii de suspendare pe termen de 30 de zile, decisa de forul international, impotriva federatiei nord-coreene si a gimnastei Hong Su Jong, ca urmare a falsurilor privind ziua sa de natere, fiind consemnate trei date diferite, pentru tot atatea competitii diferite, inclusiv pentru Rotterdam.
        Desigur, printre formatiile cele mai asteptate se afla si echipele Romaniei, care vor face deplasarea la Rotterdam in cursul zilei de duminica, 10 octombrie, delegatia noastra avand urmatoarea componenta:     

         MASCULIN:
        Sportivi
: DRAGULESCU Marian, KOCZI Flavius, BUIDOSO Ovidiu, BATAGA Cristian, BUCUR Adrian, BERBECAR Marius, COTUNA Vlad
         Antrenori: SUCIU Ioan, VUG Vasile, GAL Stefan, URZICA Marius,
         FEMININ:
        Sportive:
IZBASA Sandra, PORGRAS Ana, CHELARU Diana, HAIDU Raluca, PATRASCU Cerasela, DRAGOI Gabriela, RACEA Amélia
        Antrenori: BELLU Octavian, COTUTIU Florin, VINTILA Marius, COSMA Liliana, SANDU Lucian
        Oficiali FRG: APOLZAN Mircea (sef delegatie), STOICIU Cristian (medic), SPIRESCU Razvan (maseur), TURCU Elisabeta, IANASI Andreia (asistente medicale), DIDILESCU Olga, STOICA Eliza, CATEAN Eugen, POP Augustin (arbitri)
         Oficiali FIG: STOICA Adrian, VIERU Nicolae
         Arbitri FIG: MIHAILESCU GRIGORAS Anca, GRECU Dan

        Fata de inscrierile nominale, a fost operata o schimbare, Robert Stanescu a fost inlocuit de Vlad Cotuna.

Cateva declaratii inainte de plecarea spre Rotterdam: 

MIRCEA APOLZAN, secretar general al Federatiei: “Campionatele Mondiale de la Rotterdam reprezinta prima oportunitate, pentru toate echipele, de a-si face aparitia in public, in actualul ciclu olimpic. Daca la feminin, valorile sunt ceva mai cunoscute, la masculin, competitia capata o importanta deosebita si din acest punct de vedere, tinand seama ca se asteapta multe schimbari. Desigur, toate formatiile privesc spre calificarile pentru Jocurile Olimpice de la Londra 2012, cu punct de varf la intrecerile mondiale de anul viitor, de la Tokyo, motiv pentru care Rotterdam inseamna un important pas in aceasta directie. Drept urmare, ne putem face un punct de vedere asupra valorilor de pe piata mondiala a gimnasticii, pentru a ne lua si noi masurile de cuviinta. In ceea ce priveste rezultatele la individual, acestea conteaza mai putin, importanta fiind mobilizarea pentru concursul pe echipe cu destinatia Jocurile Olimpice, tinand seama ca primele 24 trec mai departe. Asadar, un prim trial pentru calificarea olimpica, un trial dificil. In ceea ce ne priveste, privim cu toata seriozitatea acest test, cu speranta ca ne vom atinge obiectivele.     

