LA BAKU, PRIMA EDIŢIE A JOCURILOR EUROPENE LA START!

Gimnastica intră în competiţie duminică, 14 iunie. Gimnaştii noştri printre favoriţii

Crearea Jocurilor Europene a fost votată la 8 decembrie 2012, la Roma, de către 49 de Comitete Olimpice Europene, ideea înființării acestor Jocuri, inspirate de competiţii asemănătoare din Asia, America şi Africa, aparţinându-i președintelui COE, Patrick Hickey. Cu același prilej, cea de-a 41-a Adunare Generală a Comitetului Olimpic European (COE) a încredințat Republicii Azerbaidjan misiunea organizării primei ediții a competiției europene, astfel că în perioada 12 – 28 iunie 2015, la Baku, se va desăşura prima ediție a Jocurilor Europene. Sunt invitate să participe 49 de Comitete Naționale, membre ale Comitetului Olimpic European, reunind 6.000 de sportivi în dispută pentru 239 de medalii, din cadrul a 22 discipline sportive, performerilor adăugându-li-se şi 3000 de oficiali. Echipa României este alcătuită din 147 de sportivi, 83 de băieți și 64 de fete, gimnastica  – artistică şi aerobică – urmând a fi reprezentată de:
Artistică – Feminin: Andreea Iridon, Laura Jurca, Silvia Zarzu; antrenori – Lucian Sandu, Lăcrămioara Moldovan
Artistică – Masculin: Cristian Băţagă, Marius Berbecar, Vlad Cotuna; antrenori – Ioan Suciu, Ionuţ Corlaci
Aerobic: Bianca Gorgovan, Lavinia Panaete, Marian Broţei, Lucian Săvulescu, Dacian Barna, Gabriel Bocşer; antrenori – Maria Fumea, Mircea Brînzea
Arbitri: Dan Grecu, Olga Didilescu (artistică), Cristiana Spînu (aerobic)
Echipă medicală: dr. Mihaela Beldie, asist. Petra Teleman
Delegaţi arbitri UEG: Anca Grigoraş (artistică), Alina Drăgan (aerobic) – membre ale Comitetelor Tehnice UEG

Printre cele mai importante evenimente ale Jocurilor, gimnastica este prezentă cu toate cele 5 discipline ale sale – artistică masculin şi feminin, aerobică, ritmică, trampoline, acrobatică – întrecerile urmând să se desfăşoare într-un nou format, aplicat deja la Campionatele Europene de la Montpellier şi care prefaţează noua concepţie referitoare la organizarea unor “campionate unite” ale gimnasticii în acelaşi timp şi în acelaşi loc. Primii care vor intra în competiţie sunt gimnaştii şi gimnastele de la artistică, conform regulamentului urmând a se afla în concurs 90 de sportive (26 echipe şi 12 individual) şi 89 de gimnaste ( 26 echipe şi 11 individual), întrecerile fiind programate în perioada 14 – 20 iunie pe Arena Națională de Gimnastică, cu o capacitate de 6.862 de locuri.
Se vor afla în competiţie o serie de nume consacrate, dar şi numeroşi tineri, pentru care Jocurile Europene pot constitui o platformă către importantele Campionate Mondiale din octombrie, de la Glasgow, o primă etapă de calificare pentru Jocurile Olimpice de la Rio 2016. Se poate spune că în fruntea “plutonului” feminin se află noua campioană europeană a senioarelor, elveţianca Giulia Steingruber, dar cu mare interes este aşteptată şi revenirea cunoscutelor gimnaste ruse Aliya Mustafina şi Viktoria Komova, medaliata cu olimpică cu aur la paralele, respectiv campioana mondială din 2011, lor alăturându-li-se şi Seda Tutkhalian, recent învingătoarea din patrulaterul Italia – România – Rusia – Columbia. Germania a sosit la Baku având o echipă formată din foarte experimentata Elisabeth Seitz, specialista în paralele Sophie Scheder şi nou-venita Leah Griesser. De constatat, totuşi, că multe dintre forţele recunoscute ale gimnasticii europene şi-au lăsat acasă pe cele mai bune sportive , ceea ce nu va scădea, totuşi, interesul pentru concurs, în care se vor afla, de asemenea, Kelly Simm (M. Britanie), Vasiliki Millousi (Grecia) sau Jurkowska-Kowalska (Polonia).
Echipa României are în componenţă pe Laura Jurca, Andrea Iridon şi Sivia Zarzu, care şi-au demonstrat posibilităţile şi valenţele la concursurile anterioare, ele alcătuind, indicutabil, eşalonul care urcă…

