C.E. 2014: AZI, SENIORII ÎȘI DISPUTĂ LOCURILE ÎN FINALE

Sofia, 22 mai 2014. Cea de a 31-a ediție a Campionatelor Europene pentru seniori  se află pe linia de start, odată cu debutul întrecerilor din calificări (echipe și aparate), programate pe parcursul zilei de azi, o ediție cu un număr mai mare de participante decât în urmă cu doi ani, la Montpellier (Franța), acolo unde echipa României s-a situat pe locul 3, obținând bronzul continental. De atunci s-au produs suficiente schimbări în majoritatea formațiilor participante, formula actuală a echipei României fiind: Marius Berbecar, Andrei Muntean, Cristian Bățagă, Andrei Ursache, Laurențiu Nistor.
Va fi un concurs aspru ( la echipe după formatul 5 – 3 – 3), ceea ce presupune o mare coeziune din partea gimnaștilor care se află pe aparate, fiecare eroare fiind greu taxată în punctajul general și, firește, mai departe, în ierarhia finală. Desigur, prima țintă a acestei zile, extrem de încărcată și tensionată, este obținerea calificării în finalele de 8, acolo unde se va da asaltul decisiv asupra podiumului (sâmbătă – echipe, duminică – aparate).
Deținătoarea titlului, Marea Britanie, care s-a impus pentru a patra oară consecutiv la juniori, se află în ”Armeec Sport Arena” cu gândul și posibilitatea de a-și apăra cu succes poziția de la ediția precedentă, mizând pe Max Whitlock, Daniel Purvis, Kristian Thomas și Sam Oldham, plus dublul campion european de la cal, Daniel Keatings.
La rândul ei, cealaltă mare favorită, Rusia, se pregătește de ”atac” cu medaliatul cu argint și bronz al Jocurilor Olimpice, Denis Abliazin, cu medaliarul cu aur la individual compus David Belyavskiy, cu învingătorul european de la inele Alexandr Balandin, cu triplul campion al Universiadei 2013, Nikolai Kuksenkov, dar și cu tânărul Nikita Ignatyev.
Ca urmare a retragerilor și a unor accidentări, România mai are în formația medaliată cu bronz la Montpellier doar pe Marius Berbecar și Cristian Bățagă, ambii cu bună experiență și cu potențial demonstrat, lor alăturându-li-se Andrei Muntean – ne reamintim primul campion olimpic al tineretului -, care la ultimele concursuri internaționale a avut prestații cu bune rezultate, dar și Andrei Ursache și Ioan Nistor, care își fac debutul la echipa mare la un campionat continental.
Este, totuși, destul de greu să se avanseze pronosticuri, cu atât mai mult cu cât ultima confruntare pe echipe a avut loc în urmă cu doi ani, la Jocurile Olimpice, cu bune șanse prezentându-se, de asemenea, Ucraina – Igor Radivilov, Oleg Verniaev, Germania – Fabian Hambuecher, Marcel Nguyen, Andreas Tobă – , Belarus – Andrei Likhovitki, Dzmitri Barkalau, Franța – Samie Ait Said, Hamilton Sabot, Cyril Tomasone, o dispută interesantă fiind de așteptat și în ceea ce privește calificările la aparate, cu valoroși gimnaști în concurs.
Cele 39 țări participane (echipe și inividual), ca urmare a tragerii la sorți, se află în trei Subdiviziuni, echipa României făcând parte din ultima, programată de la ora 18.00, cu debut la sol.
Dar, iată cum arată tabloul celor trei Subdiviziuni și programul acestora:
Subdiviziunea 1 – de la ora 10.00: Norvegia, Cehia, Azerbaijan, Slovenia, Ungaria, Austria, Irlanda, Slovacia, Suedia, Islanda, Olanda, Serbia, Finlanda, Danemarca
Subdiviziunea 2 – de la ora 14.00: Letonia, Polonia, Belgia, Lituania, Croația, Georgia, Cipru, Israel, Bulgaria, Grecia, Turcia, Grupa Mixtă – Monaco, Luxemburg
Subdiviziunea 3 – de la ora 18.00: România, Italia, Spania, Belarus, Portugalia, Rusia, Germania, Ucraina, Armenia, M. Britanie, Franța, Elveția
Programul competițional al seniorilor are următoarea configurație:
Joi, 22 mai 2014, de la ora 10.00 – Calificări (echipe, aparate)
Sâmbătă, 24 mai 2014, de la ora 14.30 – Finală echipe
Duminică, 25 mai 2014, 15.00 – Finale aparate.

Pentru alte amănunte, click aici: Lista start – seniori, Arbitri – seniori, Tragere la sorti echipe – juniori, seniori, Lista participanți – seniori, Lista seniori – juniori (numere de concurs)