Gimnastica, unul dintre cele mai urmarite sporturi la Jocurile Olimpice

Comitetul International Olimpic a realizat un studiu referitor la impactul Jocurilor Olimpice asupra marelui public la nivel international. Acest sondaj a fost realizat la incheierea Jocurilor de la Londra 2012 si a cuprins un esantion de 36 000 persoane din 16 tari si teritorii, cu varsta intre 8 si 65 ani. Paralel cu aceasta ancheta, CIO a masurat si audienta Jocurilor la televiziune, pe baza programelor oferite de 506 canale din 220 tari si teritorii.  Sondajele au confirmat extraordinara popularitate a gimnasticii la nivelul tuturor esantioanelor de populatie, dar si per total, fiind unul dintre cele mai urmarite sporturi la Jocurile Olimpice.
In ceea ce priveste “capitolul bilete”, gimnastica a beneficiat de 171 481 de bilete la vanzare, fiind achizitionate 99 la suta, adica 170 250 de spectatori s-au aflat in North Greenwich Arena pentru a urmari competitiile, situatii similare fiind si in ceea ce priveste celelalte doua diuscipline ale gimnasticii: trampoline – 98.6 % si ritmica – 96.8 %. Masurata pe o scara de la 1 la 10, gimnastica a fost notata de marele public cu 7.14, aflandu-se la 0.24 puncte de cel mai bun scor (7.38) si la mare distanta de cel mai scazut (4.78). Si in ceea ce priveste categoria 8-19 ani, exista o rata ridicata, cu 7.05 fata de 7.47, demonstrandu-se, astfel, ca aceasta disciplina se bucura de o reala popularitate la nivelul tuturor generatiilor.
Televiziunea Olimpica OBS (Olympic Broadcasting Services) a produs 99 982 ore de retransmisie, ceea ce reprezinta o crestere de 62 la suta fata de Beijing 2008, fiind reluata de catre 525 de difuzori. Calculand cumulate orele de transmisie (direct, decalate, stiri, reluari), gimnastica artistica a atins cifra de 1 320 001 ore, in timp ce 214 081 au fost allocate gimnasticii ritmice si 40 088 pentru trampoline.
In ceea ce priveste presa scrisa din tarile in care s-a efectuat sondajul, luand in considerare numarul de articole publicate referitor la gimnastica, pe primul loc se situeaza Japonia, cu cel mai mare spatiu acordat, urmata fiind de Marea Britanie si SUA.
Chestionat cu putin inaintea competitiilor sportive, in timpul si putin dupa incheierea acestora, publicul a a adus in prim-plan trei aspecte: calitatea sportului – exercitiile gimnasticii situandu-se in fruntea aprecierilor -, ambianta salilor si… comportarea voluntarilor! Sa-i felicitam pe organizatori! 85 la suta dintre cei intervievati s-au declarat incantati de continutul si cadrul in care a avut loc spectacolul gimnasticii.
Cu toate aceste cifre record si un bilant global pozitiv, Federatia Internationala de Gimnastica, remarca la randul sau ca “nu poate ocoli unele slabiciuni ce trebuie remediate. Printre Dosarele ce se afla pe masa Comitetului Executiv al FIG, se refera la criteriile si la existenta unor competitii care sa permita gimnastilor sa se califice la Jocurile Olimpice, o problema la care se cauta o solutie susceptibila de a intra in vigoare pentru ciclul olimpic 2017-2020. In acelasi timp, FIG face eforturi pentru armonizarea si vitalizarea formatului competitiilor ce le organizaza…”
La randul sau, Bruno Grandi, presedintele FIG, mentiona ca: “Regulile noastre sunt inca prea diferite si complicate pentru public si media. In ceea ce priveste probele, ele trebuie reactualizate pentru a imbunatati spectacolul si justitia sportiva…”

In stransa conexiune cu sondajul CIO, ne reamintim si faptul ca situatia a fost similara si in ceea ce priveste audienta de care s-a bucurat gimnastica si in Romania, fie in ceea ce priveste publicul sau a  TV. Ca un argument, reluam ceea ce am publicat pe site-ul nostru la finalul competitiei de gimnastica de la Jocurilor Olimpice 2012 referitor la acest aspect:

“…Pe toata durata desfasurarii concursurilor de gimnastica, feminin si masculin, TVR 1 s-a situat pe primul loc atat la nivel national, cat si urban in topul audientelor. Intre orele 16.00 si 19.28, 844.000 de telespectatori (4,4% rating mediu si 17,4% cota de piata medie) au urmarit in medie la nivel national evolutiile gimnastelor Catalina Ponor, Sandra Izbasa si Larisa Iordache, dar si spectaculoasa finala la bara a baietilor. La nivel urban, 585.000 de telespectatori traiau impreuna, la TVR 1, emotiile gimnastelor din finalele de marti (5,6% rating mediu si 21,2% cota de piata medie)… Minutul de aur al zilei de martis-a inregistrat la ora 19.09, cand telespectatorii vizionau la TVR 1 finala concursului feminin de gimnastica de la sol. La nivel national, 1.596.000 de telespectatori urmareau evolutia Sandrei Izbasa la sol in minutul amintit, ceea ce corespunde unui rating de 8,2% si unei cote medii de piata de 31,3%… Gimnastica a fost cea mai urmarita disciplina de la JO 2012 de catre romani, primele 5 locuri in topul transmisiunilor TVR 1 de la Olimpiada 2012 pana miercuri, 8 august 2012, fiind alcatuit numai din concursurile feminine de gimnastica…”