La Baku, reporterul U.E.G. a avut o scurtă discuţie cu Laura Jurca, “foarte populară printre suporterii gimnasticii artistice feminine. Anul trecut ea a câştigat două medalii de argint la Campionatele Europene de junioare şi a participat la Jocurile Olimpice ale Tineretului, unde s-a calificat pentru toate finalele. Anul acesta, la senioare, a luat parte la Campionatrele Europene, iar Jocurile de la Baku sunt, pentru ea, cea de a doua mare competiţie…”
– Care sunt aşteptările tale pentru Jocuri?
– Voi încerca să prezint cel mai bun exerciţiu în cadrul concursului pe echipe şi să urc pe podium în finale.
– Pregăteşti noi elemente pentru această competiţie sau ai un nou exerciţiu?
– Am introdus noi elemente pentru concursul de aici şi pentru apropiatele Campionate Mondiale.
– Anul  trecut ai fost prezentă la Jocurile Olimpice ale Tineretului. Care este cea mai mare diferenţă între o participare la o manifestare multi-sport, ca aceste Jocuri, şi un Campionat European normal?
– Da, am luat parte la Jocurile Olimpice ale Tineretului. Există multe diferenţe între Campionatele Europene şi Jocurile Europene. Printre acestea se se află numărul mare de evenimente sportive şi marele număr de sportivi care vor să urce pe podium.
– Cum este “viaţa” în Satul Sportivilor?
– În Satul Sportivilor avem posibilitatea să întâlnim persoane din ţări diferite, din culturi diferite, îţi poţi face noi prieteni şi să petreci timpul liber într-un mod foarte plăcut.
– Ce doresc spectatorii să vadă?
– Spectatorii vin să vadă evoluţia favoriţilor, să-i susţină şi să-i încurajeze, să-i aplaude în fiecare moment al competiţiei.
– Dacă ai avea posibilitatea de a vedea un alt sport, pe care îl preferi?
– Ador tenisul şi mi-ar place să văd un turneu de tenis.
– Mulţumim, Laura ! Mult succes, aici, la Baku!

În competiţia masculină şi-au anunţat participarea multe nume mari. Campionii europeni 2015, Oleg Verniaev (Ucraina, individual compus, paralele), Marijo Moznik (Croaţia, bară) şi Eleftherios Petrounias (Grecia, inele), ei urmând a se confrunta cu Fabian Hambuechen (Germania), care a renunţat la campionatele continentale pentru a se concentra asupra acestei competiţii, sau cu Oleg Stepko, marea speranţă a gazdelor. Rusia a venit cu o echipă puternică, avându-i în componenţă pe David Belyavskiy, Nikolai Kuksenkov şi Nikita Ignatiev, Marea Britanie va alinia o formaţie tânără, compusă din campionii europeni ai juniorilor Frank Baines, Brinn Bevan şi Nile Wilson. Între gimnaştii individuali, este de notat prezenţa lui Alexander Shatilov (Israel), care va intra în competiţie la sol şi bară.
Formaţia României este alcătuită din Marius Berbecar – medaliatul cu argint la paralele al ultimului European -, Cristian Băţagă şi Vlad Cotuna, gimnaşti experimentaţi, componenţi de bază ai lotului nostru. “Va fi un concurs tare, o etapă foarte importantă pentru fiecare gimnast şi echipă, deoarece în toamnă ne aşteaptă Campionatele Mondiale de la Glasgow, acolo unde se va face primul pas spre Jocurile Olimpice. Este şi motivul pentru care acordăm o mare atenţie Jocurilor Europene de la Baku, ca o posibilitate deosebită de testare a momentului în care ne aflăm cu pregătirile şi, desigur, unde trebuie să efectuăm reglajele necesare”, ne spunea Ioan Suciu, antrenorul coordonator.
Având în vedere regula “un gimnast de ţară”  – individual compus cu 24, iar pe aparate doar câte 6, dar numai mult de un sportiv de ţară –  se anunţă dispute foarte dure din prima şi până în ultima zi a competiţiei. Aşadar, gimnastica va fi prezentă la Baku, într-o “haină nouă” din punct de vedere al formatului şi prezentării în faţa publicului:
14 iunie 2015, orele 10.00 – 12.30 şi 14.30 – 19.00 (ora locală) Calificări, ziua 1
Masculin – sol, cal şi inele; Feminin – sărituri şi paralele
15 iunie 2015, orele 10.00 – 12.30 şi 14.30 – 19.30 (ora locală) – Calificări, ziua 2
Masculin – sărituri, paralele, bară; Feminin – bârnă şi sol
Ceremonie de premiere – echipe
18 iunie 2015, ora 17.30 – 20.20 (ora locală) – Finala individual compus: masculin şi feminin
20 iunie 2015, ora 16.00 – 20.15 (ora locală) – Finale aparate: masculin şi feminine

