RIO 2016 – GIMNASTICA, PE LINIA DE START !

* 26 campioni și medaliați olimpici și 33 campioni mondiali la start! * Marian Drăgulescu și Andrei Muntean – sâmbătă, de la ora 24.30, în calificările masculine * Cătălina Ponor debutează duminică, de la ora 17.30 * Marian Drăgulescu – cel mai în vârstă gimnast din concurs, record de participări olimpice (4) pentru gimnastica noastră  * Pentru prima oară în istoria olimpică, 5 gimnaste Purtătoare de Drapel Național * Cătălina Ponor, la a 3-a participare, cea dintâi gimnastă Purtătoare de Drapel la Ceremonia de Deschidere * Lista start – calificări masculin

Autor: Emanuel Fântâneanu

RIO 2016. Gimnastica se află pe linia de start a Jocurilor celei de a XXXI-a Olimpiade moderne, a 120-a de la punerea în ”scenă” a ideii lui Pierre de Coubertin, în 1896, la Atena. Și tot de atunci, gimnastica nu a lipsit din Program (alături de atletism, înot, scrimă și ciclism), devenind una dintre principalele discipline cu ale sale reușite și istorii. Cândva, marele poet Tudor George scria ”Gimnastica e – deci – sublimul sport / Al corpurilor noastre zburătoare / Eliberate din terestra stare…”, gimnastica fiind în top 3 cele mai urmărite discipline sportive.
La Rio, aproape 200 de gimnaști și gimnaste vor încerca să argumenteze valențele acestui ”sublim sport”, între ei, în  ordinea intrării în ”scena olimpică”, MARIAN DRĂGULESCU, ANDREI MUNTEAN și CĂTĂLINA PONOR, într-o dispută care se anunță foarte dură, fie și dacă notăm că pentru cucerirea celor 14 podiumuri între cei 196 de competitor se află 26 de campioni și medaliați olimpici și 33 de campioni și medaliați mondiali!
Sâmbătă, 6 august 2016, Rio Olimpic Arena, ora 10.30 (ora locală / + 6, ora României), gimnaștii primei Subdiviziuni a concursului masculin vor intra în lumina reflectoarelor… De la ora 18.30 (ora locală / 24.30 – ora României) va veni și rândul băieților noștri, iar, apoi, în ziua următoare, fetele…
Când în competiția masculină se află 4 campioni olimpici, 15 alți medaliați ai întrecerii și 22 de campioni mondiali, când în concursul feminin  își vor disputa podiumurile  6 medaliate cu aur, dar și 11 campioane mondiale, când noii ”lei tineri” sunt tot  mai puternici, este indubitabil faptul că întrecerile de la Rio vor fi nu numai echilibrate și pline de neprevăzut, dar și că se vor desfășura la un înalt grad de tehnicitate și spectaculozitate, iar drumul spre vârf va fi, poate, mai dificil ca oricând. În această galerie a valorilor se află, desigur, și cei trei reprezentanți ai gimnasticii noastre: Marian Drăgulescu, Andrei Muntean și Cătălina Ponor.

Marian Drăgulescu: ” Cea mai importantă competiție din viața unui gimnast…”

