Documentar: J.O. 2016 – ”TEST EVENT”, TURUL 2 AL CALIFICĂRILOR OLIMPICE

* Turneul de Calificare: 16 – 18 aprilie 2016, Rio. * Ultima șansă de a fi cuceri Olimpul gimnasticii
* Fetele, în Subdiviziunea 1, deschid competiția și  încep la paralele
* Băieții sunt în Subdiviziunea 2 și debutează la sol

Cu mai puțin de patru luni înaintea mult așteptatelor Jocuri ale celei de a 31 Olimpiade moderne, care vor avea loc la Rio de Janeiro în perioada 5 – 21 august 2016, marea metropolă braziliană este gazda  ultimelor confruntări pentru calificarea pe marea scenă a gimnasticii celor ”cinci cercuri”. În Rio Olympic Arena, în perioada 16 – 22 aprilie, sala construită pentru Jocurile Panamericane din 2007, aflată în Barra da Tijuca, se vor afla la start candidații pentru ocuparea ultimelor locuri rămase disponibile pe tabloul principal al concursurilor olimpice ale gimnasticii (artistică, ritmică, trampoline).Între aceștia regăsindu-se și echipele României: Cătălina Ponor, Diana Bulimar, Anamaria Ocolișan, Sivia Zarzu, Dora Vulcan, Andreea Iridon, Maria Holbură – rezervă (antrenori Lucian Sandu, Adela Popa, Maria Fumea) și Marian Drăgulescu, Marius Berbecar, Cristian Bățagă, Vlad Cotuna, Andrei Muntean, Andrei Ursache, Laurențiu Nistor (antrenori – Ioan Suciu, Ștefan Gal, Vasile Vug).
Este pentru a doua oară în istoria calificărilor olimpice că acestea se desfășoară în două tururi, debutul acestui sistem fiind pus în aplicare pentru J.O. de la Londra, cu acel ”London Preepares” din ianuarie 2012. Primul ”tur” îl constituie Campionatele Mondiale din anul precedent celui olimpic, cu o calificare direct a primelor 8 echipe și a medaliaților de la concursurile pe aparate, cel de al doilea acest ”Test Event”, la finalul căruia se vor cunoaște ultimele 4 formații precum și ultimele poziții individuale. În total, în vară,  își vor disputa gloria olimpică 196 (98 gimnaști și 98 gimnaste) de sportivi, 60 dintre aceștia (la fiecare categorie) fiind componenți ai echipelor calificate.
Dar, pentru a ajunge acolo, unele formații sau unii sportivi, mai au de urcat acest ”munte” al calificării, unul care se anunță a fi la cote foarte înalte.

UP DATE: Feminin – Lista participante (11.04.2016), Masculin – Lista participanti (8.04.2016)

La nivelul echipelor, vor lua parte formațiile care s-au situat pe locurile 9 – 16 la Campionatele Mondiale de la Glasgow, care își vor disputa 4 locuri, de asemenea, conform cotei își vor încerca șansele pentruy concursul individual și sportivii din echipele aflate pe pozițiile următoare ale ”mondialului”. Schema calificărilor la nivelul echipelor are următoarea configurație (grafica aparține colegilor francezi):

