AERO – C.M. 2014: ȘI AU FOST MEDALII, ȘI VOR MAI FI MEDALII… AZI, ULTIMELE FINALE MONDIALE

CANCUN, 29 iunie 2014. Corespondență specială de la EMANUEL FÂNTÂNEANU
Prima parte a celei de a 13-a ediții a Campionatelor Mondiale de gimnastică aerobică s-a încheiat cu un frumos succes și al culorilor noastre, la finalul celor patru probe, sportivii români cucerind trei medalii – un aur și două de argint -, ceea ce plasează România pe primul loc în clasamentul (provizoriu) pe națiuni, înaintea Franței, Rusiei, Austriei, Chinei și Coreei de Sud, singurele țări, din cele 42 de participante, care au punctat în aceasă ierarhie. Peste câteva ore încep ultimele finale  – individual masculin, perechi și grup -, într-o dispută care se anunță a fi, din nou, la cotele de sus, pe fondul unei dorințe de victorie, dispută în care gimnaștii noștri dispun de importante și reale atu-uri.
După argintul de la echipe, Corina Constantin a adus și argintul la individual, câștigătoarea Jocurilor Mondiale 2013 și a Cupei Mondiale 2014, oferind unul dintre cele mai bune exerciții ale zilei, pentru care a primit 22.000, chiar dacă a fost nevoită să cedeze prima poziție austriecei Lubov Gazov (22.150), bronzul de la ediția precedentă,  în zi de excepție, după ce a prins finala abia de pe locul 7 al calificărilor, dar a intrat pe podiumul de concurs cu o determinare împinsă la extrem, un ”totul sau nimic”, pe muzica Arethei Franklin, înscriind, în cele din urmă, o performanță cu caracter de unicat în gimnastica aerobică austriacă. Corina Constantin a păstrat tradiția prezențelor românești pe podium – lung șirag  cu medalii de toate culorile, cucerite de Izabela Lăcătuș, Tania Pohoață sau Cristina Nedelcu – urcând pe treapta de argint, performanță care îi argumentează, o dată în plus, valoarea și locul de prim-plan ce îl ocupă în arena internațională. ”Am venit să înving, dar mă muțumesc și cu locul second. Nu am niciun fel de regret, deoarece am dot ceea ce am putut mai bine și sunt fericită pentru orice loc ar fi…”, a declarat Corina Constantin, care le-a lăsat în urmă pe Aurelie Joly (Franța, 31 de ani), argintul mondial de la Sofia 2012, lideră în calificări, și, mai ales, pe Sara Moreno, campioana mondială de acum doi ani, care a terminat cam în coada clasamentului (7!!), dar și pe nou-venita Yangyang Yu (China) sau surpinzătoarea Roypim Ngampeerapong (Thailanda), aflate pe locurile 4, respectiv 5.
Dar, Corina Constantin avea să-și ia revanșa după numai 20 de minute de la terminarea concursului individual, alături de colegele sale Anca Surdu și Andreea Bogati, impunându-se de o manieră entuziasmantă la trio. Fetele noastre, intrate cu numărul 3 în finală, au așteptat cu sufletul la gură evoluția celorlați, după ce au oferit un exercțiu plin de grație și acurateță tehnică (21.541), având,în cele din urmă, cele mai mari note peste tot (dificultate, artistic, execuție). De altfel, prezența lor pe podium, în fruntea ierarhiei, nu face altceva decât să păstreze pe gimnaștii noștri, la cotele de sus, din 1995, de la prima ediție și până în present, ei fiind cu o singură excepție, 2002) mereu între cele mai bune trio-uri mondiale, amintind de aurul din 1996, 1997, 2000, 2006 și 2008, ca să ne referim doar la victorii. Dar, mai este un element care trebuie adus în prim-plan: este pentru prima oară când aurul este obținut de un trio feminin, celelalte succese putând ”semnătura bărbătească! A lui Claudiu Moldova, Andrei Nezezon, Claudiu Varlam, Gheorghe Moiș, Remus Nicolai, Mircea Brînzea, Valentin Mavrodineanu sau Mircea Zamfir. La Cancun, la această ediție, fetele noastre au interrupt șirul victorilor chineze dela ultimele două runde mondiale, pentru a lăsa argintul și bronzul băiețior din China și Coreea de Sud, la mare distanță.
Un loc pe podium era așteptat și la aerobic dance, dar nu a fost să fie, titlul revenind Rusiei, total imprevizibil – cei opt gimnaști au în gen cow-boy și boogie-woogie – , care a pus capăt dominării chineze la această categorie, un succes la limită: 19.150 – 19.125, bronzul fiind adjudecat de Coreea de Sud (19.100), cu unul dintre cele mai inventive exercițiiale Campionatului. Într-un clasament în care primele patru – Rusia, Chna, Coreea de Sud, România – s-au aflat pe 0.150 p, este evident că disputa între cele mai bune formații a fost extrem de strânsă, noi continuând să credem că Mircea Zamfir, Marius Petruse, Alina Radu, Dacian Barna, Anca Surdu, Andreea Bogati, Marius Gavriloaie și Banca Gorgovan meritau cel puțin bronzul. Dar a fost să nu fie….

Duminică, ultima zi a unui Campionat Mondial mai echilibrat decât precedentele, care a dat mai mută identitate acestei discipline a gimnasticii, sunt programate încă patru finale – individual masculin, perechi, grup și step -, în primele trei aflându-se printre favoriți și gimnaștii noștri.
Startul va fi dat de individualul masculin, Mircea Zamfir, medaliatul veteran acestor campionate, argint în urmă cu doi ani, intrând primul în concurs, urmând a-i aștepta pe Ivan Veloz (Mexic), Benjamin Garavel (Franța) sau Daniel Bali (Ungaria), primii trei în calificări, dar nu singurii gimnaști de valoare.
Nici Bianca Becze și Marius Petruse, favoriții numărul 1, nu vor avea o ”viață ușoară”, ei fiind obligați s evolueze la nivelul maxim de sus, pentru ca rușii Denis Solovev, Dukhik Dzanazian (cu cea mai mare notă la dificultate în calificări – 3.5), campionii europeni, Benjamin Garavel, Aurelie Joly (Frața), Sara Moreno, Vicente Lli Lloris (Spania), campionii mondial 2012, Ba Dong Vu, Tran Thi Thu Ha (Vietnam), Yang Guang, Wang Yuhan (Chinaa), Antonio Caforio, Sofia Pastori (Italia) și, nu în ultimul râd, Alina Radu și Dacian Barna, nu vor ”sta degeaba”…

Un nou punct forte al culorilor noastre îl reprezintă concursul de la grup, fetele România – Anca Surdu, Bianca Becze, Andreea Bogati, Corina Constantin, Bianca Gorgovan – având un exercițiu deosebit în calificări, de altfel cu care au terminat pe primul loc, înaintea Franței, Chinei sau Coreei de Sud, dar nu trebuie subestimat nici șansele Rusiei, Italiei, Ungariei sau Argentinei.
Prin urmare, o nouă zi încărcată de emoții maxime, la capătul căreia, sperăm, suntem convinși, ca nu va lipsi bucuria lucrului binefăcut și împlinit…

Pentru alte amănunte, click aici: Lista start finala IM, Lista start finala PM, Lista start finala GR, Lista start finala AS

Fotografii realizate cu sprijimul F64 Studio

– echipament Sony HX300