Gimnastica romaneasca, locul 4 la Olimpiada Tineretului

         Cu 30 medalii din cele 48 acordate, gimnastii si gimnastele europene si-au taiat partea leului la prima editie a Jocurilor Olimpice ale Tineretului, intrecere care s-a desfasurat la Singapore, gimnastica prezentandu-se in arena competitionala cu trei discipline: artistica, ritmica si trampoline, Romania ocupand locul 4 pe natiuni in clasamentul general, prin succesele realizate de Andrei Muntean si Diana Bulimar.
        Referindu-ne la reprezentantii “batranului continent”, cateva nume sunt de retinut pentru performantele realizate Oleg Stepko (Ucraina), Sam Oldham (M. Britanie), Viktoria Komova (Rusia), Carlotta Ferlito (Italia) – artistic, Olexandr Satin (Ucraina) – trampoline, Alexandra Merkulova (Rusia) – ritmica, acestora adaugandu-li-se, desigur, si ANDREI MUNTEAN, cu cele doua medalii ale sale (aur – inele, argint – paralele),  precum si DIANA BULIMAR (argint – sol).
Aducand in discutie “rivalitatea” dintre continente, cateva cifre credem ca sunt edificatoare.
        In ceea ce priveste gimnastica artistica, au fost acordate 21 de medalii pentru intrecerile masculine si 15 pentru cele feminine, toate acestea fiind impartite intre reprezentantii a 13 tari, astfel ca, in final, din totalul de 36 de locuri pe podium Europa a ocupat de 24 ((7-9-8), Asia 10 (4-3-3), America de Sud o singura data (un aur), ca si Oceania (un bronz).
        Dar, iata cum arata clasamentul general, nedaliile de aur fiind cele care au contat in primul rand la numaratoare si realizarea ierarhiei:

                                 Total                     Feminin                     Masculin

1. Rusia                       5                      3      –      1                   –       –     1
2. China                       6                      2      1      –                   –       –     2
3. Ucraina                    4                      –       –      –                   2       2     –
4. ROMANIA                3                      –       1      –                   1       1     –
5. Japonia                    3                      1      1      1                    –        –     –
6. M. Britanie                2                     –       –      –                    1       1     –
7. Cuba                        1                      –       –      –                   1       1     –
8. Mongolia                  1                      –       –      –                    1        –     –
9. Spania                      4                      –      1      –                    –        1    2
10. Italia                        4                     –       1      2                   –        –     1
11.Turcia                      1                     –       –       –                   –        1    –
12. Suedia                    1                     –       –       1                   –         –    –  
13. Australie                 1                     –       –       1                   –        –     –

        In acest context, contributia Romaniei in plan valoric a fost substantiala, reprezentantii nostri demonstrand ca gimnastica romaneasca ramane o forta nu numai pe plan european, dar si mondial, argumentatia fiind facuta, de aceasta data, de Andrei Muntean si Diana Bulimar.

        Cum spuneam, gimnastica s-a prezentat cu trei discipline, oferind un spectacol mult apreciat de publicul care a fost prezent timp de zece zile la Bishan Sports Hall din Singapore.
        Cea de a doua a fost trampoline, cu sase medalii pe masa in finalele la masculin si feminin. Si de aceasta data, asemenea Jocurilor de la Beijing, asiaticii au dominat disputele, castigand patru din cele 6 ( 1 – 1 – 2), in timp ce Europa a totalizat doar doua, obtinute de Ucraina (aur) si Belarus (argint).

        In ceea ce priveste gimnastica ritmica, au fost acordate tot 6 medalii (3 pentru concursul individual si 3 pentru ansamblu, la aceasta din urma categorie fiind admisa un singur ansamblu de continent, la care s-a adaugat cel al tarii gazda. Rusia si-a adjudecat doua titluri (individual si ansamblu), in timp ce Belarus si Germania si-au inscris in palmares un argint, respectiv un bronz, aducand totalul european la 4 medalii. Sa mai notam ca Egipt (argint) si Canada (bronz) au fost pe celelalte trepte in concursul ansamblurilor.

        Prin urmare, cum notam si la inceputul acestor randuri, din cele 48 de medalii acordate, 30 au revenit europenilor, 14 au plecat in Asia, 2 in America de Sud si cate una in Africa si Oceania, dar facand si precizarea ca aceste constatari au si o oarecare doza de relativitate, daca avem in vedere ca tarile din Europa au beneficiat de o cota de participare mult mai ridicata decat cele de pe alte continente.

        Oricum, in ceea ce ne priveste, raman performantele realizate de Andrei Muntean si Diana Bulimar, pe cei doi, desigur, asteptandu-i ca in anii ce o sa vina sa confirme reusitele de la Singapore.