        OCTAVIAN BELLU, antrenor coordonator lot feminin: “Sper ca la Rotterdam fetele sa concureze la un nivel care, inainte de toate, sa le dea lor satisfactie. Le-am spus ca nu se lupta cu gimnastele din SUA, Rusia sau China, ci se lupta cu ele insele, cu propriile lor limite, propriile lor posibilitati din acest moment. Stiu si ele ca, dupa aceste Campionate Mondiale, în cei doi ani ramasi pana la Jocurile Olimpice, va trebui sa depuna o munca extraordinara pentru a-si imbunatati exercitiile. In perioada scurta pe care am avut-o la dispozitie nu am putut rezolva decat partial problemele de siguranta si de acuratete. Aceste lucruri, fara un suport valoric, nu pot da in niciun caz perspectiva unor medalii olimpice. Fetele sunt la un nivel la care am putut sa ajungem într-o perioada foarte scurta de pregatire, mai ales ca o mare parte dintre ele au întrerupt antrenamentele din cauza accidentarilor. Sunte fete care se pregatesc de o luna si jumatate, altele de doua luni, iar altele de trei luni. A existat o discontinuitate in pregatire care ne-a pus in situatia sa lucram in paralel gimnastica medicala de recuperare si sa încercam sa mai facem ceva si la partea tehnica. Nu a fost usor, dar fetele au muncit, s-au straduit, au participat la concursuri care, dupa parerea mea, nu au avut miza, atat cel din Elvetia, cat si Campionatul National. Sunt convins ca si ele stiu ca un Campionat Mondial este cu totul altceva. La capitolul sanatate trebuie sa fii intotdeauna prevazator si sa nu il pui pe sportiv in situatia sa se reaccidenteze sau sa simta din nou dureri. Din punct de vedere al starii de sanatate s-a facut tot ce s-a putut, fetele au fost recuperate. Daca ar mai fi fost putin timp, poate s-ar mai fi rezolvat si altfel de probleme legate de compozitia exercitiilor si de siguranta în executie. Atat cat a fost, noi trebuie sa ne prezentam la mondiale si sa testam nivelul pe care-l au in momentul de fata cu privire la pregatirea pentru Olimpiada si la posibilitatile de progres pe care le mai au aceste gimnaste”…  

        SANDRA IZBASA: “Nu mi-am propus sa iau vreo medalie. Pentru mine este important ca am revenit si ca pot sa-mi ajut echipa. Faptul ca le pot da o mana de ajutor fetelor in competitia pe echipe conteaza cel mai mult. Am vizionat mai multe imagini cu americancele şi cu rusoaicele. Sunt gimnaste puternice, iar concurenta va fi destul de mare”. 

     

        IOAN SUCIU, antrenor coordonator lot masculin: ”In conditiile unei prestatii la nivelul aratat de baieti in pregatire, eu cred ca putem prinde chiar finala de 8, dar, lasand la o parte optimismul, cel mai important pentru noi ar fi o clasare intre primele 12. In finala la individual compus, doi gimnasti pot accede intre primii 24, iar Flavius Koczi are sanse de a ajunge intre primii 6 din lume. In calificari, concureaza 5 gimnasti, iar in competitia pe echipe se iau in considerare cele mai bune 4 note. Forma maxima a gimnastilor trebuie atinsa pe 18 octombrie la Rotterdam, la concursul de calificare. Toti au avut un crescendo vizibil, care ne da o anumita multumire, noua ca antrenori, si speranta ca putem accede intre primele 8 echipe… Am intampinat ceva dificultati cu starea de sanatate a baietilor… Marian Dragulescu a avut in ultima perioada un crescendo vizibil, are si o anumita experienta competitionala si de antrenament, care i-au permis sa-si dozeze eforturile. Speram ca la fata locului va putea sa ne arate ceea ce ne-a aratat si pana acum, daca nu titlurile mondiale, macar 1-2 medalii. In ultima perioada a avut ceva dureri, dar nu care sa-l scoata din activitate si sa nu se poata antrena. El s-a antrenat destul de bine si la verificari ne-a aratat ca poate. Acum ne ramane sa vedem cum va fi la Mondiale…Categoric am emotiile normale inaintea unei asemenea competitii, care sunt insa pozitive. Noi toti, ca antrenori, vom sti sa stapanim lucrurile, sa fie sub control si sportivii, la randul lor, sa faca exact ceea ce au facut la antrenament, nimic mai mult…”    

         MARIAN DRAGULESCU: “Am o problema destul de serioasa la piciorul drept. E vorba de o durere pe care o acuz la tendon. Am traversat o perioada mai dificila din punct de vedere medical şi nu m-am putut antrena la capacitate maxima. Acum lucrez “pe durere”, cum se spune. Pentru mine, la Mondiale cel mai mult va conta echipa.Voi evolua la trei aparate: sol, sarituri si bară fixa. Problemele de sanatate pe care le-am avut m-au tinut destul de mult in loc. Pentru a concura in finala pe aparate cu sanse reale la medalii, trebuie sa fii intr-o forma sportiva maxima. Din punct de vedere fizic, eu consider ca sunt refacut doar în proporţie de 70 la suta… Eu il vad favorit pe Flavius Koczi. Are şanse la sol, la sarituri, la cal cu manere şi, chiar, la individual compus. Din cele patru sanse, e greu de crezut ca nu va obtine macar o medalie…”