Spunea Marian Drăgulescu la finalul antrenamentului oficial:  ”Cătălina Ponor și cu mine suntem  aici ca ambasadori ai gimnasticii românești. Amândoi am avut cariere lungi, pline de succes… Am așteptat acest lucru timp de opt ani. Este cea mai importantă competiție din viața unui gimnast. Trebuie să fi în formă bună, atunci când vine momentul, și, sper , să fiu gata când începe întrecerea… Concursul va fi greu, pentru că există o mulțime de sportivi care evoluează la un nivel  foarte înalt… Nimeni nu știe ce se va întâmpla… Va fi o provocare pentru toată lumea… ” Și are perfectă dreptate.
… Japonia care, la Glasgow, a reușit primul său titlu după 30 de ani de așteptare, este condusă de Kohei Uchimura în căutarea singurului titlu care-i lipsește din palmares: aurul olimpic al echipelor! Dar niponii au de făcut față Chinei – învingătorii ultimelor două ediții -, cum SUA, Rusia și Marea Britaniei au o mare șansă de a urca pe podium, în componență cu supermotivați gimnaști. Dacă întrecerile pe echipe promit o dispută de înaltă clasă, același lucru se va întâmpla și la nivelul individualului compus, alturi de Kohei Uchimura – considerat cel mai mare gimnast al lumii -, ucraineanul Oleg Verniaev – cel mai înalt scor anul acesta -, britanicul Max Whitlock, chinezul Deng Shudi, cubanezul Manrique Larduet – surpriza de argint de la CM Glasgow – sau americanul Sam Mikulak fiind doar câțiva dintre cei care vor ataca podiumul.
La rândul lor, foarte mulți specialiști ai aparatelor sunt prezenți la Rio Olimpic Arena, garanți ai unor finale de excepție.  Max Whitlock și Louis Smith ”reclamă” întâietatea la cal, Kristian Thomas și Nile Wilson sunt printre marii favoriți la bară. Rușii se bazează pe potențialul lui Nikita Nagornyy  (sol și sărituri), Denis Ablyazin (sărituri, sol și inele) și David Belyavskiy (paralele), ucrainenii pe Oleg Verniaiev (sărituri și paralele) și  Igor Radivilov (sărituri și inele). Dar, din această galerie nu lipsesc campionul european și mondial Eleftherios Petrounias (inele), Artur Zanetti, dublul campion mondial al săriturilor Ri Se Gwang (RPD Coreeană), japonezul zburător  Kenzo Shirai (sol  și sărituri), Oleg Stepko (Azerbaidjan, paralele), Harutyun Merdinyan (Armenia), campionul continental la cal, Alexander Shatilov (sol), Filip Ude și Vid Hidvegi (cal), Samir Ait Said și Danny Rodrigues, dar și inegalabilul Epke Zonderland și eternul său rival și prieten Fabian Hambuechen, ”inventatorul” unui nou element,  Andreas Brettschneider, grecul Vlasios Maras, Bart Deurloo, Kohei Uchimura, Nile Wilson, Manrique Larduet… Și încă, și încă…
Evident, din această pleiadă de mari campioni, nu lipsește superstarul Marian Drăgulescu – argint sol 2004, bronz sărituri și echipe 2004 la JO – , așa cum este apreciat de către toți specialiștii, revenit în acțiunea olimpică după 12 ani și la 35 de ani (!), precum și, de ce nu?, performerul în urcare Andrei Muntean, finalist al Campionatelor Europene la paralele, campion olimpic de tineret la inele.
Concursul masculin al calificărilor deschide seria zilelor gimnasticii olimpice, sâmbătă, 6 august, de la ora 10.30 (ora locală / +6 – ora României) fiind dat startul. Băieții noștri se vor în Grupa Mixtă 2  în Subdiviziunea 3, împreună cu echipele Ucrainei, Elveției, Chinei, Rusiei și Grupa Mixtă 1, pentru a începe la paralele, de la ora 18.30 (ora locală / 24.30 – ora României).
Programul complet al zilei arată astfel:
10.30 / 16.30 – 13.00 /19.00: Subdiviziunea 1 (Mix3, JPN, BRA, KOR, Mix6, NED)
14.30 / 20.30 – 17.00 / 23.00: Subdiviziunea 2 (GBR, FRA, Mix5, USA, Mix4, GER)
18.30 / 24.30 – 21.00 / 03.00: Subdiviziunea 3
Sol – Ucraina / Cal – Grupa Mixtă 1 (Croația, Mexic, Uzbekistan, Cehia, Algeria, Irlanda) / Inele – Elveția / Sărituri – China
Paralele – Grupa Mixtă 2: MARIAN DRĂGULESCU, ANDREI MUNTEAN, Oskar Kirmes (Finlanda), Rayderley Zapata (Spania), Marios Georgiou (Cipru), Nicolas Cordoba (Argentina), Nestor Abad (Spania)
Bară – Rusia
Ordinea de concurs, conform listei de start va fi următoarea:
Paralele: Muntean Andrei , Kirmes Oskar, Abad Nestor, Georgiou Marios, Cordoba Nicolas
Bară: Drăgulescu Marian, Kirmes Oskar, Abad Nestor, Georgiou Marios, Cordoba Nicolas, Muntean Andrei
Sol: Kirmes Oskar, Abad Nestor, Zapata Rayderley, Georgiou Marios, Cordoba Nicolas, Muntean Andrei, Drăgulescu Marian
Cal: Abad Nestor, Georgiou Marios, Cordoba Nicolas, Muntean Andrei, Kirmes Oskar
Inele: Abad Nestor, Georgiou Marios, Cordoba Nicolas, Muntean Andrei , Kirmes Oskar
Sărituri: Georgiou Marios, Cordoba Nicolas, Muntean Andrei , Drăgulescu Marian, Kirmes Oskar, Abad Nestor

Pentru alte amănunte, click aici: MASCULIN – Lista start

Conform statisticilor, cel mai tânăr gimnast este Marios Georgiou (Cipru), 18 ani  (născut la 10 noiembrie 1997), iar cel mai în vârstă, Marian Drăgulescu, 35 de ani (18 decembrie 1980).
Să mai adăugăm că 5 noi elemente vor fi prezentate în concurs pentru a fi introduse în Codul de Punctaj și pentru a purta numele autorilor.

