Încotro, olimpismul românesc?

OCTAVIAN BELLU: Președintele COSR asigură sprijinul, dar medaliile se fabrică în federații, cu sportivii și antrenorii . Președintele COSR trebuie să fie o persoană cu imagine și notorietate în lumea sportului mondial și guvernamental…

Cine va fi noul președinte al COSR? Octavian Bellu, antrenor de legendă al gimnasticii,  marcantă personalitate a sportului românesc și mondial, cu un prestigiu deosebit nu numai în planul tehnicienilor, dar și în cadrul structurilor olimpice și guvernamentale internaționale, este unul dintre candidați, dacă nu ar trebui să fie chiar viitorul președinte, a acordat un interviu acordat AGERPRES, în cadrul căruia și-a prezentat viziunea asupra rolului și locului mișcării olimpice românești, modul cum poate influența aceasta dezvoltarea sportului nostru, dincolo de interesele de grup și ambiții personale.

AGERPRES: Mai sunt câteva zile până la alegeri. Ați avut un program încărcat, cu participare la Campionatele Europenele de la Sofia, cum s-a derulat campania Dumneavoastră în aceste condiții?
OCTAVIAN BELLU: Acum nu vreau să spun că, parcă special, a fost grăbită perioada aceasta de campanie, să zic așa, deși nu îmi place cuvântul. Au fost și sărbătorile pascale, multe zile libere, am avut și Campionatele Europene și nu puteam să abandonez aceste fete numai că vreau eu să mă implic eu în sport în general și să le las înainte de Europene.
Prevedeam și simțeam nevoia să fiu alături de ele, știind că trei erau debutante la un Campionat European de senioare și e bine să fii alături de ele, să le liniștești, să le asiguri suportul moral într-un astfel de moment. În funcție de timpul pe care l-am avut, am discutat în general cu federațiile, fără a-mi face un plan legat de federațiile mari, mijlocii sau mici.
Am discutat cu federațiile indiferent de mărimea lor, și asta este și în preambulul strategiei mele, valorile olimpice pot fi promovate de orice ramură de sport olimpică sau neolimpică, de orice federație. Aici lucrurile trebuie să fie foarte clare și să nu discriminăm într-un fel federațiile mici sau mai puțin vizibile, în comparație cu cele mari, aducătoare tradițional de medalii de la JO.
Eu cred că lumea mă cunoaște, am colaborat cu toate federațiile în perioada în care am fost președinte al ANS sau secretar de stat în MTS. În general nu-mi place să fac lucruri în intenția de a epata și a ieși apoi să mă laud cu ce realizări am avut. Cu federațiile și cu oamenii din federații am colaborat și din postura de conducător al sportului și din postura de om de sport, din care am interacționat cu ei în diferite ocazii. Dar, nu vreau să par un factotum, care dacă ajung acolo, mâine se va rezolva totul.

AGERPRES: Care sunt liniile directoare ale strategiei dvs pentru câștigarea alegerilor la președinția COSR?
OCTAVIAN BELLU: Strategia mea este foarte simplă, le-am adus-o și lor la cunoștință. Eu, ca om care stau în sală, știu nevoile loturilor, știu nevoile federațiilor, nu văd decât o întărire reală a federațiilor pe niște direcții foarte precise.
Un alt gen de colaborare între COSR și federații, alt gen de sprijin, chiar în spațiul acesta legislativ, în care este clar că cei doi piloni, MTS și COSR, trebuie să-și dea mâna ca să rezolve o dată pentru întotdeauna niște probleme care împiedică pur și simplu dezvoltarea sportului, de la administrarea directă a bazelor sportive până la legislația legată de sprijinul federațiilor în legătură cu sponsorii, care încet încet vor renunța la poziția aceasta de caritate și mecenat și vor dori, așa cum este în toată lumea, niște facilități fiscale care să-i stimuleze în sprijinirea sportului în continuare.
Lucrurile sunt foarte clare din punctul meu de vedere și anume orientarea energiei și resurselor financiare este spre federații, spre loturi, spre sportivi, spre antrenori, pentru că acolo se fabrică medaliile. Oricât ar fi de genial președintele COSR-ului, dacă federațiile nu funcționează, dacă nu au tot ce le trebuie pentru a pregăti sportivii să ia medalii, pur și simplu nicio parte nu are satisfacție, iar sportul și imaginea țării respective au de suferit. Nu întâmplător se face acel clasament pe națiuni neoficial, pentru care se bat toți și investesc sume fabuloase. Eu asta cred că asta este și ținta COSR-ului, dincolo de promovarea valorilor olimpice, dincolo de asigurarea unui climat favorabil performanței, dincolo de sprijinirea din poziția respectivă a sportului în țara respectivă, a promovării mișcării și sportului pentru toți, totuși când se trage linie, se numără medaliile.