        ADRIAN STOICA, presedintele Federatiei Romane de Gimnastica, este, in acelasi timp si Presedintele Comitetului Tehnic FIG pentru Gimnastica Masculina, iar la Rotterdam si presedintele Juriului Superior: “Va fi un Campionat Mondial extrem de solicitant pentru toata lumea: gimnasti, antrenori, arbitri, organizzatori. Chiar daca exista cateva modificari fata de inscrierile nominale – unele federatii au renuntat la echipe, pastrandu-se doar la individual -, competitia este de foarte mare durata. Spre exemplu, calificarile la masculin au impus un program pe doua zile, pentru a putea evolua echipele din cele 10 serii. Un program care are peste 12 ore in fiecare zi, daca avem in vedere ca se incepe la 9 dimineata si se incheie dupa 10 seara, si la baieti si la fete. Sigur, este o competitie la care ma astept sa vad multi tineri, sa se prezinte multe noutati, pentru ca a inceput constructia pentru Jocurile Olimpice din 2012. Iar acest din urma obiectiv ofera o alta dimensiune, in conditiile in care valorile nu mai apartin unei elite, motiv pentru care cred ca vor fi si multe surprize. Daca in urma cu cativa ani, erau 10-12 echipe cu gimnasti de mare valoare, acum, inca de la Londra, au existat 26 de tari cu finalisti. Este indubitabil, va fi o competitie mare, cu un program spectaculos…”


         Pana la inceperea concursului propriu-zis, fiecare echipa va avea la dispozitie posibilitatea unor antrenamente de acomodare, in ceea ce ne priveste programul, deocamdata, este urmatorul, dar s-ar putea produce schimbari, in functie de sosirile si inscrierile oficiale:
12 Octombrie 2010 – Feminin
13:30 – 15:15 Subdiviziunea 3: Polonia, ROMANIA, Brazilia, Israel 
14 Octombrie 2010  – Masculin
11:30 – 13:45 Subdiviziunea 2: Columbia, Japonia, Spania, ROMANIA, Finlanda, Danemarca
Din 16 octombrie vor incepe calificarile:
16 Octombrie 2010 – Feminin
13:30 – 15:15 Subdiviziunea 3: Polonia, ROMANIA, Brazilia, Israel 
18 Octombrie 2010 – Masculin
11:30 – 13:45 Subdiviziunea 2
: Colombia, Japonia, Spania, ROMANIA, Finlanda, Danemarca 
       

Emotiile vor creste odata cu intrarea in faza finala a concursului. La echipe, cele mai bune 8 din calificari vor accede in aceasta faza, pentru individual compus se vor califica cei mai buni 24, dar nu mai mult de doi din fiecare tara, iar pentru finalele pe aparate vor promova primii 8, in aceleasi conditii ca la individual compus, adica nu mai mult de 2 de fiecare federatie nationala. Programul:
20 Octombrie 2010
17:00 – 19:00 Feminin – echipe, finala
21 Octombrie 2010
17:00 – 20:00 Masculin – echipe, finala
22 Octombrie 2010
16:00 – 18:30 Masculin – individual compus, finala
19:30 – 22:00 Feminin – individual compus, finala
23 Octombrie 2010
13:00 – 17:00 Feminin – aparate finala: sarituri, paralele
13:00 – 17:00 Masculin – aparate, finala: sol, cal, inele
24 Octombrie 2010
14:00 – 18:00 Feminin – aparate, finala: barna, sol
14:00 – 18:00 Massculin – aparate, finala: sarituri, paralele, bara
18:00 – 18:15 Ceremonia de Inchidere