La Deva, 70 de micuțe gimnaste au pornit spre marea performanță…

70 de micuțe gimnaste, de la CNS Cetate Deva și CSȘ 1 Timișoara, au participat, pentru prima dată în viața lor, la o competiție. „Cupa Petrom” s-a desfășurat în Sala Olimpică de la poalele cetății sub privirile lui Octavian Bellu și ale Marianei Bitang, fără a-i uita, desigur, pe toți tehnicienii prezenți, pe părinții micuțelor gimnaste, precum și strădaniile depuse de colectivele de antrenori și de cluburile aflate în Sala Olimpică de gimnastică din Deva pentru ca totul să fie o deplină reușită. O competiţie similară a avut deja loc la Bucureşti, între sportivele selecţionate la Steaua şi Dinamo, iar o alta se va desfăşura în data de 1 iunie, la Constanţa.

Sportivele au între şase şi opt ani şi doar şase luni de pregătire, aşa că nu au încă bagajul tehnic pentru a concura la un nivel foarte înalt. Cele 40 de fete de la Deva şi cele 30 de la Timişoara au prezentat exerciţii foarte scurte, la toate cele patru aparate, cu puţinele elemente însuşite până acum, însă, pentru ele, acest lucru îl reprezintă prima piatră la temelia performanţei”, ne spune fost mare campioană Gina Gogean, una dintre priceputele antrenoare angrenate în proiectul Federației Române de Gimnastică.

Cu vârste cuprinse între 6 și 8 ani, micuțele selectate în cadrul proiectului „Țară, țară vrem campioane!” au evoluat, pe rând, la toate cele patru aparate. Le-au arătat antrenorilor și părinților că au învățat extrem de repede ABC-ul gimnasticii.
În partea dreaptă a sălii, pe covorul roșu de la sol, 40 de „mogâldețe” legitimate deja la Deva își fac încălzirea. În partea opusă, celelalte 30 de colege de-ale lor, sosite din Banat, își fac curaj în fața barelor și a bârnei. Toate au părul strâns în coadă, prins cu elastice multicolore. Spatele drept, mâinile în sus și ceva emoții. Și priviri înspre margine, către antrenori și părinți. Apoi pași hotărâți la începutul exercițiului și în timpul lui. Stângăciile se șlefuiesc în timp. Ochii experților urmăresc cu atenție, notează.

Pentru majoritatea dintre micuțele ce defilează în fața lor, prima competiție le va rămâne întipărită în minte. La Deva, în sala pe a cărei pereți albi se regăsesc imagini iconice, cu sportive zâmbitoare pe podiumuri continentale, mondiale și olimpice. Care au făcut pasul spre marea performanță la poalele cetății.
Cele mai bune trei sportive de la fiecare aparat au fost premiate, deși asta nu contează. Contează încurajările, ideea de competiție, încrederea. Fiecare, în doze considerabile.

Suntem la stadiul de evaluare, nu putem face previziuni asupra viitorului lor, dar ceea ce e extrem de important e că s-a pornit această campanie, că e foarte bine gândită și că putem profita de pe urmele ei. Că va fi în viitorul apropiat sau cel depărtat, nu mai contează. Ele se joacă de-a gimnastica acum, dar sunt sigur că își vor aduce aminte de unde au pornit”, spunea și Octavian Bellu.

Sursa (text și foto)GLASUL HUNEDOAREI – Scris de Claudiu SAV