Federația Română de Gimnastică se alătură Fundației Terre des hommes în proiectul ”Mediu sigur pentru copii în sport”

București, 22 octombrie 2019 – Fundația Terre des hommes a lansat un proiect în premieră în România, prin care se angajează, împreună cu Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție și Federațiile Române de Fotbal și Gimnastică, să perfecționeze standardele în protecția copilului în sport.

 „Un mediu sigur pentru copii” înseamnă a preveni orice formă prin care copilul poate fi afectat negativ –emoțional, verbal sau fizic – în cadrul spațiilor în care se antrenează sau face sport recreațional sau de performanță.

„Noi am aderat la acest proiect de la prima lectură a lui, pentru că el corespunde dorinței noastre de a schimba mentalități –sportul de performanță este muncă, dar este și bucurie. Siguranța copiilor în gimnastică este  cu atât mai importantă, pentru că la noi performanța apare la vârste mici. Da, au existat probleme în gimnastică, de aceea ne dorim ca antrenorii și sportivii noștri să beneficieze de sprijin, așteptăm cu interes să dezvoltăm împreună materiale de suport care să prevină astfel de situații”. Virginia Oprișan, Secretar General Federația Română de Gimnastică

„Un sportiv are nevoie să știe că se poate sprijini pe cineva, mai ales când are moralul la pământ din diferite motive. Copiii trebuie să se bucure de sport, altfel nu poți face această muncă”, a transmis Larisa Iordache, gimnastă, ambasador al proiectului Terre des hommes „Mediu sigur pentru copii în sport”.

Fundația Terre des hommes se va asigura prin acest proiect că tinerii și copiii beneficiază de politici speciale de siguranță și protecție în timp ce practică diverse sporturi. Pentru început acordurile au fost semnate cu Federațiile de Fotbal și Gimnastică, dar Fundația invită și alte federații și organizații sportive să se alăture proiectului, pentru a ne asigura că drepturile copiilor sunt respectate în orice context sportiv în România.  „Ne dorim ca toți profesionișii din domeniu să fie mai bine informați și încurajați să respecte drepturile copiilor, să reacționeze corect la orice situație de încălcare a drepturilor copilului în mediul sportiv, iar copiii să fie informați despre drepturile lor”, a spus Kirsten Theuns, Delegat Național Terre des hommes.

La nivelul întregului proiect (România și Grecia), beneficiarii indirecți vor fi mii de copii între 12 -18 ani care practică sporturi și profesioniști din cluburi și tabere.  Bugetul proiectului în România este de 200.000 de euro (include și contribuția Fundației Terre des hommes)

Proiectul Mediu sigur pentru copii în sport este, de asemenea, implementat de Terre des hommes Hellas (Grecia), împreună cu Terre des hommes Ungaria.