Cătălina Ponor – ”Gimnastica e familia mea…”

Gimnastica feminină la actuala ediție a Jocurilor Olimpice se află în marea scenă înainte de a începe concursul propriu-zis, printr-un veritabil record: 5 gimnaste vor fi Purtătoare de Drapel ale țărilor lor. Alături de Cătălina Ponor, se vor afla în fruntea delegațiilor  Ana Sofía Gómez (Guatemala), Giulia Steingruber (Elveția) – artistică, Neta Rivkin (Israel) – ritmică și Rosie MacLennan (Canada) – trampoline. Este un veritabil record, deoarece, în mod obișnuit, gimnastica absenteză de la Ceremonia de Deschidere, având în vedere programul de concurs, a doua zi după marea defilare, acțiune care presupune un effort și o oboseală deosebită.
Spune Cătălina Ponor: ”Gimnastica pentru mine este ca un drog: este ca atunci când te duci la dezintoxicare și ai terminat cura, dar, apoi, îl dorești din nou… Este familia mea. Am crescut cu asta. Am fost în taberele de antrenament toată viața mea, cu colegii de echipă și antrenori, și este destul de greu să renunți la gimnastică pentru a rămâne acasă, pentru a nu-i mai vedea pe coechipierii sau pe antrenori, cei care lucrează cu toate generațiile… Și ți-e dor de asta… Este acum o presiune de pe umerii mei, pentru că nu mai sunt împreună cu echipa… Dacă fac greșeli de una singură, atunci e pe mâna mea. Dacă nu fac nimic, e numai vina mea…
Și în competiția fetelor vom asista la un spectacol pe măsura valorii gimnastelor, pentru că, să nu uităm și în cazul lor pe listele de start se află 6 campioane olimpice – Cătălina Ponor, Gabrielle Douglas, Alexandra Raisman, Alyia Mustafina, Oksana Chusovitina , Hong Un Jong -, dar și 11 campioane mondiale!
La individual compus, Simone Biles este clar favorită, iar în absența Larisei Iordache (acum, la Rio, rezervă), bătălia este deschisă în special pentru Shang Chunsong sau Giulia Steingruber, cum o dispută foarte strânsă este de așteptat și pentru întâietatea pe aparate, cu Simone Biles (sol, sărituri, bârnă), Giulia Steingruber (sărituri, sol), Oksana Chusovitina – 41 de ani, la a 7-a participare la Jocurile Olimpice (!!) -, Fan Yilin, Daria Spiridonova și Madison Kocian, Becky Downie, Eli Seitz și Sophie Scheder. La bârnă,  Aliya Mustafina, Sanne Wevers, Angelina Melnikova, Catalina Ponor,  Pauline Schaefer, Flavia Saraiva sau Lauren Hernandez. Dar mai sunt și Aliya Mustafina – campioana paralelelor -, Loan His, Nina Derwael, Vasiliki Millousi, Becky Downie, Marine Boyer, Ellie Downie sau Claudia Fragapane.
Iar lista ar putea continua având scris cu majuscule și numele Cătălinei Ponor, tripla campioană olimpică de la Atena și medaliata de la la Londra 2012, și acum una dintre marile favorite la bârnă și sol, dar și cu ambiția de a face și individualul compus pentru a intra între cele mai bune 24, un pariu care și l-a pus cu sine însăși și pe care, desigur, îl dorim din toată inima câștigător la această a treia participare la Jocuri.
Recordurile vârstei sund deținute de Senna Deriks (Belgia) – 15 ani  (30 decembrie 2000), cea mai tânără competitoare, la polul opus fiind Oksana Chusovitina (Uzbekistan)  –  41 de ani  (19 iunie 1975).
Fetele intră în concurs duminică, 7 august 2016, de la ora 9.45 (15.45 – ora României), la start fiind componentele primei Subdiviziuni. Cătălina Ponor va fi prezentă Grupa Mixtă 6 a Subdiviziunii 2, care va lua startul la ora 11.30 (ora locală / 17.30).
Programul calificărilor feminine este următorul:
9.45 / 15.45 – 11.15 /17.15: Subdiviziunea 1 (MIX7, BEL, CHN, Mix1)
11.30 / 17.30 – 13.00 / 19.00: Subdiviziunea 2
Sărituri – Italia / Paralele – Grupa Mixta 5 / Bârnă – Rusia
Sol – Grupa Mixtă 6: CĂTĂLINA PONOR, Lisa Ecker (Australia), Giulia Steingruber (Elveția), Zsofia Kovacs (Ungaria),  Ana Perez (Spania).
14.30 / 20.30 – 16.00 / 22.00: Subdiviziunea 3 (Mix8, GBR, BRA, GER)
17.30 / 23.30 – 19.00 / 01.00: Subdiviziunea 4 (Mix4, NED, Mix2, SUA)
20.30 / 02.30 – 22.00 / 04:.00: Subdiviziunea 5 (JPN, FRA, CAN, Mix3)
Programul gimnasticii artistice (ora locală / + 6 ora României) dupa calificări:
08 august, 16.00 – 18.55 Masculin – Finala Echipe
09 august, 16.00 – 18.10 Feminin – Finala Echipe
10 august, 16.00 – 18.45 Masculin – Finala Individual compus
11 august, 16.00 – 18.10 Feminin – Finala Individual compus
14 august, 14.00 – 17.00 Masculin / Feminin – Finale aparate
15 august, 14.00 – 16.25 Masculin / Feminin – Finale aparate
16 august, 14.00 – 16.15 Masculin / Feminin – Finale aparate
17 august, 11.00 – 12.30 Gala I / 15.00 – 16.30 Gala II

Alte linkuri utile: