CĂTĂLINA PONOR – PORT DRAPEL AL DELEGAȚIEI ROMÂNEI LA J.O. RIO 2016

Larisa Iordache va fi și ea la Rio * Andrei Muntean, prima opțiune alături de Marian Drăgulescu

Prezența la Jocurile Olimpice presupune și respectarea, din partea COSR și a Federațiilor Naționale, unor reguli stricte referitoare la termenele de participare și participanți, la structura delegației, la pozițiile fiecărui membru, inclusiv Purtătorul de Drapel. Drept urmare, în ultima reuniune a Comitetului Executiv al COSR s-a avansat ideea ca Purtătorul de Drapel al delegației României să fie gimnasta CĂTĂLINA PONOR, o misiune extrem de onorantă pentru fiecare sportiv.
În urma testelor din perioada precedentă, a evoluțiilor de la Campionatele Naționale,  s-a observat că gimnasta Cătălina Ponor este mai avansată în ceea ce privește pregătirea în raport cu Larisa Iordache, motiv pentru care Federația Română de Gimnastică a fost de acord cu decizia amintită, hotărâre discutată și acceptată și de cele două gimnaste. Totuși, pentru a se evita orice situație neprevăzută, s-a decis, de asemenea, ca și Larisa Iordache să facă deplasarea la Rio, împreună cu un antrenor, forul olimpic sprijinind integral această idee.
În ceea ce privește desemnarea celui de al doilea gimnast care va lua parte la Jocurile Olimpice de la Rio, alături de Marian Drăgulescu, beneficiar al unei calificări directe, obținută la Campionatele Mondiale de la Glasgow, acesta va fi, după toate probabilitățile, Andrei Muntean, care, la rându-i, la ultimele verificări a dovedit că dispune de cel mai bun potențial.
Desemnarea Cătălinei Ponor ca Purtător de Drapel marchează o premieră în istoria olimpismului românesc, fiind pentru prima oară când unui reprezentant al gimnasticii i se încredințează această misiune.
În cadrul Ceremoniei de Deschidere a Jocurilor Olimpice un moment important îl constituie defilarea Delegației fiecărei națiuni prezente la competiție, în frunte avându-l pe Purtătorul Drapelului Național, pentru fiecare sportiv desemnat acest lucru având o valoare de simbol deosebită, numele lui rămânând în “cartea de istorie” a olimpismului.
În ceea ce privește Jocurile Olimpice de vară moderne, din 1924, de la cea dintâi participare a reprezentanților României, au avut onoarea de fi Purtători de drapel 20 sportivi, de cele mai multe ori în fruntea Delegației noastre aflându-se kaiacistul Aurel Vernescu și Elisabeta Lipă, dar și marii campioni ai sportului românesc Iosif Sârbu – primul medaliat cu aur al României -, Nicolae Martinescu, Corneliu Ion, Nicu Vlad, Valeria Beșe ș.a.