Campionatele Mondiale: AZI, FINALA FEMININĂ LA INDIVIDUAL COMPUS

LARISA IORDACHE: ”Le mulțumesc tuturor că sunt alături de mine…”
LAURA JURCA: ”Simt că pot…”

GLASGOW, 29 octombrie 2015. Corespondență de la BOGDAN PREDESCU, Radio România
S-a mai scris o pagină de istorie în gimnastica mondială, echipa Japoniei, după 37 de ani (!) de așteptare a ajuns, în sfârșit, în vârful ierarhiei, cucerind medaliile de aur. Și, dacă întrecerile băieților au captat atenția iubitorilor acestui sport în cea de a șasea zi a celei de a 46-a ediții a Campionatelor Mondiale, care au loc în SSE Hydro Arena din Glasgow, gândurile noastre, alături de ale tuturor iubitorilor gimnasticii românești, s-au aflat, desigur, în sala de antrenament, acolo unde Larisa Iordache, Laura Jurca, Cristian Bățagă și Marian Drăgulescu fac ultimele pregătiri perntru a intra în arena finalelor la individual compus sau sărituri. Joi, de la ora 18.45 (ora locală – 20.45, ora României)  este, din nou,  rândul fetelor să revină în concurs, în căutarea unor poziții cât mai bune la individual compus, reprezentantele noastre fiind, iarăși, deschizătoare de drum, programate să evolueze primele, Laura Jurcă la sol și Larisa Iordache la bârnă, într-o dispută care se anunță a avea un ridicat nivel de așteptări, pe diverse planuri. Cum va arăta podiumul 2015? Vom afla după puțin mai mult de două ore trăite la intensitate maximă…  Larisa este mult mai încrezătoare și mai liniștită înainte de concurs … O spune chiar ea…
Înainte de toate, trebuie să spun că am primit foarte multe mesaje, nu am răspuns pentru că am vrut să mă concentrez pe ceea ce am de făcut. Le mulțumesc tuturor că sunt alături de mine, de echipă, că sunt cu sufletul alături de noi și vreau din tot sufletul meu să le arăr că nu este degeaba această susținere… Vor fi și părinții mei în tribune și vor fi alături de mine… Când mi-au spus că vin, m-am liniștit complet și, un pic, așa, s-au aliniat toate lucrurile la locul lor… Mă simt mai liniștită și cred că pot… Trebuie să ofer bucurie și, sper, să dovedesc încă o dată că gimnastica e viața mea, că ceea ce sunt acum, sunt datorită gimnasticii și nu-mi pare rău...”
Încrezătoare este și Laura Jurca, înaintea debutului său în finala celor mai bune 24 de gimnaste ale lumii: ”Simt că pot… Am încredere în mine… Vreau să stau pe aparate, să-mi fac treaba…

Click aici: Lista start – finala feminin – individual compus
Click aici – audio: Larisa IordacheLaura Jurca

Așadar, fetele își vor disputa întâietatea mondială a individualului compus, joi, de la ora 18.45 (ora locală), gimnastele noastre intrând în concurs astfel: Larisa Iordache – bârnă (1), sol (6), sărituri (5), paralele (4), în timp ce Laura Jurca va fi la sol (1), sărituri (6), paralele (5) și bârnă (4)

În același timp băieții se pregătesc și ei pentru cele două prezențe în concurs pe care le mai avem. Cristian Bățagă – vineri seara, la individual compus – este încrezător în evoluția sa, deși recunoaște că este puțin cam obosit, în timp ce Marian Drăgulescu – duminică, la sărituri – a avut ceva probleme la mână după calificări, în urma evoluției de la cal: ”…A doua zi m-am trezit că nu puteam să ridic nici cana cu ceai, nu puteam să o pun nici jos! Am intrat un pic în panică, dar acum este, să zic, mult mai bine. Am început acupunctură, cu trei ședințe deja într- zi, unguente, antiinflamatoare… Sper să nu mă împiedice o încheietură să merg mai departe… Dacă am dus eu atâtea, le duc și pe-astea. Mi-o pun în ghips și tot sar… Am un singur aparat. Am tot timpul din lume, am tot ceea ce îmi trebuie… Am trecut noi hopuri și mai grele… Cu siguranță și ea (nn. Larisa Iordache) este foarte bine pregătiră, încredere în ea să aibă…
Conform Listei de start, Cristian Bățagă începe concursul la sărituri (1), apoi paralele (6), bară (5), sol (4), cal (3) și inele (2).

