BERNA 2016 – CAMPIONATELE EUROPENE: FINALELE PE APARATE

CĂTĂLINA PONOR – două medalii de bronz

Marea noastră gimnastă – o impresionantă colecție de medalii

BERNA, 5 iunie 2016. Corespondență de la EMANUEL FANTANEANU. Fotografii de CARMEN MANDA
Reflectoarele s-au reaprins, duminică dimineață, în PostFinance Arena, pentru a lumina evoluțiile vedetelor acestor Campionate Europene feminine – senioare și junioare -, pe cele mai bune 8 gimnaste care și-au disputat podiumurile celor patru aparate, finale în care a fost prezentă și mare gimnastă care este CĂTĂLINA PONOR. Și, spre bucuria tutuor celor care iubesc cu adevărat gimnastica, a celor care s-au aflat în sala din Capitala Elveției sau au urmărit cu sufletul la gură (așa cum au putut, în lipsa unei transmisii TV la scară națională) evoluțiile fetelor noastre noastre, Cătălina Ponor a urcat de două ori pe podiumul de premiere pentru a primi medaliile de bronz de la bârnă și sol. Două locuri în finalele pe aparate a avut România în competiția senioarelor, iar ambele cazuri s-au concluzionat cu o medalie. Aceeasi culoare – bronz – și aceeași gimnastă – Cătălina Ponor. Înainte de a ne referi la concursul propriu zis, am să-l citez și pe foarte cunoscutul gazetar Lucian Oprea, care, la scurt moment de la încheierea finalelor, scria pe activul său blog: ”Să ne bucurăm când avem de ce!…

Într-adevăr, să ne bucurăm! La aproape 29 de ani (îi va împlini pe 20 august), Cătălina Ponor și-a mai adjudecat două medalii, de bronz, în finalele pe aparate, la bârna și sol, demonstrând, asemenea lui Marian Drăgulescu, o vivacitate și tenacitate remarcabile.

La bârnă, Cătălina Ponor a fost cea care a deschis concursul, însă integralul prezentat a avut câteva mici probleme, cu toate că, față de zilele anterioare, a încercat să-și crească nota de plecare, prin reintroducerea saltului întins, executat din rondă. De aceasta dată a pierdut legarea de la Onodi – flic – salt cu deschidere, iar mai apoi a renunțat în a mai duce până la capăt elementul Omelianchick, din legarea cu cloche-ul simplu, unul dintre posibilele motive fiind acela că era la limită cu timpul. A terminat exercitiul cu un dublu înapoi echer, stat, însă depășise deja timpul regulamentar, iar la final i-a fost aplicata o penalizare de 0.1 puncte. A așteptat cu mare emoție finalul, având în vedere că ea a deschis concursul, fiind urmată de o serie de gimnaste foarte, foarte valoroase, Aliya Mustafina (Rusia), Marine Boyer (Franța) – care aveu să și ocupe primele două locuri -, Ilaria Kaeslin sau Angelina Melnikova. În cele din urmă, Cătălina a obtinut bronzul cu 14. 266 (5.9 / 8.466), cu dificultate mai mică decât de obicei, ceea ce s-a cunopscut și în nota finală, fiind depășită de Aliya Mustafina (Rusia) 15.100 (6.30 / 8.800) și Marine Boyer (Franța) 14.600 (6.30 / 8.300).

Solul a aparținut, fără îndoială, favoritei gazdelor, Giulia Steingruber, care a avut în ”elementul Silivaș” (Tsukahara dublă), ”elementul Chusovitina” (dublu întins cu 360 grade) și Tsukahara simplă principalele arme, totul dublat de o execuție foarte bună. La rândul ei, Cătălina Ponor a prezentat un frumos dublu întins, o Tsukahara echer precedată de doua Tkaciov-uri, un salt înapoi întins cu 3 șuruburi (aterizare ușor necontrolată) și a terminat cu un dublu înapoi echer. Pirueta a fost cea care nu i-a ieșit nici de această dată cvadruplă, pentru care a pierdut 2 zecimi la nota de dificultate. În final, 1. Giulia Steingruber (Elveția) 15.200 (6.40 / 8.800), 2. Elissa Downie (Marea Britanie) 14.566 (6.10 / 14.566), 3. Cătălina Ponor (România) 14.466 (6.00 8.466).

Palmaresul Cătălinei Ponor – 24 de medalii olimpice, mondiale si europene, între care 10 de aur (3 olimpice, la Atena), 6 de argint si 8 de bronz – este impresionant. Și, așa cum spunea un prieten,  ”Cătălina nu mai are ce sa demonstreze altcuiva, decât ei înseși…” Că reprezintă o valoare. Un bun național al gimnasticii și sportului românesc.

Pentru alte amănunte, click aici: SarituriParaleleBarnaSol