J.O. 2012 – Sandra Izbasa si Catalina Ponor, o “revenire deosebita”

       

         LONDRA, 8 august. (Corespondenta speciala de la TEODOR CIOBANU – Agerpres).
        Cu o medalie de aur, una de argint si una de bronz, gimnastica romnaesca s-a situat pe locul 5 in clasamentul general pe natiuni al actualei editiia a Jocurilor Olimpice – dupa China, SUA, Rusia, Japonia -, toate aceste performante fiind realizate de admirabilele noastre fete, in prim plan cu Sandra Izbasa – aur la sarituri si Catalina Ponor – argint la sol, dar o contributie insemnata la pozitia pe podium a echipei si-au adus-o si Larisa Iordache, Diana Bulimar si Diana Chelaru.

         Catalina Ponor, vicecampioana olimpica la sol si locul 4 la barna, declara dupa cele doua finale de marti ca presiunea si nervozitatea au privat-o de un rezultat mai bun la Jocurile Olimpice de la Londra. Cu ochii in lacrimi, ea a declarat: ”A fost si bine, dar a fost si dezamagitor. Barna a fost dezamagitoare. As fi putut face mai mult, dar am simtit presiunea si am fost nervoasa”.
        Campioana olimpica de la Atena, la sol, barna si cu echipa, si-a dorit mult un aur la Londra, la distanta de 8 ani, dar nu a fost posibil. A pierdut intai bronzul de la barna – un concurs in care au fost prezente caste doua gimnaste din cele patru forte ale actualei editii, dar si pe plan mondial: SUA, Rusia, Romania, China -, in urma unei contestatii a americanilor, acesta ajungand in posesia Alexandrei Raisman, antrenata de romanul Mihai Brestyan, iar la sol, a primit doar 15,200, in urma unei exercitiu fara cusur, punctat la executie cu doar 9,000, care i-a adus argintul.  Catalina Ponor a adaugat ca acesta a fost ultimul ei concurs: ”O spun din nou, vreau ca toata lumea sa stie, ma retrag fara regrete. Am muncit fiecare secunda pentru echipa, am muncit fiecare secunda pentru mine, am muncit fiecare secunda pentru toata lumea. Am fost deja campioana olimpica si voi parasi gimnastica cu fruntea sus. Le multumesc tuturor pentru sustinere si imi pare rau ca i-am dezamagit”.
        In ce priveste planurile de viitor, Ponor nu exclude varianta antrenoratului: ”Acum vreau o vacanta, sa-mi relaxez mintea. Apoi, voi incerca sa fac ceva, cum ar fi sa devin antrenoare”.


        La randul ei, Sandra Izbasa, cu un exercitiu de podium in finala de la sol, inainte de ultima diagonala, a explicat ca i s-au inmuiat picioarele chiar la finalul evolutiei sale, fapt care a privat-o de o noua medalie olimpica: ”Am incheiat un concurs mai putin bun in ziua de azi, dar in rest, sincer, m-am autodepasit fata de Beijing si nu e putin lucru sa castigi doua medalii la Olimpiade diferite. Eu sunt multumita cu ce am facut aici. Aici a fost la fel de greu ca la Beijing, dar acum am fost mai bine pregatita… Se mai intampla, sa nu uitam insa succesul si depasirea bilantului Olimpiadei de la Beijing, pentru asta sunt cea mai fericita. Nu are de ce sa imi para rau. Imi pare rau doar ca am incheiat asa, desi am pornit foarte bine, dar e normal sa mai si obosesti. Pur si simplu mi s-au inmuiat picioarele, se intampla, nu suntem roboti. Daca nu greseam, eram clar pe podium, dar nu stiu pe ce loc”
         Sandra Izbasa nu a urmarit exercitiul Catalinei Ponor la sol si nu a comentat nota primita de medaliata cu argint a probei, mai ales la executie, una foarte buna, unde nota 9,000 a fost cu siguranta prea mica: ”Nu l-am vazut, pentru ca exact atunci intram in sala. Eu nu pot sa comentez, pentru ca nu sunt in masura sa comentez ceea ce fac arbitrele. E decizia lor, daca eram arbitra, probabil eram in locul lor”.

        

         Campioana olimpica de la sarituri admite ca i-a provocat o dezamagire antrenorului Octavian Bellu, dar nu are regrete pentru ce s-a intamplat pe covor. ”Era dezamagit, se astepta la un rezultat altfel. Iar de la mine erau asteptari mari, ca de la toata lumea. Dar nu imi pare rau, pentru ca a fost greseala mea. Mi s-au inmuiat picioarele”.
         La Londra, Izbasa a demonstrat ca ramane o gimnasta de superclasa, chiar daca are 22 de ani, dar nu a luat inca o decizie privind continuarea activitatii: ”Nu stiu ce voi face, e o intrebare prea repede pusa acum. As fi chiar un robotel, daca as intra din nou in sala si as face exercitii. Vreau putina detasare. Sa ma linistesc, sa-mi revin, sa-mi incarc bateriile, alaturi de ai mei, alaturi de toti cei dragi”. Sandra a exclus doua posibile cariere dupa cea de la gimnastica: ”Nu vreau sa fiu antrenoare si nici prezentatoare tv”.
        ”O revenire deosebita”, este titlul ales de Izbasa…

Click aici pentru: Clasament medalii – tari si individual

Fotografii de PASCAL PAMFIL – PACO (COSR)