J.O. RIO 2016 – SE APROPIE ”ZIUA Z” A CALIFICĂRII OLIMPICE (up date)

LOTURILE ROMÂNIEI PENTRU ”TEST EVENT”

* Echipele României pleacă duminică după-amiază  spre Brazilia

* Turneul de Calificare: 16 – 18 aprilie 2016, Rio.

A mai rămas o săptămână până la ”Ziua Z” a calificărilor olimpice, echipele noastre urmând a face deplasarea duminică după-amiază spre Rio Olympic Arena, locul unde va avea loc foarte dura întrecere pentru obținerea locurilor rămase libere pe tabloul principal al Jocurilor celei de a XXXI –a Olimpiade, din august.
După o perioadă de pregătire intense, nu lipsită de neplăceri, colectivele tehnice ale celor două loturi s-au decis asupra gimnastelor și gimnaștilor cărora le revine extreme de dificila misiune de a se afla pe unul dintre cele 4 locuri care le dau dreptul de a se afla printre olimpieni.
Nu va fi ușor nici pentru fete, nici pentru băieți…

Ne prezentăm, în competiția feminină, în situația, din păcate, de a avea o echipă incomplete. Așa cum a fost și la Glasgow, unde s-a ratat primul pas. Dacă la Campionatele Mondiale a lipsit Cătălina Ponor, ceea ce a constituit un mare dezavantaj, acum accidentarea Larise Iordache ne face să participăm la o cursă cu… handicap! Zarurile sunt aruncate! Totul, și, desigur, mă gândesc la obținerea calificării, se află în mâinile fetelor, fără a înțelege că se pune o presiune în plus asupra lor. Vor exista, desigur, și multe neprevăzute. Depinde de forma zilei, de concurs. Și nu numai în ce ne privește pe noi… Este mai mult decât benefică prezența Cătălinei Ponor, care poate aduna echipa, o poate strange…  Va fi un concurs în care se poate întâmpla orice. Să fim însă înțeleși, nimeni nu pleacă învins dinainte, deoarece fiecare își dorește calificarea, ceea ce sporește gradul de dificultate al întrecerii, o face să fie mai ascuțită, mai dură din toate punctele de vedere. Și la băieți suntem într-o competiție acerbă cu sportivi extrem de cunoscuți – fie dacă îi amintesc doar pe cei din Germania sau Ucraina – , care alcătuiesc echipe de mare clasă. Băieții noștri vor încerca, desigur, să evolueze la maximum de posibilități, sunt mobilizați, porniți să-și apere șansele pe cât omenește este posibil. Dar și în cazul lor, întreaga evoluție va depinde mult de momentul concursului, care poate oferi surprize dintre cele  mai neașteptate…”, ne-a declarat Adrian Stoica, președintele federației.
Firește, așteptările sunt mari. Cătălina Ponor cunoaște cu adevărat ce înseamnă acest concurs: ”…Mai sunt dureri, dar ușor-ușor încep să meargă lucrurile mai bine și pentru mine. Am reușit să sparg gheața cu două concursuri și am prins mai multă încredere. Cred că nu sunt nici la jumătate din capacitatea la care ar trebui să fiu. Mai este foarte mult de lucrat, pentru că eu am foarte mari pretenții de la mine, având în vedere rezultatele obținute până acum. Iar eu vreau să obțin rezultate bune. La Rio voi face două aparate, bârnă și sol, care mi-au plăcut întotdeauna și voi încerca să aduc un plus echipei. Presiune există, pentru că nu am mai fost într-o astfel de situație până acum. Este un concurs foarte important pentru noi, trebuie să ne ducem cu încredere și chiar dacă există presiune, sper să nu avem ratări. Dacă nu avem ratări, șansele de calificare sunt mari… Ceea ce mă interesează acum este calificarea pentru J.O. 2016 și apoi o să discutăm mai departe. Mi-a fost dor de sală, de gimnastică, de cantonament, de concursuri. Mie îmi plac concursurile și mă motivează foarte tare să fiu acolo, să simt atmosfera de concurs, să văd cum se bucură oamenii pentru noi când reușim să facem un rezultat și mă bucur că am reușit, după câte am tras cu piciorul și sănătatea, să resimt acele trăiri…”, a declarat multipla medaliată olimpică, după ultimul antrenament ..
