“Mondialele” de la Rotterdam – Fetele au efectuat antrenamentul oficial

        Rand pe rand, delegatiile participante la cea de a 42-a editie a Campionatelor Mondiale de Gimnastica Artistica, programate a se desfasura intre 16 si 24 octombrie, la Ahoy Arena din Rotterdam, au sosit in frumosul oras olandez, multe dupa un drum lung si obositor, din SUA., America de Sud sau China, Japonia ori Australia.
         Delegatia Romaniei, in formula cunoscuta, a ajuns duminica dupa-amiaza la Rotterdam, de atunci incepand si un intens program de intrare in forma maxima.        Primul pas, cel al acreditarii fiiind facut (operatiune care s-a sfarsit duminica spre miezul noptii in unele cazuri), toti participantii au intrat in febra ultimelor pregatiri, a acomodarii cu locul de concurs, in timp ce staff-urile tehnice sunt preocupate de gasirea celei mai performante formule de echipa, date fiind coordonatele acestui Campionat.

 

        Nu au facut exceptie nici gimnastele si gimnastii nostri, care, de la sosirea din ziua de duminica dupa-amiaza, au si efectuat cateva antrenamente, fetele sustinandu-l si pe cel oficial, in timp ce baietii vor intra pe podium abia joi spre orele pranzului.
         “Pana in prezent toate lucrurile au decurs fara nicio problema. Locul de concurs este deosebit, sala principala  si celelalte sase de antrenament oferind conditii dintre cele mai bune. De asemenea, si in ceea ce priveste restul aspectelor – masa, transport local etc – nu sunt probleme, poate doar faptul ca drumul de la hotel la sala sau invers dureaza cam mult, aproximativ 45 minute, dar trebuie sa acceptam aceasta situatie in conditiile unui trafic atat de aglomerat cum este cel din Rotterdam. Voi mai adauga, de asemenea, ca tot echipamentul de concurs este nou, purtand marca Janssen&Fritsen, ceea ce, din punctul nostru de vedere este bine, avand in vedere ca aceasta recunoscuta companie este si sponsorul oficial al federatiei, gimnastii nostri lucrand pe aceste aparate…”, ne-a declarat Mircea Apolzan, seccretarul general al forului nostru de specialitate.
        Desigur, echipele Romaniei sunt asteptate cu mult interes, data fiind valoarea lor recunoscuta, fetele, in special, fiind printre candidatele la podium. De la sosirea la Rotterdam si pana in prezent, ele au efectuat trei antrenamente, Sandra Izbasa, Ana Porgras (in foto sus la antrenamentul oficial), Cerasela Patrascu, Diana Chelaru, Amelia Racea, Raluca Haidu si Gabriela Dragoi, urcand marti dupa-amiaza  pe podiumul official de antrenament.
        Despre aceste ultime doua zile ne-a vorbit antrenorul coordonator al lotului, Octavian Bellu: “In acest moment suntem dupa al treilea antrenament, incluzandu-l si pe cel oficial de marti dupa-amiaza, de altfel singurul cu acest caracter, avand in vedere numarul mare de echipe participante. Ce pot sa spun? Fetele inca nu si-au dat drumul, dar o vor face in zilele urmatoare, noi continuand un program cu doua antrenamente zilnice pana pe 16, cand debuteaza campionatul. Zilele de pana acum au reprezentat o prima luare de contact, in timpul antrenamentelor fiind si reusite si ratari, aceasta situatie fiind, dupa cate am vazut, generala. Mai avem patru zile pana la a tura in plin motoarele, rastimp in care, cu fiecare zi, cu siguranta vom ajunge in forma in care ne-am propus…”.
        Pentru Octavian Bellu, aceasta editie a Campionatelor Mondiale de la Rotterdam, inseamna nu numai o revenire in activitatea competitionala dupa o lunga pauza, dar si prilejul unor amintiri dintre cele mai frumoase, deoarece aici, in 1987, la a 24-a editie a Campionatelor Mondiale, colectivul de antrenori Adrian Goreac, Maria Cosma si Octavian Bellu conducea echipa Romaniei – Aurelia Dobre, Daniela Silivas, Ecaterina Szabo, Camelia Voinea, Eugenia Golea  (in imaginea alturata) – catre medalia de aur, performanta intregita si de succesul Danielei Silivas (paralele, sol) si al Aureliei Dobre (barna), plus, desigur, si alte pozitii de argint si bronz. “Am intalnit atmosfera cunoscuta, i-am revazut pe multi dintre cei cu care am fost in sala acum 23 de ani… Si dintre organizzatori, nu numai dintre tehnicieni… Evident, sunt momente extrem de placute, pe care nu le poti uita. Atunci fetele noastre au incantat lumea prin evolutiile lor, lucru pe care, desigur, mi-l doresc si acum…”
        Nici baietii nu au stat degeaba, fiind prezenti de cate doua ori pe zi in sala de antrenament.
         «Toti sunt bine. Ii simt foarte motivati, ceea ce ne da si noua, antrenorilor, un plus de incredere. Asteptam antrenamentul oficial de joi, pentru a putea sa ne clarificam in privinta componentei definitive a echipei. Am avut ceva momente dificile inainte, le cunoasteti, de ordin medical, dar, se pare, acum toate au trecut din acest punct de vedere in limitele stiute. De altfel, am apelat la Vlad Cotuna pentru a fi alaturi de noi, pe de o parte ca este capabil sa lucreze toate cele sase aparate, daca, in ultima instanta, va fi nevoie de asa ceva, pe de alta ca este un gimnast tanar, care are nevoie pentru a progresa de a fi prezent la un asemenea eveniment, pentru ca in ei se afla si viitorul gimnasticii noastre masculine. Deoacamdata, asa dar, lucram in astfel fel incat sa urcam cu fiecare antrenament spre forma necesara de concurs, varful urmand a fi atins, desigur, in perioada concursului propriu-zis…”, ne-a declarat Ioan Suciu, antrenorul coordonator.

