Maine, Diana Chelaru si Larisa Iordache, la American Cup

         Cu 145 de zile inaintea Ceremoniei de Deschidere a Jocurilor celei de a XXX-a Olimpiade, programata la Londra, in perioada 27 iulie – 12 august, o parte dintre cei mai buni gimnasti ai lumii se vor reuni sambata, 3 martie, in legendara Madison Square Garden din New York pentru a a-si disputa intaietatea in editia 2012 a traditionalei competitii “American Cup”, concurs ce se constituie si in prima etapa a noii Cupe Mondiale. Printre cele opt invitate ale intreerii feminine se afla si Diana Chelaru si Larisa Iordache.
        Importanta acestui test poate fi relevata prin mai multe argumente, toate convergand spre vara acestui an cand, pe Malul Tamisei, se va atinge varful de interes competitional, American Cup – “Where gymnastics legends are born!”, cum afirma organizatorii -inscriindu-se ca o prima si importanta etapa in planurile de pregatire olimpice si, de asemenea, pentru sportivii europeni si pentru Campionatele continentale din mai.
         Cum era de asteptat, gazdele aliniaza o garnitura puternica, avandu-i in prim plan pe campioana mondiala la individual compus, Jordyn Wieber, medaliatul cu aur de la Tokyo 2011 la paralele, Danell Leyva, pe Alexandra Raisman, componenta a echipei castigatoare a CM de anul trcut, precum si pe medaliatul cu bronz de la echipe, John Orozco, locul 5 in Capitala Japoniei.
        Pe listele de start se mai afla insa si alti concurenti cunoscuti din Australia, Canada, Germania, Marea Britanie, Japonia, si Ucraina, australianca Georgia Simpson, Victoria Moors din Canada, Lisa Hill din Germania sau Rebecca Tunney, campioana juniorelor britanice, sunt tot atatea concurente de valoare, ca si Daniel Purvis, locul 4 mondial la individual compus, ucraineanul Mykola Kuksenkov, component al echipei situate pe locul 4 la CM, germanul Nguyen sau japonezul Sejima, cu un aport substantial la cucerirea medaliei de aur la echipe la Jocurile Mondiale Unversitare si argint la sol.
         Fetele noastre, Dianna Chelaru si Larisa Iordache sunt cotate a fi singurele care ar putea “sparge” blocajul celor doua americance, Wieber – Raisman, avand in vedere potentialul de care dispun, cu mentiunea, totodata, ca pentru Larisa Iordache aceasta American Cup se contituie in primul sau concurs la seniori, un debut in forta, dar care si obliga. De altfel si pentru Tunney sau Moors intrecerile de la New York reprezinta unul dintre primele concursuri puternice la nivelul seniorilor, ambele gimnaste avand pespectiva de a se afla si in disputa olimpica. Trebuie facuta, de asemenea observatia ca, in ceea ce priveste concursul feminin asistam la o masiva participare a reprezenantelor noii generatii, American Cup reprezentand pentru coordonatorii tehnici ai loturilor un foarte bun prilej de a testa o serie de gimnaste nou-venite si care se afla in vederile pentru Jocurile Olimpice, in multe cazuri pentru a le inlocui pe cele deja conscrate.
        Iata, insa, si lista completa a participantilor la American Cup 2012, concurs care va incepe sambata, 3 martie, de la ora 11.30 (ora locala, 18.30 ora Romaniei).

Masculin:
SUA: Danell Leyva, John Orozco,
Canada: Jackson Payne
Germania: Marcel Nguyen
Marea Britanie: Daniel Purvis
Japonia: Ryuzo Sejima
Ucraina: Mykola Kuksenkov, Oleg Verniaiev
Rezerva: Christopher Brooks (SUA)

Feminin
SUA: Alexandra Raisman, Jordyn Wieber
Australia: Georgia Simpson
Canada: Victoria Moors
Germania: Lisa Hill
Marea Britanie: Rebecca Tunney
Romania: Diana Chelaru, Larisa Iordache
Rezerva: Gabrielle Douglas  (SUA)

        Sa notam ca dintre cei 16 participanti, doar  Kuksenkov, Purvis, Raisman si Wieber s-au mai aflat la startul unor editii anterioare ale American Cup.

Pentru alte amanunte, click aici:
Feminin – Prezentare concurente
Masculin – Prezentare participanti

        American Cup a debutat in 1976, cu victoria, Nadiei Comaneci si a lui Bart Conner – cine putea prevede ca cei doi se vor reintalni peste ani pe un altfel de “podium”?! -, competitie in care Dan Grecu s-a clast pe locul secund, aceasta editie inaugurala avand loc tot in aceasta celebra sala din “Big Apple”. De altfel, American Cup a fost gazduita de  Madison Square Garden din New York de 11 ori, de sase ori fiind o importanta “prefata” a anului olimpic: 1976-80, 1982-84, 2004 si 2008. Dar, in decursul istoriei sale, “caravana” gimnastilor a trecut si prin Ft. Worth Texas (1981, 1996-98), Indianapolis (1985), Fairfax (1986-90, 2003), Orlando (1991-94, 2000-02), Seattle (1995), St. Petersburg (1999), Uniondale (2005), Philadelphia (2006), Jacksonville (2007, 2011), Hoffman Estates (2009) si Worcester  (2010).

Cine au fost invingatorii si care au fost rezultatele la fiecare editie a acestei competitii? Click aici:

Castigatori all-time American Cup

American Cup Rezultate 1976 – 2011 

Flavius Koczi (2009), Amelia Racea si Adrian Bucur (2009), la American Cup

         Gimnastele si gimnastii din Romania s-au aflat printre competitorii cvasi-permanenti la American Cup, din cele 36 de editii fiind prezenti la 24, de fiecare data cu rezultate apreciate.
         Cele mai bune performante le-au realizat insa Nadia Comaneci (1973) si Marius Toba (1988), care au ocupat prima poziie, ei ramanad, de altfel, singurii care si-au inscris numele pe lista invingatorilor.
         Dar, prezente pe podium au avut si alti rerezentanti ai gimnasticii romanesti: Dan Grecu (1976), Emilia Eberle (1980), Lavinia Agache (1981), Laura Cutina (1984), Ana Maria Bican (1995), Marian Dragulescu (2004) – locul 2 si Daniela Silivas ( 1985) – locul 3.
        De asemenea, unele editii au avut cuprins in program si concursul pe aparate, editii in care, din nou, gimnastii romani s-au situate printre cei mai buni, adjudecandu-si victoria: Marius Toba (1986 / sol, barna, paralele), Daniela Silivas (1985 / barna), Mariana Tudor (1985 / paralele, sol), Marius Gherman (1993 / cal), Dan Burinca (1994 / inele) sau ocupand a treia pozitie: Adrian Ianculescu (1996 / cal. sol), Alexandra Marinescu (1997 / barna) si Dan Burinca (1997 / inele).

         Pentru amanunte privind clasarile sportivilor romani la American Cup, click aici:

         Gimnastii romani la American Cup

         Sa mai adaugam, ca in aceasta luna, in programul competitional international al sportivilor nostri mai figureaza concursurile de Cupa Mondiala de la Cottbus (Germania) si Doha (Qatar), precum si bilateralul feminin cu Italia.