Istoria Gimnasticii


DIN ANTICHITATE SI PANA IN PREZENT…

Gimnastica este unul dintre cele mai vechi sporturi olimpice fiind inclusa si in programul Jocurilor Olimpice antice, atunci când concurentii se intreceau intr-o varietate de concursuri, care, cu greu, ar putea fi denumite “gimnastica”. Acestea au inclus lupte si sarituri peste tauri, in conformitate cu ilustratiile de pe vase de lut. De fapt, numele de “gimnastica” este derivat din cuvântul grecesc antic” gumnos “, care, tradus literal, inseamna gol, acesta fiind si unul dintre motive pentru care femeile au fost excluse de la Jocuri, nu doar in calitate de concurente, ci si ca spectatoare. Gimnastica olimpica a acelor timpuri s-a stins odata cu desfiintarea J.O., dar, pana atunci, timp de peste o mie de ani, regii care au guvernat in epoca au incurajat practicarea exercitiilor fizice

Din greaca antica la Internet, istoria gimnasticii este strâns legata si de evolutia Jocurilor Olimpice, de la cele Antice la cele Moderne…

Sportul, la modul general, prin urmare si gimnastica, a capatat forme in acceptiune moderna pe parcursul secolului al 19-lea, in ceea ce priveste gimnastica in prim-plan aflandu-se disputa dintre cele doua stiluri in conflict: sistemul suedez (in principal grup de exercitii libere) si sistemul german (cu ajutorul unui aparat).

In Europa secolului al 19-lea au inceput sa apara Gimnazii destinate gimnasticii, in aer liber, care seamana cu locuri de joaca, locuri privite ca o aventura in cazul domnilor care doreau sa impresioneze doamnele, care, la randul lor, tot din acelasi motiv, care purtau semne ale « ascensiunilor » montane. Din punct de vedere al armatei, gimnastica a fost privita ca o posibilitate de exprimare a disciplinei, si nu este de mirare ca termeni militari inca mai exista, cum ar fi “defileaza pe…” si “salutul juriului”.

Federatia Internationala de Gimnastica (FIG) a fost fondata in 1881, la Liège, in prezent existand 129 federatii afiliate.

Gimnastica e