16 aprilie 2016. Concursul masculin – o dispută a marilor valori

Ascensiunea către ”Olimpul” gimnasticii va fi deschisă de concursul masculin, cele 8 echipe aflate în întrecere având în componență nume de rezonanță în gimnastica internațională, care pot fi ”locomotivele” de tracțiune și pentru ceilalți gimnaști. Germania, care l-a pierdut zilele trecute pe Fabian Hambuechen, îl are în continuare pe medaliatrul cu argint din 2012, Marcel Nguyen; formația Olandei, ”flămândă” după un rezultat cât mai bun, se bazează pe campionul Epke Zonderland, în timp ce Ucraina este condusă de Oleg Verniaev și Igor Radivilov; Franța vine, printre alții, cu cunoscuții Samir Ait Said, Axel Augis și veteranul Cyril Tommasone, iar Spania se bazează, printre alții pe Miguel Zapata, medaliatul ”mondialelor” de la Glasgow, dar pe podium se vor mai afla și Canada, și Belgia, cea din urmă luând locul Belarusului, care a decis să trimită la Rio doar doi gimnaști, pentru individuale, retrăgându-se de la echipe.
În acest context, gimnaștii noștri nu vor avea o zi ușoară, dimpotrivă, ei având nevoie de o mobilizare la cota de sus în realizarea exercițiilor, pentru realizarea scopului propus, Marian Drăgulescu, chiar dacă este calificat pentru J.O., ca urmare a performanței de la Glasgow, la sărituri, el poate și trebuie să fie, de asemenea, și ”motorul” echipei, alături de el Marius Berbecar, Cristian Bățagă, Andrei Muntean, Vlad Cotuna, Andrei Ursache sau Laurențiu Nistor, fiecare, dispunând, la rându-i, de ”acel ceva”, care le poate asigura o prezență active pentru un tot unitar.
Conform celor anunțate, cele 8 formații, în ordinea de la Glasgow, vor avea următoarea componență:
Germania: Andreas Bretschneider, Lukas Dauser, Philipp Herder, Marcel Nguyen, Andreas Toba, Ivan Rittschik, Helge Liebrich.
Franța: Samir Ait Said, Kevin Antoniotti, Axel Augis, Guillaume Augugliaro, Julien Gobaux, Cyril Tommasone, Zachari Hrimeche
Olanda: Van Assche Anthony, Rijken Frank , Wammes Jeffrey, Schmidt Casimir, Deurloo Bart, Zonderland Epke, Bletterman Michel
Ucraina: Verniaiev Oleg, Radivilov Igor, Hryko Vladyslav, Semiankiv Maksym, Yehorov Illia, Sienichkin Andrii
Spania: Abad Nestor, Plata Rodriguez Joel, Vera Mora Adria, Tallon Fernandez Alberto, Zapata Rayderley Miguel, Lopez Ruben, Martin Martin Andres

Marian Drăgulescu
Cristian Bățagă
Marius Berbecar
Andrei Muntean
Vlad Cotuna
Andrei Ursache
Laurențiu Nistor

Canada: Cournoyer Rene, Csukassy Mathieu, Morgan Scott, Loran Anderson, Smith Jay Hugh, Payne Jackson, Ikeda Kenneth
Belgia: Jimmy Verbaeys, Maxime Gentges, Daan Kenis, Bram Louwije, Dennis Goossens, Siemon Volkaert. Reserve: Florian Landuyt

Acest Test Event este, așadar,  ultima oportunitate de a se afla sub ”soarele olimpic”, iar Tragerea la sorți a avut, la rândul său, importanța sa, oferind colectivelor tehnice posibilitatea să-și stabilească o anumită strategie în ceea ce privește abordarea concursului, strategie ce o pot adapta și în funcție de cum evoluează situația concretă..
Dacă echipa feminină a României face parte din Subdiviziunea 1 și va deschide concursul, formația masculină este în Subdiviziunea 2, alături de Spania și Franța, precum și de 3 Grupe Mixte – individuale (2, 6, 4). Conform aceleiați trageri la sorți, gimnaștii noștri vor începe la sol, un apparat care le poate conferi încredere pentru următoarele evoluții.

Programul competiției (ora locală – ora României) este următorul:
Joi, 14 aprilie – Podium Oficial
10.30 – 13.00 (16.30 – 19.00) Subdiviziunea 1
14.30 – 17.00 (20.30 – 23.00) Subdiviziunea 2 (România)
18.30 – 21.00 (24.30 – 03.00) Subdiviziunea 3
Sâmbătă, 16 avril – Test Event
10.30 – 13.00 (16.30 – 19.00) Subdiviziunea 1 (Echipe: Germania, Canada + Individual)
14.30 – 17.00 (20.30 – 23:00) Subdiviziunea 2 (Echipe: ROMÂNIA, Spania, Franța + Individual)
18.30 – 21.00 (24:30 – 03:00) Subdiviziunea 3 (Echipe: Ucraina, Olanda, Belgia + Individual)

În ceea ce privește locurile disponibile pentru individuale, numărul acestora este de 29 – 32, cifra finală fiind cunoscută abia după desfășurarea întrecerilor pe echipe, având în vedere că în componența formațiilor participante la Test Event se află o serie de gimnaști calificați după Glasgow, dar nu și echipele. În cazul în care formațiile lor vor obține calificarea, pozițiile lor vor fi redistribuite.

