Legendarul Nikolai Andrianov, intre viata si moarte

         Afectat de o maladie neurologica rara, legendarul gimnast Nikolai Andrianov se lupta pentru viata lui, in timp ce familia lui incearca cu disperare un tratament. De 15 ori medaliat olimpic, la 58 de ani, Nikolai Andrianov, nascut la 14 octombrie 1952, sufera de o atrofie sistemica multipla (MSA):  “Diagnosticul este degenerare olivopontocerebellar, stadiul terminal”, a declarat fiul sau, Serghei. “Boala lui este fatala si nu mai are mult de trait, dupa cum afirma medicii…”
       

MSA este o afectiune rara progresiva neurodegenerativa, similara cu boala Parkinson, caracterizata prin simptome de degenare la nivelul creierului, ducand la multiple disfunctii, rigiditate si pierderea coordonarii muscular, Andrianov fiind, in acest timp, tintuit la pat in casa sa din Vladimir (Rusia).    

        “Starea lui este foarte grava. Foarte grava”, a declarat Serghei. “Nu poate misca bratele sau picioarele, nu poate vorbi.    

         Andrianov a inceput gimnastica la varsta de 12 ani, dupa ce a vazut un baiat “mergand” in maini pe plaja.       

        Acest lucru l-a indreptat spre sala de sport din Vladimir, unde a fost printre cei mai mari dintre incepatori.

         La un moment dat, a fost decis sa renunte la cariera de gimnast, dar antrenorul Nikolai Tolkachyov, convins de potentialul sau, l-a determinat sa continue.

       In perioada 1971-1980, Andrianov a castigat 15 medalii olimpice (7 aur, 5 argint, 3 bronz), 12 medalii la Campionatul Mondial (4 aur si 8 de argint) si 18 medalii la Campionatul European (10 aur, 6 argint, 2 bronz).
       

       Intr-un clasament general pe medalii (CE, CM, JO), Andrianov se afla pe locul 3, dupa  o alta mare glorie a gimnasticii mondiale, sovietica Larisa Latynina (18 medalii), si inotatorul american Michael Phelps (16 medalii).
        

Dupa abandonarea activitatii competitionale, a ramas fidel gimnasticii, devenind antrenor principal al echipei masculine de juniori (1981-1992) si presedinte al Federatiei Ruse de Gimnastica, in 1990.

        Este casatorit cu dubla medaliata olimpica cu aur, Lyubov Burda.
       

        In 1994, a acceptat invitatia fostului rival Mitsuo Tsukahara de a antrena in Japonia, unul dintre gimnastii pregatiti de el fiind chiar fiul lui Tsukahara, Naoya Tsukahara, component al echipei nipone medaliata cu aur la Jocurile Olimpice din 2004.
        In 2001, Andrianov a fost inclus în International Gymnastics Hall of Fame. A revenit, în 2002, ca antrenor in sala de sport unde s-a antrenat ca tanar sportiv, printre elevii sai fiind si viitorul olimpian Iuri Ryazanov, care a fost ucis intr-un accident de masina in octombrie anul trecut, la cateva zile dupa ce a castigat medalia de bronz la Campionatele Mondiale de la Londra. In ciuda bolii, Andrianov a gasit puterea sa participe la funeraliile Ryazanov, în Vladimir.
       

Povestea vietii si carierei lui Nikolai Andrianov este lunga si pasionanta, el ocupand, indiscutabil, un loc special in sportul international, in gimnastica mondiala in special, prin rezultatele deosebite obtinute la marile competitii, fiind considerat, fara exceptie, ca unul dintre cei mai faimosi sportivi ai lumii…

         Cine doreste sa-i trimita mesaje de incurajare sau sa-l sprijine cu diverse donatii, o poate face la adresa de e-mail sa2525@hotmail.ru, deschisa de fiul sau, Serghei Andrainov. (Adresa este protejata contra spam, motiv pentru care aveti nevoie de JavaScript pentru acces).

(dupa Amanda Turner – International Gymnast Magazine)