AGERPRES: Credeți că actuala campanie pentru alegerile de la COSR a devenit mai fierbinte decât se anticipa?
OCTAVIAN BELLU: Eu văd o transparență mult mai mare, o apropiere de nevoile federațiilor și un alt gen de colaborare. Consider că totuși este exagerată această bătălie înverșunată și încrâncenată pentru președinția COSR, mai ales că e vorba de un mandat de doi ani. Nu am o vocație faraonică, cu toate că în Strategia mea am făcut o proiecție logică pentru 2020, pentru că acești sportivi care ne vor reprezenta la Tokyo sunt deja în pregătire la loturi. La gimnastică, copiii sunt deja la mijlocul categoriilor specifice gimnasticii.
Proiecția pentru 2020 trebuie s-o faci volens-nolens, pentru că altfel ne vom trezi în 2018 și vom spune că mai sunt doi ani până Olimpiadă și vom avea aceleași probleme pe care le avem acum, să vii cu argumente pe care eu nu le consider viabile în totalitate, să declarăm că Olimpiada de la Rio va fi un dezastru, că nu vom lua medalii șamd. Atunci, cum ne uităm noi ca antrenori în ochii copiilor ăștia care se chinuie în sală și au visul acesta să ia medalie. Le tăiem aripile cu doi ani înainte de olimpiadă.
Eu cred că acolo trebuie să fie o persoană, care, în primul rând, să nu se creadă Dumnezeu, o persoană care se află acolo sprijinit de federații și să lucreze în interesul federațiilor, al cluburilor și al sportului în general, al loturilor, al antrenorilor. Și o persoană, iar aici lucrurile sunt disputate în fel și chip, care trebuie să aibă imagine și notorietate, alții spun că trebuie să fie un bun manager. Aici lucrurile sunt de discutat și probabil adevărul este undeva la mijloc. Oricum, fiind la jumătatea ciclului olimpic, proiectele din strategia aprobată de adunarea generală la începutul acestui ciclu olimpic trebuie continuate, nu vine cineva să bulverseze lucrurile.

AGERPRES: Se vorbește mult de faptul că viitorul președinte COSR trebuie să fie un bun manager. Sunteți de acord cu această afirmație?
OCTAVIAN BELLU: Sunt lucruri pe care le putem face, iar legat de management nu s-a mediatizat așa deosebit ca să nu-mi ridice mie la fileu mingea, dar este de remarcat că o fundație (Casa Campionilor) reușește să coaguleze un proiect cu MTS, Federația Română de Gimnastică, cu Ministerul Educației, cu Primăria Generală. Un proiect în care un investitor sau finanțator de talia Petromului investește 2,5 milioane euro, cu o proiecție de organizare în 2016 a unui Campionat European, în, sperăm cu toții, viitoarea sală polivalentă, care se va realiza în București în 2016.
Astea sunt aspecte care probabil deranjează, eu nu pot să fac o comparație, pentru că bugetul COSR este, se pare, secret, nu vorbesc de cel de stat, ci bugetul general cu încă 6 – 7 resurse de finanțare. Nu vreau să intru în detalii și nu vreau să deranjez pe nimeni, dar nu am un termen de comparație cu ceea ce a făcut o fundație. Avem o proiecție pentru 2024, pentru ceea ce selectăm noi acum. Am fost la Timișoara, Onești, Constanța. La Timișoara au venit 200 de copii, preselecționați, care au mai trecut printr-o selecție. Ne ducem acum la Deva și apoi la cluburile mari din București, Steaua și Dinamo. Noi avem acum o proiecție pentru 2024 concretă, facem ceva concret, pentru că planuri, proiecte, minuni din acestea mai mult sau mai puțin științifico-fantastice au mai fost, și în România sunt astfel de proiecte în toate domeniile de activitate, unele au prins contur vag, altele nu au prins niciun fel de contur.

