Sandra Izbasa va purta Drapelul Romaniei la Ceremonia de Inchidere a Jocurilor Olimpice de la Londra 2012

 

        Comitetului Olimpic si Sportiv Roman a decis ca gimnasta Sandra Izbasa sa poarte Drapelul Romaniei la Ceremonia de Inchidere a Jocurilor celei de a XXX-a Olimpiade moderne, de la Londra, se arată intr-un comunicat remis de forul nostru olimpic. La Londra, Sandra Izbaşa a cucerit titlul olimpic la sărituri şi a luat medalia de bronz cu echipa feminină de gimnastică. Este pentru prima oara camd o gimnasta se afla in aceasta postura onoranta. Drapelul României a fost purtat la Ceremonia de Deschidere de tenismanul Horia Tecău. Delegatia Romaniei va sosi in tara luni, 13 august, la ora 13.40, cu o cursa a companiei Tarom si va fi primita la Salonul Oficial.

         Sandra Izbasa este gimnasta care s-a intors de la doua editii cu medalia de aur, la doua aparate diferite (sol – 2008, sarituri – 2012)

          Catalina Ponor, tripla campioana olimpica la Atena 2004 si medaliata cu argint (sol) la Londra 2012, cea mai spectaculoasa revenire in scena olimpica, la un interval de opt ani, dovedind o valoare si o longevitate sportiva demna se toata lauda.

         Catalina Ponor si Sandra Izbasa se alatura celor 17 gimnasti si gimnaste romance care au luat parte pana acum la cate doua editii a Jocurilor. In acest select grup se aflau 8 gimnaste, numarul lor ridicandu-se acum la 10. Doua prezente consemneaza si Flavius Koczi, astfel ca numarul total se ridica la 20. Doar 5 performeri au fost prezenti la cate 3 editii. Din 1936 si pana la Londra 2012, au evoluat la Jocurile Olimpice 154 de gimnasti si gimnaste.

        Echipa feminina a Romaniei este singura formatie care nu a lipsit de pe podium din 1976 si pana in prezent.

        Reprezentativa feminina a SUA a castigat aurul olimpic dupa 16 ani.
         Gabrielle Douglas este prima gimnasta afro-americana care castiga aurul la individual compus.
         Zou Kai este cel mai titrat gimnast chinez, cu trei titluri castigate la actuala editie.
         Alexandra Raisman este prima gimnasta americana invingatoare la sol.
         Arthur Nabarette Zanetti a devenit primul gimnast brazilian medaliat cu aur la Jocurile Olimpice, inainte cu o editie ca tara sa sa o gazduiasca pe urmatoarea.
         Pentru prima oara, dupa foarte mult timp, in finala de la bara nu s-a mai consemnat nicio cazatura.
         Epke Zonderland este primul gimnast olandez medaliat la o editie a Jocurilor Olimpice. Epke Zonderland a realizat cu succes in finala de la bara combinatia sa preferata Cassina-Kovacs-Kolman, ceea ce i-a adus medalia de aur.
         Aliya Mustafina este cea de a doua gimnasta din Rusia, dupa Svetlana Khorkina, care castiga finala la paralele.
         Aliya Mustafina este cea mai titrata gimnasta a actualei editii, avand in palmares 4 medalii.
        Pentru prima oara dupa Jocurile Olimpice de la Sydney, echipa masculina a Ucrainei a fost medaliata pentru… 10 minute. O contestatie a delegatiei japoneze, dupa evolutia la cal a lui Kohei Uchimura, a adus formatia nipona pe locul secund, iar Ucraina pe 4.
         15 natiuni se afla pe tabloul medaliatelor. China a ocupat locul intai in clasamentul general pe medalii cu un total de 12, pe locurile urmatoare aflandu-se SUA (6), Rusia (9), Japonia (3) – cu contributia baietilor in special -, Romania ocupand locul 5, cu 3 medalii, cate una din fiecare culoare, toate obtinute de fete. Ierarhia este realizata pe principiul descrescator al numarului de medalii, pornind de la cele de aur.