Click aici – audio: Marian Dragulescu
Click aici – Lista start – individual compus

Japonezii conduși de vedeta lor Kohei Uchimura s-au impus în finala mondială pe echipe după un concurs pe care l-au dominat de la un capăt la altul, însă pe care l-au încheiat cu emoții după o ratare la bară, chiar pentru cel mai bun sportiv al lor. Japonia nu a mai câștigat titlul mondial din 1978, însă s-a impus în cele din urmă cu un total de 270.818. Kohei Uchimura, deja de 5 ori consecutiv campion mondial și aproape cu cel de al 6-lea în vitrina cu trofee, a făcut din această medalie de aur a echipei obiectivul său prioritar, realizând 91.531 din totalul acumulat la final de formația niponă. Conduși de Kenzo Shirai, ”titirezul” gimnaștilor japonezi, care a fost magistral la sol cu al său cvadruplu șurub, s-au detașat încă din start la 2.700 de deținătorii titlului, diferență majorată la 6.300 după cal. Căderile lui Yusuke Tanaka și Kohei Uchimura la bară i-au adus pe… pământ pe sportivii japonezi, care, în cele din urmă, au terminat pe primul loc la doar jumătate de punct de britanici. După patru decenii de așteptare, Kohei Uchimura, Ryohei Kato, Kazuma Kaya, Kenzo Shirai, Yusuke Tanaka și Naoto Hayasaka și-au asigurat o reîntoarcere triumfală acasă…

Pe locul secund a terminat surprinzător echipa gazdă a mondialelor, Marea Britanie, cu 270.345, în urma evoluțiilor din ultima rotație de la sol. La trei ani după istorica medalie de bronz olimpică, la Londra 2012, M. Britanie – Louis Smith, Daniel Purvis, Kristian Thomas, Max Whitlock, Nile Wilson și Brinn Bevan – realizează încă o performanță de răsunet pe scena internațională, cu argintul obținut urcând pe podium pentru prima oară în istoria Campionatelor Mondiale, o istorie care a debutat în 1903!
Fosta deținătoare a trofeului mondial, China, a adunat 269.959 și a terminat concursul de la Glasgow pe poziția a 3-a, punând punct unei dominări de 12 ani de dominare neîntreruptă. China, care și-a adjudecat 8 din cele 9 titluri pe echipe, a dispărut rapid din lupta pentru titlu, în urma a destul de numeroase evoluții ratate, insatisfacția fiind atenuată de medalia de bronz ce le-a revenit la final, Lin Chaopan, Deng Shudi, Zhang Chenglong, Xiao Ruoteng, Liu Yang și You Hao rămânând, totuși, o forță.
Rusia s-a aflat la baza podiumului, Nikita Nagornyy, Ivan Stretovich, Denis Ablyazin, Nikolai Kuksenkov și David Belyavskiy a început suficient de bine la cal și inele, pentru a avea o performanță de excepție la sărituri și paralele, dar fără a continua în aceeași manieră la sol, consolându-se, în cele din urmă, cu locul 4.
Echipa Statelor Unite, care a ținut mai bine ritmul cu japonezii pe parcursul concursului, a avut două contestații la ultimele două rotații, terminând pe poziția a 5-a. Americanii au debutat cu dreptul, Paul Ruggeri, Donnell Whittenburg, Danell Leyva, Chris Brooks, Brandon Wynn și Alex Naddour, fiind doar la o zecime de punct de japonezi după patru aparate, pentru a încheia la cal, aparatul care s-a dovedit a fi ”bestia neagră” pentru ei, astfel că au retrogradat tocmai pe 5.
Elvețienii care așteaptau din 1992, de la Barcelona, o prezență olimpică, au încheiat concursul pe 6, gimnaștii din Țara Cantoanelor fiind urmați de Coreea de Sud și de Brazilia.

Pentru alte amănunte, click aici: Echipe – finala masculin