Jocurile Europene: La BAKU, în avanpremieră, ”AEROBIC TEST EVENT”

O nouă și de top competiție multi-sport este programată a-și face apariția în calendarul întrecerilor sportive de nivel continental, odată cu debutul primei ediții a Jocurilor Europene, programată să se desfășoare la Baku, în perioada 12 – 18 iunie. Jocurile Europene au fost create prin decizia Adunării Generale a Comitetelor Olimpice Europene, care a avut loc pe 9 decembrie 2012, la Roma, cu acceptul a 84 la sută din numărul Comitetelor Olimpice Naționale. Programul cuprinde 20 de sporturi, gimnastica fiind în program cu toate disciplinele sale (artistică, ritmică, trampoline, acrobatică și aerobică). La Baku se fac pregătiri intense pentru desfășurarea în cele mai bune condiții a întrecerilor, în această perioadă fiind programate, conform modelului olimpic, și o serie de ”test event”, menite a oferi o posibilitate, în condiții de concurs pentru rodarea tuturor ”angrenajelor”, inclusiv pentru testarea nivelului de pregătire. Un asemenea Test Event va avea loc în zilele următoare, între 2 și 7 martie, și în ceea ce privește gimnastica aerobică, la care au fost invitate să participe, alături de gimnaștii gazdă, încă trei națiuni: România, Spania și Ucraina. Gimnastica aerobică, încă disciplină neolimpică, este prezentă în Programul Jocurilor cu două probe: grup și perechi, întrecerile urmând a avea loc în perioada 17-21 iunie, cu 67 de gimnaști în competiție. La Baku pentru acest Test Event vor face deplasarea Lavinia Pananete, Bianca Gorgovan, Lucian Săvulescu, Gabriel Bocșer și Dacian Barna, însoțiți de antrenorul Mircea Brînzea și arbitra Mariana Mezei. Gimnastica aerobică este prezentă în Programul Jocurilor cu două probe (grup și perechi), astfel că cei cinci vor evolua la acest Test la cele două categorii: grup, iar Dacian Barna și Lavinia Panaete vor fi prezenți și în concursul de la perechi.

La Baku a fost lansată și uniforma celor 4000 de volutari care vor fi parte importantă a organizării acestei prime ediții a Jocurilor Europene

Conform unor surse, la reuniunea Comitetului Executiv al FIG, care are loc la Lausanne, în aceste zile, s-a decis ca gimnastica aerobică să facă parte din programul viitoarei ediții a Jocurilor Olimpice pentru Tineret, cu proba de perechi, ceea ce reprezintă un puternic semnal în privința includerii și a acestei discipline a gimnasticii, alături de artistică, ritmică, trampoline, în programul Jocurilor Olimpice. Evident, așteptăm și Comunicatul Oficial al acestei reuniuni, în cadrul căreia sunt previzionate și alte decizii importante.