LA DEVA, UN EVENIMENT SPECIAL – “PREMIANŢI FĂRĂ PREMII”: NICOLAE FORMINTE

Viața ne rezervă de foarte multe ori surprize dintre cele mai variate. Unele au darul să te transforme, fiind adevărate lecții de viață…” Săptămânal, la Deva, oamenii se strâng în centrul oraşului la o adunare publică, miting, dacă doriţi să-i spunem aşa. „Ciudăţenia” o reprezintă faptul că nimeni nu protestează pentru nimic, nu există revendicări, nu sunt reproşuri. NU! Oamenii vin să cunoască oameni care pot fi modele pentru semenii lor – este scopul şi crezul celor care au iniţiat evenimentul numit simbolic „Premianţii fără premii”, iar “premiantul” ediţiei 105 a fost NICOLAE FORMINTE, antrenorul coordonator al loturilor naționale feminine de gimnastică.
«„Premianţii fără premii” se vrea o modestă răsplată din partea societăţii pentru valorile noastre, cele autentice. Astfel, proiectul vă invită să ieşim în stradă, de data asta nu pentru a protesta, ci pentru a mulţumii necunoscuţilor care, prin munca lor, prin ceea ce fac, prin preocupările lor, ne dau motive de mândrie. Astfel, în fiecare sâmbătă să ne vedem în centrul Devei, la statuia ecvestră a lui Decebal. Vom invita de fiecare dată un om valoros, care prin munca lui, strădaniile lui, face ca România să existe. Vom merge acolo să-l cunoaştem, să-i mulţumim că există şi să-i strângem mâna în semn de preţuire şi respect…». Şi a fost NICOLAE FORMINTE.
Revenirea gimnastelor senioare la Centrul Olimpic de la Deva va crea premisele necesare pentru reclădirea unei echipe a României care să fie respectată în competițiile internaționale… Sper să reușim să reclădim acea echipă formidabilă, de care să se teamă toți și pe care să o respecte toată lumea… În anii 70, când a fost nevoie să se construiască o nouă sală de gimnastică, municipiul Deva a spus «prezent» și a ridicat-o în șase luni. De atunci și până în 2010 a fost leagănul tuturor performanțelor sportive în această disciplină. Dumneavoastră ați fost cei care ne-ați primit în rândurile dumneavoastră, rând pe rând, generații de antrenori și ne-ați oferit dragostea și încrederea Dumneavoastră… M-am întors și mi-am spus că gimnastica trebuie să redevină ceea ce a fost cândva. Și unde ar putea să se petreacă acest lucru, decât înapoi, sub poalele Cetății. Dumnezeu m-a ajutat ca acest gând nerostit să se împlinească… Meseria mea nu este aceea de orator, dar mă simt bine în mijlocul dumneavoastră și sunt convins că împreună vom reuși”, le-a spus Nicolae Forminte celor prezenți la această manifestare.

La festivitatea de premiere au luat parte oameni simpli care au dorit să-l cunoască pe antrenorul lotului național de gimnastică, prieteni ai acestuia, gazetari sportivi.
Îl cunosc pe domnul Nicolae Forminte de vreo 16 ani, am o relație specială cu el. Am și scris mult despre domnia sa. Este o bucurie imensă ceea ce a făcut domnia sa, readucând lotul olimpic de senioare la Deva. Sper că prin aducerea lotului olimpic la Deva, gimnastica va redeveni ceea ce a fost până acum câțiva ani“, a declarat jurnalistul sportiv Ioan Bădin.
“Nicolae Forminte reprezintă speranța pe care fiecare dintre noi ar trebui să o ducem mai departe pentru inspirația pe care ne-o prezintă și pentru modelul pe care trebuie să ni-l creăm aici“, a comentat, la rândul său, actorul Cătălin Tibori.
Campania “Premianții fără premii” a ajuns la ediția cu numărul 105 și a adus în fața opiniei publice, în fiecare săptămână, oameni de valoare despre care organizatorii susțin că sunt prea modești ca să iasă singuri în prim planul vieții sociale.

Sursa: AGERPRES, presa locală