AGERPRES: Considerați că unii candidați au beneficiat de susținere, au fost favorizați în această campanie?
OCTAVIAN BELLU: Este nevoie de o schimbare de mentalitate, de optică, să spunem, în sprijinul sportului. Iar federațiile au trei variante, care le este mai aproape pe aceea o vor adopta. Eu nu am în spate nici trusturi de presă, nici staff de campanie, nici instituții care să lucreze pentru mine. Eu sunt eu, cu ce am putut să fac până în momentul de față pentru olimpism.
Probabil va trebui să redefinim niște termeni, ce înseamnă apolitic, ce înseamnă performanță, ce înseamnă olimpism, ce înseamnă medalie. Ar trebuie redefinite, pentru că se pare că redefinim sau le redefinesc unii acum ca să se potrivească unui profil. Eu nu mă voi schimba, așa am fost și așa voi fi, sunt util olimpismului românesc așa cum sunt și cu ce am și cu ce n-am, este bine. Dacă nu, nu fac din asta o catastrofă și-mi schimb principiile, criteriile pe care le-am avut toată viața. Dar se pare că trebuie să ne obișnuim că sunt alte criterii decât cele care le-am văzut promovate chiar de principiile olimpice sau Carta Olimpică. Probabil suntem din alt film și trebuie să înțelegem că acum totul este altfel.
Nu discut aici de persoane, discut de principii. Mi se pare o ipocrizie să pedalezi pe ideea neimplicării politicului, pentru că politicul este oricum implicat, aici vorbesc la modul general, pentru că fără politic nu poți face nimic. Dar legat de candidați, luați unul câte unul, eu nu sunt în niciun partid, nu sunt deputat sau senator, nu am nicio funcție politică, nu am avut niciodată, eu am spus întotdeauna că sunt în Partidul Sportivilor, cu cine ajută sportul și cine m-a sprijinit, și cine a investit încredere în mine, în general, nu l-am dezamăgit.

AGERPRES: Premierul Victor Ponta a lăsat să se înțeleagă că vă susține la alegerile pentru președinția COSR.

OCTAVIAN BELLU: Eu nu am auzit ce a spus dl Ponta și nu am mers la dânsul să-i cer sprijinul. Dl Ponta este un om de sport, a făcut sport, am tot respectul pentru ceea ce încearcă să facă.
Acum are problema asta cu Legea Sportului care a fost dată în lucru de atâta timp și nu s-a rezolvat, cu toate că e foarte simplu de rezolvat. Odată ce este o Cartă Albă a sportului european, o lege a sportului în Europa, noi nu trebuie decât s-o adaptăm la realitățile noastre. Trebuie luat paragraf cu paragraf și să vedem ce mai este de actualitate, de văzut finanțarea de la Loteria Română. Sunt lucruri de punctat și reactualizat și în statutul COSR. Mie mi se pare că încet — încet din statutul COSR dispare ideea de olimpism.
Probabil așa trebuia făcut în această etapă, ca să nu ne legăm că unul sau altul că este din interiorul sau din exteriorul mișcării olimpice. Asta e o chestie trecătoare și este legată de o persoană sau alta. Eu nu văd această luptă, pe care nici nu o consider luptă, decât ca o etapă la mijlocul ciclului olimpic pe care trebuie s-o rezolvăm foarte repede. Pentru că oricum și aici nu vreau să minimalizez rolul unuia sau altuia, dar oricum nu rezolvă problema medaliilor președintele COSR. El asigură ambientul, sprijinul, dar medaliile se fabrică la federații, cu sportivii și antrenorii.