         Complet renovata in acest an, Ahoy Arena, gazda acestor Campionate Mondiale, arata impecabil. Lista de inscrieri, care a mai suferit diverse modificari, cuprinde 572 de competitori (334 la masculin si 238 la feminin) din 69 de tari. Dintre acestea, 46 vor lua startul in competitia pe echipe la masculin, iar 35 la feminin, restul gimnastilor si gimnastelor participand in concursul individual.
         Pe aceasta se afla nume mari ale gimnasticii, campioni mondiali si olimpici, campioni continentali, cu toti foarte determinati in a nu rata nimic, cum, trebuie, de asemenea, sa notam si faptul ca, totusi, exista si cateva absente de marca, dar fara a impieta asupra valorii generale a acestui Campionat. In acest context, gimnastii si gimnastele noastre vin, la randu-le, cu o carte de vizita bogata in succese, fiind considerati de catre toti cei prezenti la Rotterdam competitori de top.
         Prin urmare, intrecerile Campionatelor vor avea loc la Ahoy Arena, situata in cea mai dens populata zona, sala principala dispunand de cladiri adiacente, creandu-se un complex modern, foarte bine dotat, care permite organizarea anumeroase manifestari sportive de mare anvergura, precum si alte evenimente de top. In acest an, a fost complet renovata, extinzandu-i-se capacitatea la 8 238 de locuri, alaturi aflandu-se si sase sali de antrenament, precum si alte spatii, puse la dispozitia presei, un restaurant pentru spectatori, altul pentru competitori, organizandu-se, totodata, si o GymPlaza, care va permite federatiilor sa dispuna de spatiile lor speciale. Pentru disputele gimnasticii, capacitatea tribunelor va fi de 6000 locuri, aria competitionala avand 66 m lungime, 38 m latime si 23 m inaltime.
        Philippe Silacci, FIG Media Ofiter, a anuntat, in cadrul unei Conferinte ca numarul total de ziaristi screditati se ridica la 472, dintre care 180 pentru presa scrisa, 90 de fotoreporteri si mai mult de 150 de comentatori ai televiziunilor care vor transmite acest eveniment.
        Va fi, desigur, o intrecere extrem de aspra si de dificila, avand in vedere ca la Rotterdam se face si primul pas spre Jocurile Olimpice de la Londra 2012, primele 24 de echipe obtinand biletele pentru Campionatul Mondial de la Tokyo, de anul viitor, unde va avea loc principala calificare pentru JO.

Click pentru a accesa Lista actualizata a participantilor la Campionatele Mondiale (8.10.2010)