Alături de Cătălina, Diana Bulimar este cea mai experimentată gimnastă a echipei, care nu uită medalia de la Londra 2012: ”Eu mă simt bine, voi face patru aparate. Echipa este pe drumul cel bun, am făcut antrenamente bune după concursul din Belgia și sperăm să mai urcăm un pic. Eu am fost la concursuri mari, Casmpionate Mondiale, Campionate Europene, concursul este concurs, trebuie să luptăm până la capăt. Emoții, presiune vor fi oricum, dar trebuie să știm să le controlăm. Eu îmi doresc la Rio să-mi fac exercițiile la cele patru aparate fără ratare, chiar și la paralele, unde am demonstrat că pot face un exercițiu foarte bun. Dacă ne calificăm, va fi a doua mea Olimpiadă, nu credeam că voi ajunge până aici. Între aceste două Olimpiade am avut parte de trei operații la genunchi și, totuși, sunt aici. Chiar dacă lucrez cu o genunchieră, mă simt bine, pot lucra, nu mai am nicio problemă la genunchi. Orice gimnastă are dureri, dar sunt suportabile… Dar trebuie să luăm pas cu pas fiecare etapă ”.
Opt echipe – România, Brazilia, Franța, Belgia, Germania, Australia, Coreea de Sud și Elveția -, cu gimnaste ”hârșite” în mari competiții, dar și cu debutante care nu vor să rateze șansa de a fi printre olimpice. Nu fac excepție nici Laura Jurca, Silvia Zarzu, Anamaria Ocolisan, Andreea Iridon sau Dora Vulcan. “Avem nevoie să rămânem împreună și să continuăm săne facem munca noastră așa cum știm mai bine.  Eu văd România între primele patru. Dacă ne vom autocontrola, nu va fi niciun risc…”, spunea și Laura Jurca.
Nici echipa masculină nu are o misiune ușoară. Dimpotrivă. În competiție cu Germania, Ucraina sau Olanda, cu Franța, Spania, Canada sau Belgia, care a înlocuit pe Belarus, gimnaștii noștri au o sarcină foarte dificilă. ”Este adevărat, dar nu neapărat peste puterile noastre. Dispunem de atuu-rile naostre, pe care vom încerca să le valorificăm, astfel încât să putem să reușim ceea ce ne-am propus… Din punctul meu de vedere, cea mai importantă competiție este cea din 16 aprilie, pentru că va decide următoarea etapă a anului, care include CE și JO.  Dar vârful de formă trebuie prins acum la recalificări. Aici se va cerne totul. În gimnastică, deși sunt fel și fel de probleme din punct de vedere al sănătății, încercăm să le depășim pe cât posibil și să strângem din dinți, că așa ne-am obișnuit, să facem ce avem de făcut și să ne calificăm. Noi nu am neglijat nici dificultatea la exerciții, dar ne-am axat în mod special pe execuție. Vrem o execuție cât mai bună, în jurul mediei  8,50 și cu o dificultate de 5,8-6,0, obținem un 14.500 la punctajul final și eu cred că suntem calificați cu o medie de 14.500. Rămâne să vedem la fața locului ce va fi. Totul se va decide în arena. Cine va fi în ziua competiției apt și limpede la minte să ducă totul în regulă și să lase emoțiile deoparte, se va califica… ‘Am un mare cuvânt de laudă pentru Marian, care. deși are calificarea în buzunar, el dă dovadă de fair-play, de colegialitatea mult așteptată din partea noastră,  a colectivului tehnic. El acum ajută echipa să se califice la Rio, ceea ce merită toată lauda și aprecierea noastră… Șase echipe se vor bate de la egal la egal pentru primele 4 locuri. Atât sportivii, cât și noi simțim presiunea, planează o stare de responsabilitate, mergem acolo să arătăm ce am făcut la antrenamente. Presiune există, dar sunt optimist, pentru că altfel nu am lupta până la capăt, dar vreau să subliniez că va fi foarte greu. Olanda, care are un campion mondial la bară fixă, Spania, care ne-a bătut la noi acasă, Ucraina, Belarus, Franța și Germania vor face totul să se califice ”, afirma pentru AGERPRES antrenorul coordonator al lotului masculin, și Ioan Suciu, dup[ antrenamentul de vineri.

Loturile feminin și masculin de gimnastică artistică vor pleca duminică după-amiază spre Brazilia. O călătorie lungă, la capătul căreia, sperăm să răsară din nou ”soarele olimpic”…

* În zilele următoare, un amplu documentar despre Turneul de Calificare