FOTE – Tbilisi 2015: Finale aparate – 6. Ioana Crișan (bârnă), 7. Olivia Cîmpian (sol)

TBILISI, 1 august. Peste întrecerile din cadrul celei de a 13-a ediții a Festivalului Olimpic al Tineretului European – la care au luat parte 2334 de sportivi din 50 de țări – s-a lăsat cortina. În ceea ce privește gimnastica, punctul final a fost pus de finalele pe aparate. Ioana Crișan și Olivia Cîmpian, aflate între cele 8 finaliste la bârnă, respectiv sol, nu au reușit să se afle printre medaliate, terminând pe locul 6 și 7, consemnându-se, astfel, o premieră puțin dorită: gimnastele și gimnaștii noștri prezenți la FOTE 2015 se întorc acasă fără a fi urcat măcar o dată pe podium.
În finala de la bârnă, Ioana Crișan a intrat de pe locul 4, cu un punctaj total de 14.000, ceea ce o anunța ca una dintre pretendentele la podium. Evoluțiile celor 8 finaliste nu au mai semănat cu cele din calificări, înregistrându-se un ”festival” de erori, victoria fiind obținută de Axelle Klinckaert, cu 13.950, care a adus prima medalie de aur pentru culorile belgiene, în timp ce rusoaica Daria Skrypnik, principala favorită, s-a mulțumit cu bronzul (12.750), între cele două fiind Rose Maisie Methuen (M. Britanie), care a fost pe 6 în faza anterioară, iar acum a fost notată cu 13.650. Având a doua notă de plecare (5.7), după învingătoare (5.9), Ioana Crișan nu a mai repetat prestația din calificări – cu acel punctaj ar fi fost… campioană! -, primind doar 6.400 la execuție, ceea ce a echivalat cu locul 6, sub posibilitățile sale.
Situație cvasi-asemănătoare și în finala de la sol, Olivia Cîmpian încheind pe locul 7, după ce fusese pe ”podiumul” calificărilor. Evoluția de 14.050, repetată sau executată în proporție de măcar 85 la sută, i-ar fi adus un loc pe podium, numai că a fost cotată, de această dată, cu 13.600, ca urmare a erorilor de la execuție (8.000), atu-ul celei mai mari note la dificultate (5.6) fiind nevalorificat.  A foat un podium majoritar belgian, cu Axelle Klinkaert (14.100), din nou medaliată cu aur, și Nina Derwavel pe poziția de bronz (13.750), campioana de la individual compus, Daria Skrypnik (Rusia), fiind argintul competției (13.900).
Gimnasta din Rusia a avea să se revanșeze la paralele, Daria Skrypnik (14.850) realizând al 3-lea titlu, înaintea Ninei Derwael (14.800) și colegei sale Anastasiia Iliankova (14.700). În sfârșit, dar nu la urmă, Marine Boyer (Franța), cu 14.275, s-a impus la sărituri, având un avans de 0.175 în fața Dariei Skrypnik, ca urmare a celei de a doua mai bine notate, bronzul fiind al Elenei Eremina (Rusia), cu 14.000.
Cele șase finale masculine au oferit un spectacol bun în ansamblu, din lupta pentru medalii lipsind însă gimnaștii noștri care au ratat toate calificările în zona decisivă a concursului. Solul a fost dominat de britanici, prin Lorenzo Regini-Moran și Alexander Carter, în ordine pe primele două trepte, urmați de ungurul Krisztian Boncser; cel mai bine pe cal a stat rusul Alexander Sychugov, învingător detașat în fața lui Joe Fraser (M. Britanie) și Lorenzo Galli (Italia); tot un gimnast rus, Maxim Sanichkin, a fost cel mai bun la inele, pe locurile următoare clasându-se Nick Klesinc (Germania) și Joe Fraser (M. Britanie), campionul de la individual compus; dispută decisă prin tie-break la sărituri, între Yahor Sharamkou (Belarus) și Lorenzo Regini Moran (M. Britanie), în favoarea celui dintâi, bronzul fiind al lui Dmitri Govorov (Georgia), prima medalie pentru gazde la importantă competiție a gimnasticii; cu titlul de la paralele, Joe Fraser și-a trecut cea de a 3-a medalie de aur în palmares, principalii săi adversari fiind ucraineanul Eduard Yermakov și francezul Kevin Carvalho; singurul care a trecut de ”14.000” la bară a fost elvețianul Moreno Kratter, ceea ce i-a adus și titlul ultimului aparat din concurs, Lorenzo Regini Moran și Lorenzo Galli, fiind următorii pe podium.
Așadar, punct final în competițiile gimnasticii, fetele fiind pentru a 12-a oară în fața publicului (debut în 1993), iar băieții pentru a 4-a oară (debut 2009), o ediție fără nicio medalie pe toate planurile pentru reprezentanții noștri, fetele consemnând o ”premieră” (nedorită), băieții fiind pentru a doua oară consecutiv în această situație.
Următoarea ediție va avea loc la Györ (Ungaria).

Pentru  finale aparate, click aici: FeminnSarituri, Paralele, Barna, Sol; MasculinSol, Cal, Inele, Sarituri, Paralele, Bara

Pentru rezultate complete, click aici: FOTE 2015