C.M.Tokyo 2011 – Confirmari, surprize si sperante in finalele pe aparate

        TOKYO, 15 octombrie (Corespondenta de la Emanuel Fantaneanu). Penultima zi a celei de a 43-a editii a Campionatelor Mondiale de gimnastica, in fata, din nou, a peste 6000 de entuziasti spectatori – pana acum au asistat la intreceri peste 33 000 de spectatori – s-au desfasurat primele finale al aparate (masculin – sol, cal, inele; feminin – sarituri, paralele). In concurs s-a aflat si un singur reprezentant al tarii noastre, Flavius Koczi, calificat in finala la sol la finalul careia a ocupat locul 6. Din pacate, Marian Dragulescu, asa cum era de prevazut, a asteptat pana in ultima clipa a regulamentului pentru a intra in concurs, dar, in cele din urma a fost nevoit sa se retraga, din cauza accidentului suferit. De altfel, el nu va evolua nici la sarituri, in ziua a doua a finalelor.
        In prim-plan s-a aflat, desigur, japonezul Kohei Uchimura, cel care cu o zi inainte a intrat in istorie ca fiind primul gimnastcare a obtinut trei medalii de aur la C.M. la individual compus, calificat in cinci din cele 6 finale pe aparate. A incheiat ziua cu inca un titlu, la sol, dar, sa reunoastem, dupa ce japonezii au depus contestatie si nota sa a fost marita, permitandui sa treaca peste chinezul Zou Kai 15.633 – 15.500).
         Intre cei 8 finalisti de la sol s-a aflat si Flavius Koczi pentru cau evolutie a primit 15.333, ceea ce l-a situat pe locul 6, desi, credem, ca si reprezentantul nostru a fost dezavantajat de brigada de arbitri. De altfel, arbitrajul, in foarte multe cazuri, a fost piatra de moara atarnata de “exercitiile” sportivilor prin maniera de apreciere.
         Dar, si super-starurile sunt oameni, Kohei Uchimura a cazut la cal, a incercat inca o data, dar a terminat pe locul 6, aparat la care titlul i-a revenit ungurului Krisztian Berki, solist intr-o echipa care s-a situate pe locul 21.
Chinezul Chen Yibing si-a aparat cu succes titlul la inele, aparat la care, din nou, Uchimura a fost pe pozitia a 6-a.
        La feminin, Americana McKayla Maroney si-a adjudecat aurul la sarituri cu o executie excelenta, in timp ce, dupa o medalie de argint cntroversata la individual compus, Viktoria Komova a fost de neatens la paralele.
        Doua au fost marile surprize ale zilei, Oksana Chusovitina, participanta la 5 Olimpiade, la 34 de ani, s-a situat pe pozitia de argint la sarituri, cucerind ca de a 11-a sa medalie la Campionatele Mondiale, in trei decade diferite si pentru trei natiuni diferite: 1991 pentru URSS, 2011 pentru Uzbekistan si 2011 pentru Germania.
        Cealalta surpriza se cheama Phan Thi Ha Than, care a ocupat locul 3 la sarituri, devenind prima medalita a gimnasticii vietnameze la un Campionat Mondial.
         Sa reamintim faptul ca medaliatii de la aparate din tarile ale caror echipe nu s-au calificat la JO sau nu o vor face dupa pre-olimpice, primesc si “biletele” entru Jocurile Olimpice de la Londra 2012, acesta fiind cazul israelianului Alexander Shatilov, brazilianului Diego Hypolito si vietnamezei Phan Thi Ha Than, medaliati cu bronz, dar si al ungurului Krisztian Berki, invingatorul de la cal.

Pentru mai multe amanunte, click aici:

Rezultate – Masculin – Cal – Finala, Rezultate – Masculin – Inele – Finala, Rezultate – Masculin – Sol – Finala

Rezultate – Feminin – Paralele – Finala, Rezultate – Feminin – Sarituri – Finala

Competitia se va incheia maine, cu ziua a doua a finalelor pe aparate (masculin – sarituri, paralele, bara; feminin – bara, sol), si cu sperante intr-o evolutie de medalii din partea Catalinei Ponor si Ameliei Racea (barna) si a lui Marius Berbecar (paralele). Se stie, Diana Bulimar a fost retrasa din finala de la sol, din cauza accidentarii.