Doha World Challenge Cup – GIMNAȘTII NOȘTRI ÎN 7 FINALE

În cunoscuta ”Aspire Academy for Sports Excellence” din Doha (Qatar) au început întrecerile celei de a 8-a ediții a FIG World Challenge Cup, la care iau parte 123 de gimnaști și gimnaste din 33 de țări, între care și gimnaștii noștri Diana Bulimar și Laura Jurca (antrenor Lucian Sandu), Marius Berbecar, Cristian Bățagă, Vlad Cotuna, Andrei Muntean (antrenori Ioan Suciu, Ștefan Gall). FIG World Challenge Cup este o competiție individuală, pe aparate, cu participarea a maximum doi de țară, pe baza invitațiilor adresate finaliștilor Campionatelor Mondiale 2014 și celor mai buni 8 din clasamentul Cupei Mondiale 2014. După calificările ce au avut loc miercuri, cei mai buni 8 la fiecare aparat au promovat în finale, programate joi și vineri, între finaliști aflându-se și reprezentanții noștri: paralele, bârnăDiana Bulimar, Laura Jurca;  solLaura Jurca, ineleAndrei Muntean, sărituri, paraleleMarius Berbecar, Andrei Muntean, barăCristian Bățagă, Vlad Cotuna.
Concursul, important și prin plasarea lui cu numai trei saptamâni înaintea Campionatelor Europene de la Montpellier, constituie și o foarte bună oportunitate de evaluare a nivelului fiecărui gimnast, cei prezenți la fața locului apreciind ca majoritatea evoluțiilor au fost la un nivel ridicat, atât tehnic, cât și al prezentării.
Gimnastele noastre Laura Jurca și Diana Bulimar, revenită după o destul de lungă absență, au obținut calificarea în trei finale: paralele, bârnă sol, cu reale speranțe de a urca pe podium, așa cum au făcut-o și la edițiile precedente.

Paralele – Laura Jurca a terminat pe primul loc (13.150), la capătul unui exercițiu în care și-a asumat nu numai riscuri –cea mai mare notă (5.5) la dificultate -, dar a avut și o foarte bună execuție. La rândul ei, Diana Bulimar a fost a 4-a (12.550), dar, pentru ambele, finala se anunță mult mai dificilă, Ana Filipa Martins (Portugalia) sau Ilaria Kaeslin (Elveția) nespunându-și ultimul cuvânt.
Bârnă – Surpriza a constituit-o evoluția vietnamezei Phan Thi Ha Thanh, care nu este o specialistă a acestui aparat, dar care a intrat cu notă foarte mare la dificultate (5.9), obținând o calificare confortabilă în finală, acolo unde au promovat și Diana Bulimar – locul 3, și Laura Jurca – locul 6, rund decisivă nefiind deloc ”jucată”, având în vedere și posibilitățile celorlalte finaliste.
Sol – Elvețianca Giulia Steingruber a impresionat prin acel 14.300 obținut la finalul exercițiului, dar, la rândul ei, Laura Jurca a fost aplaudată pentru o evoluție fluidă și elegantă (13.800), bine prezentându-se, de asemenea, și Ana Filipa Martins (13.450). Din păcate, Diana Bulimar n-a mai avut forța de convingere, care i-a adus victoria în 2013 și poziția secundă anul trecut, comițînd multe erori, ceea ce i-a adus doar locul 10 al calificărilor și poziția de a doua rezervă.

În finalele masculine îi vom vedea și pe reprezentanții noștri: inele – Andrei Muntean, sărituri, paralele – Marius Berbecar, Andrei Muntean, bară – Cristian Bățagă, Vlad Cotuna, aparatele lor preferate, pe celelalte obținând rezultate relative departe de zona calificărilor în finală.

Inele – Campionul olimpic Arthur Zanetti (Brazilia) se pare că nu va avea probleme să se impună și în finală, el terminând calificările cu un avans substanțial (15.750), dar puternici candidați la podium sunt Andrei Muntean (15.300) – locul 3 și Davtyan Vahagn (Armenia) 15.450 – poziția secundă.
Sărituri – Artur Davtyan (Armenia), cu ale sale 14.950 (!) se vede pe podium, dar puternici aspiranți la pozițiile de sus sunt și Shotaro Shirai (Japonia) 14.550, cu un zbor frumos și aterizări foarte precise, dar și Andrei Muntean – cu o primă săritură puternic penalizată – și turcul Ferhat Arican, ambii cu 14.525. În finală va fi și Marius Berbecar (de pe locul 7), cu posibilitate reală de a urca în clasament.


Paralele – Performanțe foarte bune la paralele, cu azerul Oleg Stepko (15.650), urmat de columbianul Jossimar Calvo, la numai 0.05 diferență, și Marius Berbecar – apreciat ”în unanimitate pentru fantastica sa performanță” (15.350) – în postura de mari favoriți la podium, dar nu trebuie să-l omitem pe americanul Danell Leyva (15.300). Pe locul 5, Andrei Muntean (15.250). Se anunță, așadar, o luptă extrem de strânsă.

Bară – Americanul Danell Leyva este favoritul numărul 1, cu 15.250 la finalul unui exercițiu excellent, executat cu mare eleganță, reprezentanții noștri – Cristian Bățagă și Vlad Cotuna – urmând a încerca o mai bună execuție, ei plecând în finală de pe locurile 5, respectiv 7.

Programul finalelor:
Joi, 26 martie, ora 17.30 (ora locală)
Masculin – sol, cal, inele
Feminin – sărituri, paralele
Vineri, 27 martie, ora 17.00 (ora locală)
Masculin – sărituri, paralele, bară
Feminin – bârnă, sol

Pentru alte amănunte, click aici:
Rezultate calificăriFeminin: Bârnă, Paralele, Sărituri, Sol; Masculin: Sărituri, Cal, Inele, Paralele, Sol, Bară
Liste start finaleFeminin: Sărituri, Paralele, Bârnă, Sol, Masculin: Sol, Cal, Inele, Sărituri, Paralele, Bară

Foto: LOC Doha