American Cup – Dupa 16 ani, din nou pe podium…

        Cu un debut in 1976, atunci cu victoria Nadiei Comaneci si a lui Bart Conner, an de an, American Cup a devenit una dintre cele mai importante competitii in gimnastica mondiala, ea facand parte, anul acesta, pentru a treia oara consecutiv si din circuitul Cupei Mondiale.
        La actuala editie, a 37-a, au participat, ca de fiecare data, cateva dintre starurile gimnasticii internationale, detinatori ai titlurilor mondiale sau medaliati la marile competitii continentale si mondiale. In ceea ce ne priveste, am consemnat participarea Larisei Iordache – tanara noastra reprezentanta la primul ei concurs de senioare la un inalt nivel, dar cu rezultate dintre cele mai promitatoare in competitiile junioarelor – si Dianei Chelaru – argint la CE 2011 si CM 2010 la sol, cu un final pentru Larisa Iordache pe treapta a treia a podiumului, o performanta care nu a mai fost realizata de 16 ani.
        

        Daca victoria a revenit, conform asteptarilor, campioanei mondiale en-titre Jordyn Wieber, care isi adjudeca al 3-lea Trofeu (2009, 2011), urmata de colega sa Alexandra Raisman, din echipa de aur de la Tokyo, vom consemna si imbucuratorul fapt ca Larisa Iordache a confirmat, terminand pe treapta a 3-a podiumului, o prezenta pe podiumul competitiei care nu a mai fost reusita din 1995, atunci cand Ana Maria Bican s-a clasat pe locul secund.


        

         Larisa Iordache a avut cea mai buna evolutie la barna, cu un exercitiu dificil, dar bine executat, cu 15.400 detasandu-se net de celelalte competitoare.
         De altfel, tanara noastra reprezentanta – anul acesta implineste 16 ani, capatand, totodata, si dreptul de a concura la Jocurile Olimpice – a fost mereu in prim-planul disputei, aflandu-se pe podium la toate aparatele, linia ei de clasament avand urmatoarea configuratie:

Sarituri – 14.866 (3),  paralele – 14.233 (3), barna – 15.400 (1), sol – 14.833 (3); Total – 59.332 (3)

       

         La randul ei, Diana Chelaru a terminat pe locul 5, cu o plasare pe 4 la barna, dar cu evolutii oscilante la celelalte aparate, punctul nevralgic constituindu-l paralelele.
        Linia de clasament si punctajul Dianei Chelaru arata astfel:

Sarituri – 14.500 (5), paralele – 13.200 (7), barna – 14.000 (5), sol – 14.400 )5); Total 56.100 (5)

        Asadar, pentru a treia oara consecutiv American Cup a fost inclusa in FEI Cupa Mondiala (individual compus), circuit feminin si masculin, care include cinci etape, pe parcursul a doi ani, seria continuand anul acesta cu Stuttgart (1-2 decembrie) si Glasgow (8 decembrie), inainte de a reveni in SUA (martie 2013) si a se pune punct final la Tokyo (aprilie 2013).

        In tribunele de la Madison Square Garden s-au aflat numerosi invitati de onoare, foste mari staruri ale gimnasticii mondiale, in prim-plan cu Nadia Comaneci, castigatoarea primei editii a American Cup, in 1976. Dar au mai fost si campioanele olimpice Carly Patterson, Mary Lou Retton si Nastia Lukin sau Martha si Bella Karoly.