Campionatele Europene – feminin (Berna, 1 – 5 iunie)

LOTURILE ROMÂNIEI PENTRU ÎNTRECEREA CONTINENTALĂ

Cu patru săptămâni înaintea debutului celui de al 31-lea Campionat European feminin – junioare și senioare – au fost date publicității Listele nominale ale posibilelor participante la întrecerile de la Berna (1 – 5 iunie 2016). În PostFinance-Arena din Capitala Elveției vor fi prezente 138 de senioare din 35 de țări, în timp ce la nivelul junioarelor vor fi 128 de tinere gimnaste din 32 de țări. La această ediție – se impune precizarea că modificări pot surveni și cu 24 de ore înaintea competiției -, România va fi reprezentată de:
Senioare: Cătălina Ponor, Diana Bulimar, Anamaria Ocolișan, Maria Holbură și Dora Vulcan: antrenori: Lucian Sandu și Adela Popa
Junioare: Alisia Botnariu, Ioana Crișan, Olivia Cîmpian, Denisa Golgotă, Carmen Ghiciuc; antrenori: Nicolae Forminte și Liliana Cosma.
Așadar, aproape 140 de senioare din 35 de țări își vor disputa cele 5 podiumuri (echipe, sărituri, paralele, bârnă, sol). O echipă este compusă din 5 gimnaste, formula fiind 5 – 3 – 3, cele mai bune 8 formații și cele mai bune 8 gimnaste pe aparate, în urma calificărilior, disputându-și finalele. Urmărind înscrierile, se poate constata că dintre echipele calificate la Jocurile Olimpice, Olanda nu va lua parte la ”europene”, fiind reprezentată doar de două gimnaste în concursul individual (Mara Titarsolej și Tisha Volleman), iar Germania și Belgia vor prezenta formații complet schimbate în comparație cu Test Event, pentru a da o șansă gimnastelor din eșalonul secund, precum și celor accidentate (Kim Bui sau Nina Derwael) să se refacă în vederea întrecerilor din vară. Rusia, care dorește să recâștige titlul din 2010, a anunțat trei campioane continentale en-titre – Maria Paseka (sărituri), Daria Spiridonova (paralele) și Ksenia Afanasyeva (sol) -, dar și pe experimentata Aliya Mustafina sau aurul junioarelor din 2014 și noua campioană națională, Angelina Melnikova. A rămas acasă Viktoria Komova, în refacere după accidentare și recuperare pentru JO. La rândul ei, M. Britanie – locul secund după România în 2014 – le-a înscris pe surorile Ellie și Becky Downie, pe ”finalistele mondiale” Claudia Fragapane, Ruby Harrold și olimpica din 2012, Rebecca Tunney, un team foarte puternic, în timp ce gazdele o vor încuraja pe Giulia Steingruber, deținătoarea titlului 2015. Cu excepția Andreei Munteanu (campioana de la bârnă), celelalte deținătoare ale titlurilor se vor afla în PostFinance-Arena.
Formația noastră, aflată cu consecvență în prim-planul disputelor continentale, va trebui să șteargă din ”amintirile” ultimei perioade, Cătălina Ponor, tripla campioană olimpică, și Diana Bulimar, avându-le alături pe Anamaria Ocolișan, Maria Holbură și Dora Vulcan având o misiune deloc ușoară pentru a obține ”reabilitarea”. Larisa Iordache continuă recuperarea, iar Andreea Iridon și-a anunțat retragerea.
Și la nivelul junioarelor este o ediție completă: echipe, individual compus și aparate. Concursul echipelor va fi conform formulei 5 – 4 – 3 și va fi, totodată, și rundă de calificare pentru finalele individuale (24 la individual compus și 8 pe aparate). Disputa pentru podium a celor 128 de gimnaste din 32 de țări se anunță foarte interesantă, între favorite fiind M. Britanie (cu noua campioană Maisie Methuen și Taeja James, argintul din urmă cu 2 ani), Rusia (Anastasia Ilyankova, Yelena Yeryomina și dorința de a rămâne pe primul loc), România (cu o echipă total schimbată față de Sofia 2014, atunci bronz) sau Italia, cum, la nivel individual, este obligatoriu a le urmări pe Olivia Cîmpian (România), Maisie Methuen (M. Britanie), Martina Maggio (Italia), Helene Schaefer (Germania), Elena Eremina (Rusia) ș.a.
Vom repeta, pentru că este important: federațiile vor putea efectua schimbări până cu 24 de ore înaintea debutului concursului!

Programul Campionatului feminin este următorul (ora locală)
Miercuri, 1 iunie 2016
10.00 – 20:20 Junioare – echipe și calificări individuale
Joi, 2 iunie (ora locală)
10.00 – 19.20 Senioare – echipe și calificări individuale
Vineri, 3 iunie 2016 (ora locală)
19. 00 – 20.50 Junioare – Finale Individual Compus
Sâmbătă, 4 iunie 2016 (ora locală)
17:00-18:50 Senioare – Finale Echipe
Duminică, 5 iunie (ora locală)
11.00 – 17.40 Junioare / Senioare – Finale Aparate

Pentru alte amănunte, click aici: SenioareJunioareDirectiveWork Plan