LOTURILE ROMÂNIEI PENTRU JOCURILE EUROPENE DE LA BAKU

Peste câteva zile, mai precis în perioada 12 – 28 iunie 2015, la Baku (Azerbaidjan), va avea loc prima ediţie a Jocurilor Europene, competiţie multi-sport, care va reuni aproape 6000 de performeri în cadrul a 20 de sporturi olimpice şi neolimpice, România anunţând o delegație de 147 de sportivi. În prim-planul Programului competiţional se află şi gimnastica, la Baku într-un „buchet” cu toate disciplinele sale: artistică, aerobică, ritmică, acrobatică şi trampoline. Gimnastica românească va fi prezentă în concursul de la artistică (masculin şi feminin) şi aerobic. În urma reuniunii Comitetului Executiv al Federaţiei Române de Gimnastică au fost stabilită şi componenţa loturilor:
Gimnastică artistică (14 – 20 iunie)
Masculin: Cristian Bățagă, Marius Berbecar, Vlad Cotuna
Feminin: Andreea Iridon, Laura Jurca, Silvia Zarzu
Gimnastică aerobică (17 – 21 iunie)
Lucian Săvulescu, Dacian Barna, Gabriel Bocșer, Bianca Maria Gorgovan, Livia Panaete, Marian Brotei.

După Reuniunea Comitetului Executiv, Adrian Stoica, preşedintele FRG, a declarat că: ”Din păcate, nu este cea mai puternică formație, ca urmare a unor indisponibilități. Dacă vorbim despre fete, Larisa Iordache nu este încă refăcută, Diana Bulimar, la fel, nu va putea să participe din cauza unei accidentări mai vechi. Dar, chiar dacă mergem cu sportive tinere, ne-am stabilit ca obiectiv cucerirea unei medalii și a unul-două locuri 4 – 6, la fete… La băieți vom merge cu medaliatul cu argint de la recentele Campionate Europene, Marius Berbecar, ceea ce înseamnă că vom încerca să atacăm o nouă medalie la paralele și, de asemenea, ne mai dorim calificarea în două finale, vizând alte două locuri 4 – 6. La gimnastică aerobică, sportivii noştri s-au aflat mereu în lupta pentru medalii la marile competiţii şi nu cred că la Baku se vor abate de la … regulă. Din punctul nostru de vedere, ne gândim la o medalie și un loc 4 – 6, ținând cont de faptul că discutăm, practic de numai două probe în ceea priveşte această disciplină a gimnasticii. Sunt obiective îndrăznețe, dacă analizăm întregul context, dar, sperăm, să le şi atingem…

La Baku, pentru întrecerile gimnasticii, la care sunt aşteptaţi aproximativ 500 de sportivi şi sportive, a fost ridicat un nou şi modern complex destinat numai acestui sport, inaugurat în februarie 2014, având o capacitate de 5407 locuri, arenei de concurs alăturându-i-se şi alte săli pentru antrenament şi  administrativ.

Programul competiţional al gimnasticii artistice şi aerobice se prezintă astfel:

Gimnastică artistică
Număr participanţi – 179 de gimnaşti şi gimnaste
Zile de concurs – 14, 15, 18 şi 20 iunie
Se vor acorda 14 seturi de medalii (echipe, individual compus, aparate)

Gimnastică aerobică
Număr participanţi – 67 gimnasti
Zile de concurs – 17, 19 şi 21 iunie
Se vor acorda 2 seturi de medalii (perechi şi grup)

Referindu-ne la Jocurile Europene să adăugăm şi faptul că, la Lausanne, a avut loc, zilele trecute, şi reuniunea Comitetului Executiv al UEG, care a analizat şi o serie de aspecte privind cât mai buna desfăşurare a concursurilor de gimnastică. În temeiul unei transparenţe depline, în ceea ce priveşte asigurarea arbitrajului, şi la Baku urmează a fi aplicate măsurile adoptate în luna mai şi utilizate la ultimul C.E., de la Montpellier, în ceea ce priveşte tragerea la sorţi a arbitrilor şi formarea brigăzilor pentru fiecare aparat. “Această măsură se doreşte a fi, în egală măsură, şi preventivă, dar şi în respect faţă de etica sportivă şi a fair-play-ului”, după cum declara Georges Guelzec, preşedintele UEG.