Campionatele Mondiale de Gimnastică – finala fetelor la individual compus

Revanșa LARISEI IORDACHE – medalie de bronz

La debut, LAURA JURCA – locul 8 în elita mondială

GLASGOW, 30 octombrie 2015. Corespondență de la BOGDAN PREDESCU, Radio România
Într-o corespondență anterioară, transmiteam, citând declarația Larisei Iordache, că valoroasa noastră gimnastă este hotărâtă să-și ia revanșa pentru nereușitele de la echipă și să revină acasă cu o medalie, pentru a dovedi că totul a fost un accident de care, să recunoaștem, nu scapă nimeni într-o carieră de înaltă performanță. Și așa a și fost, dacă avem în vedere că Larisa Iordache și-a respectat nu numai promisiunea, dar a redovedit, dacă mai era nevoie, că este una dintre cele mai valoroase gimnaste ale lumii, plecând de la Glasgow, de la cea de a 46-a ediție a Campionatelor Mondiale, cu medalia de bronz a individualului compus, rămânând intre candidatele serioase și la podiumul Jocurilor Olimpice de la Rio 2016. Performanța Larisei Iordache a fost dublată de buna evoluție și a Laurei Jurca, la debut mondial la senioare, care a încheiat pe locul 8, cu mult înaintea unor gimnaste consacrate.

Larisa Iordache a deschis concursul la bârnă, cu o evoluție curată, pentru un 14.766, notă care a rămas cea mai bună din concurs și care a propulsat-o pe locul 7 după prima rotație. Solul i-a adus un 14.475 și locul 5 în ierarhia provizorie, în condițiile în care sportivele din grupa favoritelor dominau clasamentul general. A urmat intrarea la sărituri, cu 15.066, și avansarea pe 4 la general, după americancele Simone Biles, Gabrielle Douglas și chinezoaica Shang Chunsong. În ultima rotație, chinezoasaica a deschis săriturile și a terminat concursul cu 58.265. În același timp, Larisa Iordache a fost la paralele, aparat  unde trebuia să obțină o notă bună pentru a spera la medalie… Și a reușit. A avut o execuție apreciată și un punctaj de 59.107, care, la acel moment al concursului, o trimitea chiar pe prima poziție, având în vederea faptul că americancele nu intraseră încă în concurs. Mari favorite, sportivele din Statele Unite au încheiat, însă, concursul la sol, cu execcuții foarte bine appreciate, ocupând primele două poziții Simone Biles 60.399, Gabrielle Douglas 59.316 -, Larisa Iordache intrând în posesia medaliei de bronz.
La rândul său, micuța Laura Jurca, debutantă la un Campionat Mondial, a deschis seriile la sol, cu 13.900, a reușit un 15.133 la sărituri și a trecut pe 7 la general, a scos 13.733 la paralele, menținând poziția a 7-a, și a încheiat cu un 13.966 la bârnă, pentru un general de 56.732 și locul 8 în finala mondială.

Sunt două rezultate care vin să confirme valoarea gimnasticii noastre feminine, agitată în ultima vreme după ratarea calificării directe la JO de la Rio. De altfel, antrenorii prezenți la aceste ”mondiale” – Lucian Sandu, Cristian Moldovan, Lăcrămioara Moldovan – au refuzat, după rezultatele de la individual compus să declare ceva, precizând că doresc în acest fel să răspundă celor care îi tot acuză că nu au valoare și că ar trebui schimbați.

Felicitări, așadar, pentru Larisa Iordache pentru medalia de bronz, o Larisa Iordache care a realizat o evoluție demnă de statutul său, declarând la final că a fost tot timpul animată de gândul că trebuie să fie ea însăși, să facă tot ceea ce depinde pentru sine, pentru și pentru întreaga echipă. Felicitări, de asmenea, și Laurei Jurca pentru locul ocupat, dar, mai ales, că nu s-a mulțumit a fi o gimnastă de pluton, așa cum s-au grăbit mulți, ci una care are capacitatea de a urca în ierarhia valorică a gimnasticii internaționale …

Cucerind medalia de aur, Simone Biles a reușit o performanță istorică, intrând în posesia celui de al 3-lea titlu consecutiv, înaintea sa o reușită asemănătoare având celebra Svetlana Khorkina, dar în ani diferiți (1997, 2001, 2003). Texana s-a instalat în fruntea clasamentului de la prima săritură și nu a mai pierdut locul, în ciuda unui ușor dezechilibru la bârnă, după un salt înainte nu prea bun la recepție, și un pas în afară la sol, după elemental care îi poartă numele, astfel că, având în final 60.399, n-a ratat prima poziție a podiumului.
Revenită în activitate după doi ani de pauză, pentru Gabrielle Douglas, campioana olimpică din 2012, medalia de argint valorează cât una de aur, un loc obținut la capătul unui concurs solid, gimnasta americană fiind acum în situația de a deveni prima gimnastă campioană olimpică, după 1968, care își va apăra titlul.
Celelalte gimnaste, considerate a fi candidate cu cele mai multe șanse la podium, au gravitat în jurul acestuia, Shang Chunsong (China), Giulia Steingruber (Elveția), Mai Murakami (Japonia),  Seda Tutkhalian (Rusia) sau Elisabeth Black (Canada) rămânândpe poziții inferioare.

Pentru alte amănunte, click aici  – audio: LARISA IORDACHELAURA JURCA
Click aici pentru: Rezultate finale – individual compus feminin

Acum atenția se îndreaptă spre băieți, cu Cristian Bățagă, în finala de la individual compus, vineri, de la ora 18.45 (ora locală), el aflându-se în cursă pentru o prezență cât mai activă și pentru un loc mai bun decât cel (19) de anul trecut la Nanning, și, desigur, cu Marian Drăgulescu, duminică, în finala de la sărituri, aparat care poate să-i aducă o nouă medalie mult titratului nostru gimnast în arena mondială. Înaintea acestei finale, Ioan Suciu, antrenorul coordonator al lotului nostru masculin, declara: ”Cristi a prins un concurs greu, cu o misiune dificilă, dar el intră cu o oarecare degajare, având în vedere poziția pe care o ocupă, el trebuind să-și facă exercițiile așa cum știe, iar apoi…”, în timp ce Cristian Bățagă, recunoscucând valoarea finalei și a adversarilor, mizează pe buna pregătire de care dispune și, desigur, dorința de a efectua fiecare exercițiu fără ratări”. O veste bună în ceea ce îl privește pe Marian Drăgulescu, el, după cum ne spunea antrenorul Ioan Suciu, fiind refăcut după ușoara contuzie suferită în concursul echipelor și este gata să efectueze cele două sărituri în cele mai bune condiții.

Click aici pentru audio – Interviu IOAN SUCIUCRISTIAN BATAGA