AGERPRES: Ați intrat ușor în posesia Statutului COSR?
OCTAVIAN BELLU: Nu am intrat ușor în posesia Statutului. Eu am un statut fără acele acte adiționale. Au fost trei modificări de statut, în aprilie 2004, noiembrie 2004 și aprilie 2005. Nu sufăr de ”scenarită” și nu am suferit niciodată. Din respect pentru cei care sunt membri în COSR, dar nu avem funcții importante, trebuia să avem mai multe date, precum cele legate de buget. Asta este o problemă pe care nu vreau s-o exagerez. Revin la ce spuneam, haide să dăm mâna, MTS COSR, cei care pot să sprijine finanțarea federațiilor, haide s-o facem, pentru că altfel aceste federații, pe care le-am înmuiat de tot, trebuie să ajungă să stea pe picioarele lor. Și nu știu dacă a remarcat cineva în Legea Sportului, federațiile pot să fie finanțate direct de la bugetul consolidat, nu neapărat printr-un intermediar cum este MTS, ordonatorul principal de credite.

AGERPRES: COSR cu ce ar putea ajuta în plus sportul românesc, față de ceea ce face în prezent?
OCTAVIAN BELLU: Eu cred că COSR ar trebuie să aibă o relație mult mai deschisă cu federațiile, am atâția bani, din ăștia vă dau atât. Am discutat cu multe federații și există senzația că acel buget, nu de la stat, ci cel general, este confidențial.
Federațiile primesc bani pe programe și COSR a sprijinit întotdeauna federațiile în perioada în care bugetul nu era întotdeauna finalizat și MTS nu putea să le dea. Dar să fim mai deschiși, mai transparenți, și acum eu mă leg de atmosfera legată în jurul acestei campanii, nu fac comparații, dar se apropie puțin de stilul politic de a face campanie. Eu spun foarte clar, nu am promis posturi nimănui, nu fac secret că nu am avut nicio sursă financiară prin care să invit pe unul sau altul să se simtă bine ca să-l conving că trebuie să voteze cu mine.
Nu fac niciun fel de presiuni, nu am mijloace media care să mă susțină direct sau să le provoc să-i atace pe contracandidați. Lucrurile astea se află. Aici mi se pare o mare naivitate. Indiferent cât ai crede că se desfășoară lucrurile într-un spațiu închis, vorba se duce și îți dai seama că un anumit post de televiziune sau comentator se trezește legându-se de diverse, inclusiv de vârstă. Atunci să stabilim dacă la 70 de ani se iese din COSR la limită de vârstă sau să stabilim că pentru candidați vârsta să fie fixată la 35 ani, iar ceilalți care au peste 50 să fie eutanasiați sau să nu le treacă prin cap să candideze la COSR. Glumesc, bineînțeles. E o glumă amară, pentru că nu am amenințat pe nimeni în viața mea, nu consider și rămân la naivitatea mea că totuși în sport mai există urmă de fair-play, de corectitudine. Ori, se pare că încet încet argumentele pe care le văd în stânga, în dreapta, mă conving că nu e așa.

