GIMNAZIADA 2016: GIMNASTICA – CELE MAI MULTE MEDALII

12 medali (3 aur + 7 argint + 2 bronz)

În perioada 11 – 18 iulie 2016 s-a desfășurat la Trabzon (Turcia) a 16-a ediție a Gimnaziadei, competiție internațională organizată de Federația Internațională a Sportului Școlar (I.S.F.) adresată elevilor, ediţie la care au participat aproximativ de 2000 de elevi din întreaga lume. La prima participare a României la această competiție majoră a sportului școlar care a debutat acum 32 de ani, sportivii români au obținut 30 de medalii (6 de aur, 5 de argint și 19 de bronz),  aproape jumătate dintre acestea aparținând gimnasticii artistice și aerobice, în palmares fiind înscrise 12 medalii (3 + 7 + 2). Performanțele tinerilor noștri gimnaști au fost realizate de Carmen Glăvan, Ioana Crișan, Maria Holbură, Anda Butuc, Carmen Ghiciuc, însoțite de antrenorii Daniela Nicolai și Claudiu Moldovan (artistic) și de Sabina Crăciunescu, Mădălina Cucu, Sandra Dincă, Isabela Dumitrașcu Minculescu, Ioana Gorgovan, Lorena Jinga, Francesca Morar, Andrada Zăman, Ștefan Hustea, Mihai Popa și antrenorii Cristiana SpînuMaria Fumea și Mariana Mezei (aerobic).

Ca întotdeauna, reprezentanții gimnasticii noastre aerobice sunt ”abonați” la medaliile de aur (și nu numai) ale tuturor marilor competiții, indiferent de nivelul de vârstă al acestora, rezultatele de la Trabzon fiind un nou argument în acest sens. La prima lor mare ieșire internațională în acest an, juniorii Sabina Crăciunescu, Mădălina Cucu, Sandra Dincă, Isabela Dumitrașcu Minculescu, Ioana Gorgovan, Lorena Jinga, Francesca Morar, Andrada Zăman, Ștefan Hustea, Mihai Popa, conduși de Maria Fumea și Mariana Mezei s-au întors de la Trabzon cu 3 medalii de aur (echipe, individual masculin, trio), 2 de argint (individual feminin și individual masculin) și una de bronz (perechi).
Înainte de toate – și nu este pentru întâia oară – de subliniat aurul de la echipe (prin contribuția Teodora Cucu, Andrada Zaman, Francesca Morar, Mihai Popa, Ioana Gorgovan, Lorena Jinga, Isabela Dumitrascu, Sandra Dinca), ceea ce demonstrează valoarea de ansamblu a gimnasticii noastre aerobice și la nivelul tinerei generații. Astfel, echipa României a fost pe primul loc, pe podium mai urcând Turcia și Bulgaria.
Individualul masculin sau întrecerile de la trio și grup  au fost dominate de juniorii noștri, care s-au impus la finalul unor evoluții bine appreciate dijn toate punctele de vedere de către juriile de concurs. Disputa juniorilor pentru aurul Gimnaziadei s-a dat între reprezentanții noștri Ștefan Huștea și Mihai Popa, avantajul fiind de partea celui dintâi (20.050 – 19.950), ei coborând de pe podium cu aur și argint, în timp ce Francesca Morar, Teodora Cucu și Andrada Zaman aproape că nu au avut… adversar la trio, impunându-se la o diferență de 0.550, ceea ce spune mult, iar Sabina Crăciunescu, Isabela Dumitrașcu Minculescu, Ioana Gorgovan au terminat pe locul 5. Cum, de asemenea, Lorena Jinga, Andrada Zaman, Ioana  Gorgovan, Isabela Dumitrascu și Sandra Dinca s-au impus prin notele mari obținute la grup, la toate capitolele, înaintea Bulgariei și Turciei.
Palmaresul gimnasticii aerobice românești la Trabzon a fost completat de argintul realizat de Teodora Cucu, la individual, ea ratând prima poziție pentreu numai 0.050, precum și de bronzul de la perechi obținut de Sabina Crăciunescu și Ștefan Huștea, în aceeași probă Frrancesca Morar și Mihai Popa încheind pe locul 4.

”Argintul” a fost culoarea preferată a junioarelor noastre de la artistic, ele fiind de 5 ori pe treapta a doua a podiumului de premiere – echipe, sărituri, paralele, bârnă, sol – și o data pe locul 3 (individual compus), practice fetele noastre fiind medaliate în toate cele cinci categorii ale gimnasticii artistice, meritul revenind sportivelor Carmen Glăvan, Ioana Crișan, Maria Holbură, Anda Butuc, Carmen Ghiciuc.
Surprinzător (sau nu), concursul gimnasticii artistice a fost dominat de Brazilia, medaliată cu aur peste tot, ele având în Fidelis Thais, Fabiane Valentin și Luisa Kirchmayer pe cele mai bune, astfel că fetele noastre s-au aflat permanent în disputa pentru următoarele ”trepte”, Ioana Crișan fiind dublă medaliată (sărituri – argint, individual compus – bronz), în timp ce Carmen Ghiciuc (paralele), Anda Butuc (barnă) și Maria Holbură (sol) au fost medaliate cu argint, aceeași culoare având și medalia de la echipe.
Să mai notăm că la ediția 2016 a Gimnaziadei, au fost prezente și arbitrele Angela Cacoveanu și Sabina Cojocar (artistic), Alina Drăgan și Cristeana Spînu (aerobic).
Următoarea ediție va avea loc la Rabat (Maroc) în 1 – 10 februarie 2018.

Pentru alte amănunte, click aici: Gimnasiade – Trabzon 2016 (aerobic)Gimnasiade – Trabzon 2016 (artistic)