Retrospectiva anului 2015

ADRIAN STOICA, președinte FRG: ”Anul 2015 a fost satisfăcător pentru gimnastica românească”

Palmaresul anului 2015 a strâns 21 de medalii în vitrina cu trofee a competițiilor oficiale interenaționale, cele mai importante fiind:
GIMNASTICĂ ARTISTICĂ
CAMPIONATE EUROPENE (Montpellier, aprilie)
: Andreea Munteanu (aur, bârnă), Marius Berbecar (argint, paralele)
JOCURI EUROPENE (Baku, iunie): Andreea Iridon (argint, bârnă; bronz, paralele), Marius Berbecar (bronz, paralele)
CAMPIONTE MONDIALE (Glasgow, octombrie): Larisa Iordache (bronz, individual compus), Marian Drăgulescu (argint, sărituri)
GIMNASTICĂ AEROBICĂ
JOCURILE EUROPENE (Baku, iunie)
: Lavinia Panaete, Bianca Gorgovan, Dacian Barna, Daniel Bocșer, Lucian Săvulescu (arguint, grup)
CAMPIONATE EUROPENE (Elvas, octombrie) – Seniori: Corina Constantin, Lavinia Panaete, Bianca Gorgovan, Dacian Barna, Lucian Săvulescu, Gabriel Bocser (aur, echipe), Corina Constantin (aur, individual), Dacian Barna, Lavinia Panaete, Lucian Săvulescu (aur, trio), Marian Brotei, Roberta Dănescu, Andreea Darie, Andreea Drenea, Denisa Ganea, Alexandra Oprea, Iulian Perșe, Steliana Stoenescu (argint, aero dance), Bianca Gorgovan (bronz, individual), Gabriel Bocser (individual, bronz), Dacian Barna, Gabriel Bocser, Bianca Gorgovan, Lavinia Panaete, Lucian Săvulescu (grup, bronz); Juniori – Teodora Cucu (aur, individual), Francesca Morar, Mihai Popa (aur, perechi), Teodora Cucu, Francesca Morar, Mihai Popa, Andrada Zaman, Daciana Enache, Ioana Gorgovan, Lorena Jinga (argint, echipe), Sabrina Crăciunescu, Ștefan Huștea (argint, perechi), Teodora Cucu, Daciana Enache, Andrada Zaman (argint, trio), Teodora Cucu, Daciana Enache,  Ioana Gorgovan, Lorena Jinga, Andrada Zaman (argint, grup).

Președintele Federației Române de Gimnastică, Adrian Stoica, a declarat că apreciază drept ”satisfăcător” anul 2015 din punctul de vedere al realizărilor.
”Dacă ne uităm la numărul de medalii, 21 la competițiile oficiale, nu aș spune că a fost un an rău, să zicem satisfăcător. Dacă ne gândim însă la calificarea pentru Jocurile Olimpice de vară, aici este vorba despre un alt calificativ, pe care dorim să îl modificăm în luna aprilie”.
Echipele (feminină și masculină) de gimnastică artistică ale României au ratat calificarea directă la Jocurile Olimpice de la Rio, după ce nu au reușit să intre în finalele de 8 la Campionatele Mondialele de la Glasgow. Ele vor participa, în perioada 16-19 aprilie 2016, la un turneu preolimpic la Rio, primele patru urmând a se califica la întrecerile olimpice din august.
În anul care se încheie, la Campionatele Europene de gimnastică artistică pentru seniori de la Montpellier, tricolorii au obținut două medalii, aur. prin Andreea Munteanu (la bârnă), și argint , prin Marius Berbecar (la paralele).

La prima ediție a Jocurilor Europene au fost cucerite patru medalii, una de argint, prin Andreea Iridon (bârnă) și două de bronz, prin Andreea Iridon (paralele) și Marius Berbecar (paralele), la gimnastică artistică și una de argint, la gimnastică aerobică, prin Lavinia Panaete, Bianca Gorgovan, Dacian Barna, Daniel Bocșer, Lucian Săvulescu (grup).

La Campionatele Mondiale de gimnastică artistică de la Glasgow, România a cucerit două medalii, ”veteranul” Marian Drăgulescu a luat argintul la sărituri, iar Larisa Iordache bronzul la individual compus.

La gimnastică aerobică, țara noastră a obținut șapte medalii la Campionatele Europene de seniori (trei de aur, una de argint, trei de bronz), precum și șase medalii la Europenele de juniori (două de aur și patru de argint).

”Deocamdată, sunt calificați pentru Jocurile Olimpice de vară din Brazilia trei gimnaști (doi la masculin și una la feminin), dar vom vedea numărul lor final abia după recalificările care se vor desfășura în zilele de 16-19 aprilie 2016”, a precizat Adrian Stoica. Președintele Federației Române de Gimnastică speră să avem ”minimum 7 și maximum 10” gimnaști la Jocurile de la Rio. ”Primele obiective pentru anul viitor sunt calificarea echipei feminine la Jocurile Olimpice și încercarea calificării echipei masculine. Apoi, dorim să obținem câte una-două medalii la competițiile oficiale, Campionate Europene și Jocurile Olimpice’‘.
Merită menționat și faptul că reputații antrenori Octavian Bellu și Mariana Bitang au revenit în acest final de an la cârma lotului olimpic feminin de gimnastică.
Cei mai buni sportivi ai Federației de gimnastică, în viziunea președintelui Adrian Stoica, sunt ”Larisa Andreea Iordache – feminin, Marian Drăgulescu – masculin, Lucian Săvulescu – aerobică”, opțiuni care coincid cu clasamentul anunțat de forul național.

Președintele Federației Române de Gimnastică a mai spus că ”Poate fi considerat un succes, deși nu este vorba de unul strict competițional, și faptul că România a obținut, la începutul anului, votul de încredere al Uniunii Europene de Gimnastică pentru organizarea Campionatelor Europene din 2017, întrecere care va avea loc la Cluj, în perioada 19-24 aprilie, la șase decenii de la cea dintâi ediție a europenelor feminine, desfășurată la București, în 1957…

AGERPRES. Autor: Aristotel Bunescu, Editor: Mihai Țenea

Foto – Carmen Manda, FRG / FIG