BERNA 2016: CAMPIONATELE EUROPENE – A VENIT RÂNDUL FETELOR…

Junioarele, primele în concurs
Echipa României evoluează de la ora 18.00 (ora locală), în Subdiviziunea de elită


BERNA, 31 mai 2016. Corespondență specială de la EMANUEL FÂNTÂNEANU. Fotografii de CARMEN MANDA
Decorul s-a schimbat în PostFinance Arena din Berna, anunțându-se iminenta începere a festivalului gimnasticii feminine, junioarele și senioarele fiind, la această oră, gata de concurs. Cele dintâi vor intra în competiție cele 128 de gimnaste din 32 de țări, anunțând o foarte interesantă interesantă și echilibrată dispută pentru podium, observație argumentată și de modul în care s-au prezentat tinerele competioare la antrenamentul oficial. La ediția din acest an a ”europenelor mici”, gimnastica românească va fi reprezentată de Alisia Botnaru, Ioana Crișan, Olivia Cîmpian, Denisa Golgotă, Carmen Ghiciuc (antrenori: Nicolae Forminte, Liliana Cosma, Florin Cotuțiu), o formație complet nouă față de garnitura de la Sofia 2014, junioarele noastre urmând să evolueze în ultima Subdiviziune, miercuri, de la ora 18.00 (ora locală), cu debut la sărituri. Din 1978, de când au început Campionatele Europene, fetele noastre s-au aflat mereu în prim-planul întrecerilor, așteptări similare având, desigur, și din partea actualei generații, una care este mai mult decât promițătoare

Ioana Crișan, Alisia Botnaru, Olivia Cîmpian, Carmen Ghicius, Denisa Golgotă, antrenorii Nicolae Forminte, Florin Cotuțiu, Liliana Cosma (de la stânga la dreapta)

Asemenea întrececerii masculine, și junioarele vor evolua după aceeași schemă regulamentară, care presupune, în prima zi, concursul și desemnarea noii ierahii a echipelor, dar și desemnarea finalistelor la individual compus și aparate, dispute programate în zilele următoare.

Ioana Crișan

Având în vedere rezultatele de la ultima ediție, acolo unde echipa României a obținut medalia de bronz, la Berna formația noastră va evolua în Subdiviziunea 4, de elită, zonă din care, mai mult ca sigur, vor fi și echipele care vor urca pe podium și în care mai sunt prezente Elveția, Italia, Rusia, M.Britanie, Belgia, Franța și Germania conform Tragerii la sorți. În urmă cu doi ani ierarhia echipelor de junioare a avut următoarea ordine: 1. Rusia, 2. M. Britanie, 3. România, 4. Germania, 5. Italia, 6. Belgia, 7. Franța, 8. Elveția.

Olivia Cîmpian

În concursul echipelor se va aplica formula 5 – 4 – 3, fiind , totodată, și rundă de calificare pentru finalele individuale (24 la individual compus și câte 8 pe aparate), România anunțând următoarea ordine de concurs:
SĂRITURI (ora 18.00 – ora locală): Ioana Crișan, Olivia Cîmpian, Denisa Golgotă, Carmen Ghiciuc, Alisia Botnaru
PARALELE (ora 18.32 – ora locală): Carmen Ghiciuc, Ioana Crișan, Alisia Botnaru, Olivia Cîmpian, Denisa Golgotă
BÂRNĂ (ora 19.05 – ora locală): Carmen Ghiciuc, Alisia Botnaru, Ioana Crișan, Olivia Cîmpian, Denisa Golgotă
SOL (ora 19.37 – ora locală): Carmen Ghiciuc, Ioana Crișan, Denisa Golgotă, Olivia Cîmpian, Alisia Botnaru.

Denisa Golgotă

Având în vedere schimbările care se produc la acest nivel, cu masive intrări, este greu de avansat un pronostic, de realizare a unei ierarhizări pre-concurs, cu toate acestea, ținând seama de diversele ”meciuri” amicale de modul cum s-au prezentat la podiumul oficial, se poate afirma că între favorite se află M. Britanie (cu noua campioană Maisie Methuen și Taeja James, argintul din urmă cu 2 ani), Rusia (Anastasia Ilyankova, Yelena Yeryomina și dorința de a rămâne pe primul loc), România (cu o echipă total schimbată față de Sofia 2014, atunci bronz, dar nu mai puțin valoroasă) sau Italia, cum, la nivel individual, este obligatoriu a le urmări pe Martina Maggio, Francesca Linari (Italia), Helene Schaefer (Germania), Elena Eremina, Anastasia Iliankova (Rusia) ș.a., fără a le uita (dimpotrivă!) pe fetele noastre Olivia Cîmpian, Ioana Crișan, Carmen Ghiciuc, Denisa Golgotă sau Alisia Botnaru.

Carmen Ghiciuc

Programul Campionatului European de junioare, aflat la cea de a 23-a ediție, este următorul:
Miercuri, 1 iunie (ora locală) – Echipe și calificări individual
10.00 – 12.00 Subdiviziunea 1
12.10 – 14.20  Subdiviziunea 2
15.10 – 17.20  Subdiviziunea 3
17.20 – 17.50  Ceremonie de Deschidere
18.00 – 20.10  Subdiviziunea 4: ROMÂNIA, Elveția (sărituri), Italia, Rusia (paralele), M. Britanie, Belgia (bârnă), Franța, Germania (sol)
20.10 – 20.20  Festivitate de premiere echipe
Vineri, 3 iunie 2016 (ora locală)
19.00 – 20.50  Finală echipe
Duminică, 5 iunie 2016 (ora locală)
14.30 – 17.40 Finale aparate

Și nu în ultimul rând, să notăm și faptul că în juriile de concurs se vor afla și cunoscutele arbitre Olga Didilescu și Angela Cacoveanu

Alisia Botnaru

Pentru alte amănunte, click aici: JUNIOARE – Tragere la sortiJUNIOARE – Tragere la sortiJunioare – Inscrieri pe tari