J.O. 2012 – CATALINA PONOR, MEDALIE DE ARGINT LA SOL

 

         LONDRA, 7 august. Punct final in intrecerile gimnasticii artistice la aceasta a editie a Jocurilor celei de a XXX-a Olimpiade moderne, desfasurate in North Greenwich Arena din Capitala Marii Britanii, o reuniune finala care a adus inca o medalie pentru sportivelor noastre: Catalina Ponor a cucerit medalia de argint la sol, completand palmaresul fetelor la actuala editie, dupa bronzul de la echipe si aurul Sandrei Izbasa la sarituri, fiind, totodata, a 9-a medalie a delegatiei Romaniei la Londra. Indiscutabil, performanta Catalinei Ponor este una de prim-plan, gimnasta noastra reusind miracolul revenirii pe podiumul olimpic dupa opt ani! Tripla campioana la Atena 2004, Catalina Ponor se intoarce si de la Londra cu doua medalii, o dovada a admirabilului talent, al unei tenacitati deosebite. Si colega sa, Sandra Izbasa, paraseste Londra, la randu-i cu inca un aur olimpic, de aceasta data la sarituri, si ea intrand, astfel, in galeria marilor noastre gimnaste.

         Dupa incidentul de la barna, unde a fost declasata in favoarea Alexandrei Raisman, pierzand pe nedrept o medalie, Catalina Ponor a dat masura fortei ei de concurs, mai ales ca aceeasi Raisman a fost din nou superpunctata si la sol. Evoluand chiar inaintea Catalinei, campioanei olimpica din 2004 la acest aparat, Raisman a primit un neverosimil 15,600, cu 6,5 dificultate, punand o presiune in plus pe umerii sportivei lui Octavian Bellu si Marianei Bitang. Concentrata la maximum, cu 4 diagonale perfecte, aterizate ingropat, si o dificila cvadruplu pirueta, Catalina Ponor a obtinut, in cele din urma, 15,200 p (D.6.200, E. 9.00) ceea ce i-a adus medalia de argint, fiind depasita, din nou, de Alexandsra Raisman (15.600), la afisarea notei acesteia din urma cele cateva mii de spectatori din North Greenwich Arena huiduind indelung. Reactia spectatorilor britanici, cei mai sportivi din lume, care aplauda si incurajeaza tot timpul orice sportiv, nu a mai putut rezista.

        Gimnasta Catalina Ponor s-a nascut la 20 august 1987, in Constanta.
        Primele sale medalii la competitii majore au fost trei medalii de argint la Mondialele de la Anaheim (SUA), cu echipa, la barna si sol. A participat la Jocurile Olimpice 2004 din Atena, unde a castigat trei medalii de aur, in concursul pe echipe, la barna si la sol. La Europenele de la Amsterdam, tot din 2004, a castigat medalia de aur impreuna cu echipa si medaliile de aur la barna si sol. La Europenele de la Debrecen din 2005 a luat medalia de aur la barna, iar la Mondialele de la Melbourne (2005) a luat bronzul la barna.   La Europenele de la Volos (2006) a cucerit alte trei medalii, argint la echipe, aur la barna si bronz la sol. Catalina Ponor a vrut sa se retraga de cateva ori din gimnastica, din cauza unor probleme de sanatate. In 2006, dupa Campionatul European de la Volos, a intrerupt antrenamentele, dar la sfarsitul anului a revenit insa in sala. In 2007, la Mondialele de la Stuttgart, a luat medalia de bronz cu echipa. Apoi, in urma unor investigatii medicale a descoperit ca are probleme la coloana, fapt care a determinat-o sa se opreasca, insa s-a reintors in sala in 2010. In 2012, la Campionatele Europene de la Bruxelles, Catalina Ponor a fost medaliata cu aur la echipe, aur la barna si argint la sol. A cucerit medalia de bronz cu echipa la JO 2012, precum si argintul la sol.

        Ultima in concurs, ca si la sarituri, unde a cucerit medalia de aur, Sandra Izbasa, campioana de la Jocurile Olimpice 2008, si ea aflata sub o presiune extraordinara, dupa acea supernota a americancei, a riscat totul, ratand chiar la ultimul element, dupa o evolutie buna spre foarte buna pana atunci, cu 13.333 (D.5.600, E. 8.033), ocupand locul 8.

        Oricum, la actuala editie, gimnastele romance au castigat o medalie de aur, prin Izbasa la sarituri, una de argint, Ponor la sol, si bronz, cu echipa, rezultat meritoriu, care, practic, reprezinta o treime din zestrea de pana acum a delegatiei noastre la Londra.

        Pentru alte amanunte, click aici: Rezultate finale sol feminin, Rezultate finale bara masculin, Rezultate finale paralele masculin, Rezultate finale aparate – feminin, Rezultate finale aparate – masculin