Pentru alte amănunte, click aici: Masculin – Tragere la SortiMasculin – Drept de participareMasculin – Lista participareMasculin – Lista participanti (16.03.2016)

17 aprilie 2016. În competiția feminină, România deschide concursul!

În absența Larisei Iordache – ceea ce reprezintă un serios handicap -, antrenorii noștri au apelat la cvintupla medaliată a Jocurilor Olimpice, Cătălina Ponor, la Diana Bulimar, care rămâne, alături de colega sa, cu un aport al experienței și valorii extrem de important, lor călcându-le pe urme o serie de debutante – unele abia trecute peste pragul junioratului -, ce trebuie să dispună, înainte de toate, de capacitatea psihică de a depăși tracul debutului olimpic și al responsabilității ce le revine, totul pentru a întoarce o nouă pagină după ”vinerea neagră” de la Glasgow, atunci când s-a pierdut calificarea directă. De menționat, totodată, că, în ultimul moment a fost înlocuită Laura Jurca, accidentată, cu Maria Holbură, tot pe poziția de ”rezervă”, acceptul FIG fiind primit cu puțin timp înaintea decolării spre Rio. De la prima participare, în 1956, la Melbourne, fetele noastre nu au lipsit din confruntarea pentru podiumul olimpic, cu o singură excepție, în 1968, la Mexico City, când ”conducerea de partid și de stat” a decis ca gimnastele și gimnaștii noștri să nu fie prezenți în competiție.
Conform celor anunțate până în prezent, dar schimbări pot interveni și cu 24 de ore înaintea concursului, cele 8 echipe clasate pe locurile 9 – 16 la ultima ediție a Campionatelor Mondiale (Glasgow, 2015), vor alinia pe:
Brazilia –  Hypolito Daniele, Barbosa Jade, Saraiva Flavia, Oliveira Lorrane, Andrade Rebeca
FranțaBahl Camille, Boyer Marine, Brevet Marine, His Loan, Vanhille Louise (1998), Kuhm Anne, Lechenault Oréane.
Belgia –  Axelle Klinckaert, Laura Waem, Gaelle Mys, Rune Hermans, Julie Croket, Senna Deriks, Cindy Vandenhole
GermaniaTabea Alt, Leah Grießer, Pauline Schäfer, Sophie Scheder, Elisabeth Seitz, Pauline Tratz, Maike Enderle.

Cătălina Ponor
Diana Bulimar
Anamaria Ocolișan
Silvia Zarzu
Dora Vulcan
Andreea Iridon
Maria Holbură (rezervă)

Australia Little Emily, Brown Georgia-Rose, Nedov Emma, Mizzen Rianna, Whitehead Emily, Miller Larrissa
Coreea De SudLee Hyebeen, Kim Chaeyeon, Yun Narae, Lee Goim, Kim Juran, Lee Eun Ju, Jeong Heeyeon
ElvețiaSteingruber Giulia, Siegenthaler Stefanie, Brogli Thea, Hitz Nicole, Kaeslin Ilaria, Barloggio Caterina, Schulte Laura

