“Aparatele”, dominate de Sandra Izbasa si Flavius Koczi

        S-a incheiat o noua editie a Campionatelor Nationale de Gimnastica ale Maestrilor, un concurs deosebit de important, deoarece, spre sfarsitul lunii viitoare, vor avea loc, la Rotterdam, Campionatele Mondiale de Gimnastica.
 Sala Polivalenta din Resita a fost o gazda extraordinara pentru aceasta competitie, iar spectatorii. care aproape au umplut-o in ultima zi, cand au fost finalele pe aparate, au aplaudat evolutiile gimnastilor, unii dintre cei mai buni din lume.
In cele din urma, cele mai multe titluri le-au obstinut Sandra Izbasa (2) si Flavius Koczi (3), la categoria “sperante” evidentiindu-se Larisa Iordache, care a obtinut toate locurile intai, si Andrei Muntean (3).
        Va prezentam sportivii care au urcat pe podium.
        La sarituri s-a impus Sandra Izbasa (Steaua Bucuresti) a fost notata cu 12,212 p. Pe locul 2 a terminat Raluca Haidu (Cetate Deva 1) cu 12,175 p, iar pe 3 s-a clasat Cerasela Patrascu, de la acelasi club, cu 11,712 p.
        Solul a fost castigat tot de Sandra Izbasa, cu 14,950, fiind urmata de Diana Chelaru (LPS Onesti) cu 14,575 p, iar pe 3 a incheiat concursul Ana Porgras (Farul Constanta) cu 14,300 p.
        La barna s-a impus Ana Porgras cu 15,600 de puncte, pe locul 2 s-a clasat Sandra Izbasa cu 14,900, iar pe 3 Gabriela Dragoi (CSS Buzau), cu 14,750 p.
        Intrecerea de la paralele i-a revenit Ameliei Racea (Cetate Deva 1) cu 14,650, urmata de colega ei de club, Cerasela Patrascu 14,500 p si de Dana Andrei (CSS Buzau) 14,050 p.
        In competitia baietilor, resiteanul Flavius Koczi (Dinamo Bucuresti) a triumfat la trei aparate, sol, cal si sarituri. La sol a primit 15,300 p, fiind urmat de un alt resitean, Alin Jivan (Steaua) 15,225 p, iar pe locul 3 s-a clasat timisoreanul Vlad Cotuna (CSM Lugoj) 14,950 p.
        La cal, Flavius Koczi a fost notat cu 15,350 p, pe locul 2 cu 15,025 p a terminat Costin Manolache (CSM Bistrita), iar pe 3 Ovidiu Buidoso (Steaua) 14,775, originar din Bocsa.
       Sariturile au fost castigate de Flavius Koczi  16,400 p, locul 2 a revenit lui Marius Berbecar (CSM Bistrita 1) 15,975 p, iar locul 3 a fost ocupat de Alin Jivan 15,900 p.
        La inele, pe primele doua locuri s-au clasat doi gimnasti de la Dinamo Bucuresti, Robert Stanescu – 15, 750 p – si Adrian Bucur – 15,100 p -, iar pe treapta a treia a podiumului a urcat Alin Jivan – 14,725 p.
        La paralele, medalia de aur a fost cucerita de Marius Berbecar – 15,100 de puncte, argintul a fost obtinut de Vlad Cotuna- 14,900 de puncte, iar bronzul la egalitate de puncte- 14,725 de Ovidiu Buidoso si Andrei Ursache de la Dinamo.
        Intrecerea de la bara i-a revenit lui Andrei Muntean (CSM Bistrita 1) cu 15,400 p, fiind urmat, in ordine, de Ovidiu Buidoso – 15,200 p – si Vlad Cotuna – 14,750 p.
        La finalul competitiei, cativa dintre castigatorii finalelor pe aparate ne-au declarat:
        Sandra Izbasa: „Am avut exrcitii bune, constante. Ma bucur foarte mult ca, dupa aceasta perioada indelungata, am reusit sa imi fac concursuri aproape identice si mi-am atins obiectivul, de a sta pe aparate si de a termina sanatoasa. Ma bucur ca sunt aplaudata de spectatori si ca n-au uitat de mine”.