AGERPRES: Cum le răspundeți celor care afirmă că dacă Bellu ajunge președinte, sportul pierde un mare antrenor?
OCTAVIAN BELLU: Sunt bătrân pentru o funcție reprezentativă și de imagine, dar nu sunt bătrân să car în fiecare zi 30 de fete în sală de dimineață până seara. La un moment dat, gimnastica, într-un fel sau altul, va pierde un mare antrenor, pentru că nu suntem eterni. Și eu cred că sunt acum în sală colegi tineri și mai puțin tineri care au lucrat cu mine zeci de ani și care știu ce trebuie să facă. Este și Mariana Bitang care rămâne în sală, iar în timpul meu liber, așa cum unii joacă tenis, volei sau cărți, sau se ocupă de afaceri, ca hobby, eu voi mai arunca un ochi în sală, ceea ce voi face și din postura respectivă, printre loturile pe care le voi vizita va fi și cel de gimnastică. Nu pot spune acum că îmi voi scoate de la inimă gimnastica și îi voi părăsi total.

AGERPRES: Ce măsuri se mai pot lua pentru ca sportivii români să aibă o participare onorabilă la Rio de Janeiro?
OCTAVIAN BELLU: Este evident un efort de concentrare fantastică, va trebui să facem o reevaluare a loturilor, o reevaluare a colectivelor. Sunt colective care nu au medic, nu au masor, osteopat, kinetoterapeut, mijloace de refacere. Să vedem care sunt nevoile lor, sunt 5-7 federații care pot lua, optimiști fiind, o medalie la Rio, și să ne unim într-un efort special.
Să vedem câți sportivi sunt, câți antrenori, ce le trebuie, și eu personal, dacă va fi cazul, mă voi duce la cel mai înalt nivel și voi cere o finanțare specială pentru acești oameni, pentru că altfel, oricum selecția naturală funcționează, apar accidentări, apar retrageri, tot felul de probleme. Dar, măcar cei care prezumtiv se pot bate pentru medalii sau federațiile care au în spate o tradiție în obținerea de medalii la olimpiade trebuie sprijiniți.
Altfel, ne vom retrage în spatele sintagmei lui Pierre de Coubertin, e important să participi, să socializezi, dar încet, încet ieșim din lumea bună a sportului mondial și nu ar fi normal.
România eu cred că are potențial, dar trebuie lucrurile organizate altfel, trebuie un proiect național în care să-i implici pe toți de la Ministerul Educației, ministerele care au cluburi mari, apărare, armată, MTS-ul, COSR-ul. Poate e momentul să facem un proiect național în care toți să contribuie cu o parte a proiectului, nu fiecare să facă un proiect, poate vom învăța și noi în final că dacă la UE s-a făcut un buget până în 2020, foarte bine definit, de ce nu și la noi să funcționeze principiul bugetului multianual, în care eu dacă am început o investiție în infrastructură în 2014, nu o întrerup în 2015 pentru că s-a schimbat ceva, politic, organizatoric. Să facem astfel de proiecții în așa fel ca ideea inițială să se mențină, indiferent de cine va fi la federații, COSR, MTS, pentru că altfel nu facem decât să ne lamentăm că nu s-a rezolvat aia sau cealaltă.

AGERPRES: Care ar fi primele măsurile pe care le veți lua ca președinte COSR, dacă veți câștiga alegerile?
OCTAVIAN BELLU: Sunt legate de modul în care finanțăm federațiile, organizăm și reorganizăm loturile. Nu se poate opri acum pregătirea, pentru că se schimbă ceva la COSR. Trebuie mers în fiecare loc în care sunt loturi olimpice în pregătire, trebuie întrebat ce nevoi au, trebuie rezolvate la cel mai înalt nivel cu o solicitare expres, care cred că va avea succes, și apoi reluarea unor procese de atragere de fonduri, inclusiv cele de la loterie, care sunt în lege și nu se dau. Timbrul olimpic, care este aprobat din 1992 și fiecare bilet la o întrecere sportivă trebuie să aibă timbrul olimpic, iar 20 la sută din încasările pe bilete să meargă la COSR, dar de ce nu se duc? O echipă de juriști, experți trebuie să rezolve aceste probleme rămase în suspensie, iar o echipă de specialiști să gestioneze problemele de performanță.

Strategia dezvoltării COSR 2014 – 2017

AGERPRES – Autor: Teodor Ciobanu