La Rio, fetele noastre trebuie să treacă peste dificilul moment de a fi cele dintâi în concurs în obținerea unui punctaj total ridicat, moment după care vor trebui să urmărească cu sufletul la gură evoluțiile Braziliei – cu Flavia Saraiva -, Germaniei – cu medaliata cu bronz a bârnei la C.M.,  Pauline Schaefer -, Franței, Belgiei – cu un ascendent moral după triunghiularul de la Mouscron -, Australiei – cu Emily Little, locul 15 la individual compus la J.O. 2012, și Larissa Miller, locul 6 la sol, la C.M. 2014 –  , Coreei de Sud și Elveției – cu Giulia Steingruber, campioana europeană -, fiecare într-o cursă nebună pentru unul dintre cele 4 locuri, cu posibilitatea, mai ales din partea celor aflate spre finalul tabloului, de a-și regla tactica în raport de situația existentă.
Tragerea la sorți nu a fost foarte favorabilă fetelor noastre, am putea afirma chiar defavorabilă, dacă avem în vedere că ele se vor afla la start de la prima oră a concursului (ora 9.30 ora locală – 15.30 – acasă), când abia își ”fac mâna” arbitrele, mai mult, vor începe la paralele (!), iar în această direcție comentariile sunt de prisos.

Concursul feminin al calificărilor va reuni la start nu numai echipele, dar și o serie de gimnaste care își vor disputa prezența în întrecerile individuale, în total 35 sau 36 de locuri fiind disponibile, numărul final depinzând de ceea ce se întâmplă în competiția echipelor. Să reamintim, de asemenea, că națiunile care nu se plasează pe unul din cele 4 locuri calificative, au dreptul la o nominalizare individual, precum și faptul că medaliații pea parte de la CM Glasgow au locul garantat la JO Rio, dacă echipele lor nu s-au calificat, în timp ce locurile lor vor fi redistribuite dacă fac parte din formațiile calificate la Test Event
Programul (ora locală – ora României) întrecerilor feminine este următorul:
Vineri, 15 aprilie 2016 – Podium Oficial
09.30 – 11.30 (15.30 – 17.30) Subdiviziunea 1 (România)
13.00 – 15.00 (19.00 – 21.00) Subdiviziunea 2
16.30 – 18.30 (22.30 – 24.30) Subdiviziunea 3
18.30 – 22.00 (24.30 – 04.30) Subdiviziunea 4
Duminică, 17 aprilie 2016 – Test Event
09.30 – 11.30   (15.30 – 17.30) Subdiviziunea 1 (Echipe – Australia, ROMÂNIA + Individual)
13.00 – 15.00   (19.00 – 21.00) Subdiviziunea 2 ( Echipe –  Brazilia, Elveția + Individual)
16.30 – 18.30   (22.30 – 24.30) Subdiviziunea 3 (Echipe – Germania, Coreea de Sud + Individual)
20.00 – 22.00 (02.00 – 04.00)  Subdiviziunea 4 (Echipe – Belgia, Franța + Individual)

Dacă sâmbătă, 16 aprilie – echipele masculine și duminică, 17 aprilie – echipele feminine, vor avea loc evoluțiile din cadrul Test Event, luni, 18 aprilie, sunt programate finalele pe aparate, la capătul cărora se vor afla și ultimele decizii în ceea ce privește calificările individuale, de la ora 13.10 (ora locală), în ordine: sol – masculin, sărituri – feminin, cal – masculin, paralele – feminin, inele, sărituri – masculin, bârnă – feminin, paralele – masculin, sol – feminin, bară – masculin.

Pentru alte amănunte, click aici: Feminin – Tragere la SortiFeminin – Drept de participareFeminin – Lista participare

Unde și cum se poate urmări Test Event

Cu siguranță, numeroși sunt cei care vor dori să urmărească în ”direct” ceea ce se va întâmpla la Rio. În acest caz sunt mai multe posibilități:
Comitetul de Organizare – Aquece Rio: www.aquecerio.com
Federația Internațională: www.fig-gymnastics.com; Rețele sociale: Facebook, Twitter. Rezumatele probelor vor fi disponibile a doua zi pe: www.youtube.com/figchannel
De asemenea, vom încerca și noi, pe pagina de FB a Federației să fim cât mai aproape de Rio.

Pentru alte amănunte, click aici: Program competitie, Formatul competitieiFIG – Directive Test EventFIG – Sistem calificareProcedura Tragerii la SortiInscrieri definitive