Campionatele Europene de gimnastică artistică – Petrom

ROMÂNIA – LOCUL 2 ÎN CLASAMENTUL PE NAŢIUNI

Marian Drăgulescu (aur şi argint), Cătălina Ponor (aur), Larisa Iordache (bronz)

Fabuloasă finală la bârnă în ultima zi a celei de a 7-a ediţii a Campionatelor Europene Individuale – Petrom, cu o CĂTĂLINA PONOR impecabilă, din nou aur, secondată cu brio de LARISA IORDACHE, medaliată cu bronz, campioanei fiindu-i înmânată medalia de către Nadia Comăneci. Iar pentru ca întregul tablou al ultimelor întreceri pe aparate să fie complet, MARIAN DRĂGULESCU şi-a mai adăugat un argint la sărituri, după aurul de la sol. Cu două medalii de aur, un argint şi un bronz, România s-a situat pe locul 2 în clasamentul pe medalii din 37 de ţări participante.
La finalul întrecerii, Cătălina Ponor declara:
A fost bine, cu un pic de emotie, dar am reusit sa trec peste, au fost emotii constructive si asta mi-a adus medalia de azi. Sunt foarte emotionata, inca imi tremura mainile, am muncit mult pentru medalia asta, mi-am dorit-o din tot sufletul, mi-am dorit sa mai cant inca o data imnul pentru noi romanii si ma bucur ca am reusit. Eu nu numar medaliile, pentru mine a fost important sa am acest rezultat si sper din tot sufletul sa ma adun si sa trec peste durerile pe care le am, ca sa pot face un integral asa cum stiu eu ca pot sa il fac. Dedic aceasta medalie tuturor, dar in special parintilor mei, care au fost mereu alaturi de mine.
Nu ma retrag, cand o sa ma auziti o sa stiti. Deocamdata nu. La Tokyo nu ma gandesc acum. Haideti sa o luam pas cu pas, asa e cel mai bine. Momentan am trecut cu bine de acest campionat mult-asteptat, vin mondialele, ne pregatim pentru asta, bucuria atat a fost, cat am fost pe podium si romanii au aplaudat pentru mine, acum ma intorc in sala si o iau de la capat. Am muncit pentru medalia asta, din 2015 muncesc la ea si mi-am dorit-o, fie ca era vorba de mondiale, olimpiada sau europene, la Mondiale am ratat pentru ca a fost operatia de tendon, la Olimpiada am ratat din cauza emotiilor care m-au coplesit, dar acum din fericire am reusit sa urc pe podium, pe cea mai intalta treapta.

La rândul ei, Larisa Iordache:
Ma bucur ca am ajuns pe podium si ca am ajuns aici la Campionatul European, avand in vedere toate cele intamplate in ultimele doua luni, doar o luna de pregatire am avut la dispozitie, insa azi am pierdut fix pe greseala mea si nu imi pot ierta asta si sunt intr-un fel dezamagita de mine, fiindca puteam sa fac o coborare foarte foarte buna si-atunci puteam fi azi mai sus.
Nu m-am relaxat la final, m-am dus cu foarte multa viteza si nu am mai putut controla, ma bucur ca m-am tinut pe picioare si pana la un moment dat am putut stapani aterizarea.
Finala a fost una buna, a inceput bine pentru mine, ma simteam foarte bine, ne-au ajutat foarte mult oamenii care au fost in sala alaturi de noi, fiindca au fost foarte deschisi din prima clipa. Dupace am terminat eu imi tot aduceam aminte ca am gresit si doar din vina mea. Asta e.
A fost pentru prima data in viata mea cand amtrait asa o atmosfera  si ma bucur ca am avut ocazia sa ajung pana aici, din pacate doar pe aceste doua aparate, insa este un nou inceput si un start pentru mine si sper ca de acum incolo sa progresez tot mai mult.
Nadia este un fenomen pentru mine si va ramane asa. Sper sa fiu sanatoasa, fiindca atunci cand sunt ma pot antrena si pot progresa. Le multumesc din suflet antrenorilor mei, sotilor Moldovan, fiindca au fost alaturi de mine in fiecare clipa grea si au stiut cum sa ma ridice si sa ma motiveze.
Larisa merge mai departe!
Deocamdata nu ma gandesc la Mondiale, pana atunci mai am niste concursuri. Dar sper ca atunci cand ajung acolo sa fiu in forma mea, sa ma simt in largul meu.
Am simtit publicul binevoitor, am vazut cozile imense de oameni care asteptau sa intre in sala, a fost incredibil pentru noi sa vedem asta
.”
Iar Marian Drăgulescu:
Cea mai mare dorinta a mea la aceste Campionate a fost ca publicul sa cante imnul odata cu mine, am reusit asta ieri, iar medalia de azi e un bonus. Ma bucura ca plec de aici cu fruntea sus, fara sa fi dezamagit pe nimeni, ca am adus bucurie.
Finala a fost foarte puternica. La sarituri e si putina loterie. Artur a riscat, nu stiu daca in zece incercari mai poti nimeri inca trei la fel, e nevoie aici si de sansa.
Important pentru mine e sa simt ca pot face fata la acest nivel si atata timp cat o sa simt asta, de ce nu?

Aşa dar, România a încheiat cu un total de 4 medalii, două de aur, una de argint și una de bronz, Campionatele Europene de la Cluj-Napoca, fiind depășită în clasamentul pe medalii doar de Rusia.
Dintre cele 37 de țări participante, doar 13 au câștigat medalii la competiția organizată în România. Clasamentul a fost realizat în funcție de numărul medaliilor de aur, conform regulilor aplicate de CIO la Jocurile Olimpice. Ierarhia finală este următoarea:

Total Aur Argint Bronz
1 Rusia 8 3 3 2
2 România 4 2 1 1
3 Ucraina 4 2 0 2
4 M. Britanie 6 1 3 2
5 Elveția 2 1 1 0
6 Franța 2 1 0 1
7-8. Grecia, Belgia 1 1 0 0
9 Ungaria 3 0 2 1
10-11. Germania, Olanda 2 0 1 1
12-13. Israel și Armenia 1 0 0 1

Foto: Pascal Pamfil