        Ana Porgras: „Pun medaliile la colectie. Evolutia la barna a fost bunicica, as putea spune ca se putea mai bine, dar e bine. Am facut o pauza destul de lunga, din cauza unei accidentari, mi-am revenit si sa spunem, acum, ca e un nou inceput”.
        Flavius Koczi: „Competitia a fost destul de echilibrata, toti ne-am facut treaba. Trei medalii de aur am reusit sa iau la aparatele care mi le-am propru, mai putin la bara fixa si paralele, unde nu mi-am facut treaba cum trebuia. N-am avut o coborare grea, cu care sa inchei exercitiul. Este o problema care persista de mai mult timp”.
        La randul sau, presedintele Federatiei Romane de Gimnastica, Adrian Stoica, a spus: „O competitie utila in primul rand. Cu trei saptamani inainte de Campionatele Mondiale suntem in situatia de a vedea ce merge si pe ce putem conta si ce mai trebuie ajustat pe ici, pe colo. Competitie importanta si pentru fete, si pentru baieti. Am vazut exercitii de mare valoare, cu care se pot bate la podium la CM. Este evident ca trebuie sa le evidentiem pe Sandra Izbasa si Ana Porgras, care a facut o barna de exceptie, dar trebuie sa-l amintim si pe Flavius Koczi, care a avut sarituri foarte bune. Din pacate, inca nu este la stabilitatea ceruta pentru a putea sa intre cu mare siguranta si liniste si sa abordeze concursul la nivel de varf. N-am vazut de mult, la o competitive, in ultima vreme, in Romania, si credeti-ma stiu ce va spun, spectatori care au urmarit cu atata dragoste, cu interes si au participat la concurs. A fost o sala plina, gimnastii au fost rasplatiti de aplauze si incurajari si cred ca spectatorii merita un premiu de fair-play pentru cum s-au comportat”.
        Academia Olimpica Romana, Filiala Caras-Severin si-a facut din nou simtita prezenta la competitie acordand, si duminica, distinctii importante. Presedintele Federatiei Romane de Gimnastica, Adrian Stoica, si presedintele onorific, Nicolae Vieru, au primit distinctia “Evenghelie Zappa”, in timp ce Anca Grigoras Mihailescu, presedintele Comisiei Tehnice pentru gimnastica feminina, si Mircea Apolzan, secretarul general al Federatiei Romane de Gimnastica, au primit distinctia “Gymnasiarh”.
        Nu lipsite de interes, ba dimpotriva, au fost si intrecerile “sperantelor”, finalele pe aparate fiind programmate in cursul diminetii.
        Competiția feminina a fost dominata de Larisa Iordache (Dinamo Bucuresti), care a castigat toate cele patru finale pe aparate: sarituri (14,012), paralele (14,075), barna (15,350) si sol (14,500).
        In intrecerea baietilor au castigat: Andrei Muntean (CSS Sibiu) – sol (13,625), inele (14,200) si paralele (15,000) -, Alexandru Stoian (CSM Arad) – bara (14,100) -, Andrei Groza (Clubul Sportiv Scolar Resita) – sarituri  (14,562) – si Adelin Kotrong (CSM Arad) – cal (13.875).
        Campionatul National a fost organizat de Federatia Romana de Gimnastica, Directia Judeteana pentru Sport si Tineret Caras-Severin, Consiliul Judetean Caras-Severin, Primaria Resita si Academia Olimpica Romana – Filiala Caras-Severin.
        Competitia  fost sustinuta, recomandata si promovata de Radio Resita.

       

Rezultate: Aparate Maestre Feminin, Aparate Maestri Masculin, Aparate Sperante Feminin, Aparate Sperante Masculin

        (Danirel BABUN – Radio Resita; Foto – Marian Caravan)