Campionatele Mondiale – Glasgow 2015: finala masculină individual compus

KOHEI UCHIMURA – ”extraterestrul” gimnasticii. CRISTIAN BĂȚAGĂ – locul 21.
Duminică, MARIAN DRĂGULESCU, în finală la sărituri

GLASGOW, 31 octomber 2015. Corespondență de la BOGDAN PREDESCU, Radio România
Deși toată lumea era ferm convinsă că japonezul Kohei Uchimura se va impune din nou în competiția mondială a gimnasticii masculine, fiind, indiscutabil, în acest moment, de departe cel mai bun, un veritabil ”extraterestru”, întrecerile pentru desemnarea noilor medaliați a fost urmărită cu maximum de interes. Și, dacă în eea ce-l privește pe sportivul nipon lucrurile au mers în direcția anticipată, surprizele aveau să se țină lanț la capătul unor evoluții de înaltă clasă tehnică și spectaculară. În această bătălie a celor mai buni 24 din gimnastica mondială s-a aflat și Cristian Bățagă, care, în final, a ocupat locul 21.

De la ”mondialele” din 2009, de la Londra, nimeni nu a mai reușit să-i conteste poziția de lider a japonezului Kohei Uchimura într-o confruntare internațională, iar supremația s-a  menținut și după concursul de individual compus al baieților de la Glasgow 2015. Japonezul Kohei Uchimura a câștigat cel de-al 6-lea titlu mondial, după un concurs în care nu a prea avut emoții, terminând cu un total de 92.332, la o distanță suficientă de ceilalți doi clasați cubanezul Manrique Larduet (argintul de la jocurile PanAmericane cu 90.698) și chinezul Deng Shudi (90.099). Ucraineanul Oleg Verniaiev – campionul european la Montpellier, câștigător al Jocurilor Europene de la Baku și al Universiadei – care, după calificări lăsa impresia că ar putea fi singurul ce are capacitatea de a-i ”contesta”  poziția lui Uchimura, a terminat concursul pe locul 4.

Pentru noi, prezența lui Cristian Bățagă în primii 24 de gimnaști ai lumii din 182 participanți, se înscrie, totuși, ca o performanță, având în vedere valoarea de ansamblu a concursului și cu deosebire a finalei. Cristian Bățagă a deschis concursul la sărituri cu 14.558, a evoluat, apoi, la paralele, cu 13.966 (din păcate, cea mai mica notă de la acest aparat din finală), a urmat apoi bara – 13.033, solul – 14.500, o ezitare la cal și o căzătură de pe aparat pentru un 13.366 și, în cele din urmă, la inele, cu o notă de 14.166, pentru un total de 83.589 care l-a clasat pe locul 21.
Și, pentru că am amintit de surprize, poate cea mai mare a furnizat-o Manrique Larduet, Cuba făcându-și o reintrare extrem de spectaculoasă, după foarte mulți ani de absență de pe scena mondială, medalia de argint ce a fost obținută de tânărul gimnast de 19 ani, vine la sfârșitul unui concurs care și-a manifestat puterea, talentul, dar și un sânge rece în cele mai fierbinți momente, vice-campionul de la PanAmericane, marcând prin prestațiile sale această ediție. La rândul său, Deng Shudi a devenit primul gimnast chinez care urcă pe podiumul mondial al individualului compus după 2007, după o prestație foarte bună, cu excepția paralelelor, ceea ce l-a făcut să piardă puncte prețioase în disputa cu gimnastul cubanez.
Marile decepții s-au numit britanicul Max Whitlock, în cursă pentru locul second după primele două rotații, dar căderea de la bară i-a fost fatală medaliatului cu argint din 2014, cum, de asemenea Oleg Verniaev, campionul continental,  a pierdut repede contactul cu plutonul de sus, ca urmare a erorilor de la sol și cal, râmânându-i acum speranța de a-și păstra titlul la paralele, în finala de duminică.

Pentru alte amănunte, click aici: Rezultate finale – individual compus masculin

Audio: CRISTIAN BATAGA

Ultima prezență românească la Glasgow va fi duminică, în finala de la sărituri, acolo unde vom intra cu Marian Drăgulescu, a 3-a notă din calificări, pentru o mult dorită și posibilă nouă medalie la mondiale, el fiind cu numărul 4 de start,  alături de Kenzo Shirai (Japonia), Donnel Whitttenburg (SUA), Oleg Verniaiev (Ucraina), Ri Se Gwang (RPD Coreeană), Igor Radivilov (Ucraina), Hansol Kim (Coreea de Sud), la rândul său Andrei Muntean fiind rezerva 3.

Pentru alte amănunte, click aici: Finale aparate – Lista start (sambata – ziua 1)Finale aparate -Lista start (duminica – ziua 2)

Sosirea delegației noastre de la Campionatele Mondiale
Delegația României, participantă la Campionatele Mondiale – Glasgow 2015 va sosi în țară în noaptea de luni spre marți (2 / 3 noiembrie), la ora 00h 30, cu o cursă KLM de la Amsterdam.
Din delegație nu vor face parte Larisa Iordache, Diana Bulimar, Marius Berbecar și antrenorul Lucian Sandu, care se vor deplasa în Elveția pentru a participa la ”Memorialul Arthur Gander” și Swiss Cup.