Gimnastica aerobică are în program doar două dintre probele sale: perechi şi grup, în total, pe baza calificărilor de la Campionatele Europene, în concurs urmând a se afla 10 perechi şi 11 grupuri, care îşi vor disputa, mai întâi, calificările, cele mai bune 6 intrând în finale. Se vor afla în competiţie multe nume cunoscute, gimnaşti cu o bogată carte de vizită în succese la Campionatele Mondiale şi Europene, din Azerbaidjan, Spania, Franţa, Germania, Ungaria, Italia, Portugalia, Rusia, Ucraina (perechi) şi Azerbaidjan, Finlanda, Cehia, Spania, Franţa, M. Britanie, Ungaria, Italia, Rusia, Ucraina (grup).
Evident, alături de reprezentanţii acestor ţări, se află şi gimnaştii români, care au început anul într-o nouă formula de lot, dar care, în ciuda unei lipse de experienţă, s-au dovedit a fi printre cei mai buni la concursurile la care au luat parte în perioada anterioară. De altfel, Bianca Gorgovan, Lavinia Panaete, Marian Broţei, Lucian Săvulescu, Dacian Barna, Gabriel Bocşer sunt cotaţi printre favoriţii competiţiei în ambele confruntări. “Va fi greu, foarte greu, deoarece se află la start valori autentice ale gimnasticii aerobice, dar, indiscutabil, dispunem de atu-urile noastre, chiar dacă, din diverse motive, am traversat o perioadă dificilă, care, desigur, şi-a pus amprenta asupra pregătirii generale. Sperăm să ne menţinem poziţiile de prim-plan în gimnastica aerobică internaţională pentru că, trebuie să o spunem, avem sportivi valoroşi…”, ne spunea antrenoarea Maria Fumea, membră a Comitetului Tehnic al FIG. Într-adevăr, pe podiumul de concurs vor evolua mulţi sportivi deja laureaţila marile confruntări, Sara Moreno (Spania), Benjamin Garavel, Maxime Decker-Breitel (Franţa), Dora Hegyi (Ungaria), Michaela Castoldi, Emanuele Pagliuca, Davide Donati, Riccardo Pentassuglia (Italia), Dukhik Dzhanazian (Rusia) ş.a.
Concursul gimnasticii aerobice va avea loc tot în Arena Naţională a Gimnasticii din Baku, după următorul program:
17 iunie 2015, ora 17.30 (ora locală): Calificări – Perechi mixte
19 iunie 2015, de la ora 17.00 (ora locală): Calificări – Grup
21 iunie 2015, de la ora 8.00 (ora locală): Finale – Perechi mixte
21 iunie 2015, de la ora 9.10 (ora locală): Finale – Grup

Pentru alte amănunte, click aici: MAG – Tragere la sorţiWAG Tragere la sorţi, Ghid – gimnastică artistică, AERO Tragere la sorţi, Ghid -Gimnastică Aerobică