La Multi Ani, Marius Urzica!

Marius Urzica implineste azi 35 de ani.

La multi ani, Marius Urzica!

        Ce iti doresti, acum, la zi aniversara?
“Sper sa fiu un antrenor la fel de bun cum am fost ca sportiv”

        Marius Urzica, aflat in plina pregatire cu baietii pentru Campionatele Mondiale de la Rotterdam, nu simte trecerea anilor…
”Ma simt ca la 21 de ani. Sunt multumit de ce am realizat pana acum ca sportiv si nu imi mai ramane decat ca, in calitate de antrenor la lotul National, sa am aceleasi rezultate cu baietii. Imi doresc sa fiu sanatos, iar restul lucrurilor se rezolva…”

        Ceva face de ziua lui?
Un antrenament de dimineata cu baietii, iar dupa amiaza vom avea liber. Mai mult ca sigur ma voi intalni cu prietenii si vom bea un pahar de vin”.

        Campionul roman a castigat tot ce se putea castiga pe plan sportiv, singurul sau regret fiind ca nu a reusit sa evite accidentarile, care i-au scurtat activitatea competitionala…
”Intotdeauna se poate mai mult, dar eu spun ca am reusit sa realizez tot ce mi-am dorit, de la titlul national, balcanic, european, mondial si olimpic, toate titlurile posibile. Daca ar fi s-o iau de la capat, as face tot gimnastica, dar as fi mult mai atent, in asa fel incat problemele de sanatate pe care le-am avut sa nu se mai repete. Altfel, nu am niciun regret. Cu mai multa atentie, se puteau evita. Am fost foarte dur cu mine, uneori cand ar fi trebuit sa fiu mai prudent, am fortat mai mult si din cauza asta au aparut si problemele de sanatate”.

        Mondialele de la Rotterdam bat la usa si Marius Urzica spera ca baietii vor avea o evolutie cat mai buna…
”Imi doresc o clasare cat mai buna, pe cat posibil in primele 8 echipe ale lumii. Eu zic ca este posibila o medalie la cal cu manere si paralele. Avem sportivi talentati, cu note de plecare la executiile pe care le fac destul de mari, si au sanse de a intra in finala si de ce nu de a urca si pe podium. Flavius Koczi ar putea obtine o medalie la cal cu manere, la fel ca Marius Berbecar la paralele, unde are un exercitiu foarte frumos, cu care ar putea lupta pentru podium”, a afirmat Urzica.

        Cea mai mare problema a gimnastilor inaintea unei mari competitii sunt accidentarile, care afecteaza pregatirea…
”Cand sunt probleme de sanatate, apar durerile, nu mai poti evolua bine la antrenamente, incat cand ajungi la competitie sa ai stresul, sa spui vai ce se va intampla, nu mi-a iesit aia sau cealalta. Asta depinde de sanatate si la noi sunt dureri peste tot, sunt probleme de sanatate, ne straduim cum se poate sa munceasca cat mai bine baietii, sa ajungem cu bine la Mondiale si sa se intoarca tot bine. Intotdeauna se gaseste cate ceva de facut, timpul ne preseaza, iar eu sper, pentru ca mai este o saptamana si jumatate, atat cat este posibil, sa mai corectam ce e nevoie, astfel ca sa-si faca fiecare executiile cum trebuie si sa urce pe podium”, a mai spus Urzica.

        Jocurile Olimpice de la Londra se vad la orizont, iar Marius Urzica apreciaza ca avem gimnasti de valoare si de perspectiva pentru a fi optimisti…
”Eu sunt optimist pentru Londra, avem baieti suficienti, chiar daca lotul este mai mic numeric, dar este destul de bun si sper ca ne vom prezenta bine la Jocurile Olimpice. Ca tel major imi doresc ca echipa sa ajunga la Olimpiada, sa se prezinte cat mai bine posibil si sa ne intoarcem cu cat mai multe medalii”. (AGERPRES)

PROFIL

        Nascut pe 30 septembrie 1975, la Toplita. Absolvent al ANEFS Bucuresti. Prima legitimare la CSS Gheorgheni, avandu-1 ca antrenor pe Iosif Ferenc, apoi activeaza cu dubla legitimare la AS Progym Gheorgheni – ANEFS Bucuresti, iar din 2000 la CS „Dinamo”. La lotul national s-a pregatit cu antrenorii Danut Grecu, Aurelian Georgescu si Stefan Gal. Pe plan international, a debutat in 1991 la Istanbul, unde a realizat primul sau succes la juniori, campion balcanic la cal cu manere, iar in 1993 a castigat titlul european de juniori. Desi se accidenteaza grav in concursul la inele din Cupa Americii (martie 1998), cu o vointa si munca deosebite, reuseste sa participe cu succes la Cupa Mondiala de Gimnastica din mai 1998, de la Sabae, cucerind medalia de aur in proba favorita si apoi in concursurile GP de la Glasgow, Zurich si Stuttgart.  Principale performante: 1994 – Campionatele Mondiale (Brisbane, Australia) – locul 1 la cal; 1994 – Campionatele Europene (Praga, Cehia) – locul 1 la cal; 1996 – Jocurile Olimpice (Atlanta, SUA) – locul 1 la cal; 1999 – Campionatele Mondiale (Tianjin, China) – locul 2 la cal; 1999 – Campionatele Mondiale (Tianjin, China) – locul 2 la cal; 2000 – Jocurile Olimpice (Sydney, Australia) – locul 1 la cal; 2001- Campionatele Mondiale (Ghent, Belgia) – locul 6 cu echipa; 2002 – Campionatele Mondiale (Debrecen, Ungaria) – locul 1 la cal; 2003 – Campionatele Europene (Ljubliana, Slovenia) – locul 1cu echipa; 2003 – Campionatele Mondiale (Anaheim, SUA) – locul 5 la cal si locul 5 cu echipa; 2004 – Jocurile Olimpice (Atena, Grecia) – locul 3 cu echipa si locul 2 la cal. Medalii olimpice: Atlanta 1996 – argint la  cal cu manere; Sydney 2000 – aur la cal cu manere; Atena 2004 – argint la cal cu manere si bronz la echipe. Doua elemente de gimnastica, la cal cu manere si la paralele, ii poarta numele. In 2001, la Grand Prix-ul de la Glasgow, campionul roman a primit nota maxima (10,00). Antrenor la lotul national. Maestru emerit al sportului. In anul 2000, i s-a conferit Ordinul National „Pentru Merit”, in grad de comandor.