SONIA IOVAN – 80 de ani! LA MULȚI ANI!

Trecut-au anii… SONIA IOVAN azi, la zi aniversară. 80 de toamne aurii…

Cândva, o adolescentă din Cluj, făcea cunoştinţă cu unul dintre sporturile care avea să aducă glorie României – gimnastica.
…1956. Melbourne. Jocurile Olimpice. ”… Pe covor sunt chemate de crainica concursului reprezentantele României. Şase fete suple (Elena Leuştean, Georgeta Hurmuzache, Emilia Vătăşoiu, Elena Mărgărit, Sonia Inovan şi Ileana Săcălici) pătrund în pas elastic în sală. Apariţia lor smulge murmure de admiraţie. Sunt îmbrăcate în costume subţiri, fine, de mătase bleu, cu mâneci lungi şi largi, cu un decolteu rotund. Poartă în mâini corzi albe, îmbrăcate în crizanteme roz… Câteva acorduri şi sublima melodie a lui George Enescu, «Rapsodia română», cunoscută de mulți din cei prezenţi, a liniştit ca prin farmec sala. Un spectacol ca de basm, povestit undeva la gura sobei pe plaiurile dunărene, un dans de zâne în mijlocul unei grădini minunate de pe alt tărâm se desfăşoară acum în sala de la Melbourne. Sala e parcă vrăjită şi cele câteva minute cât ţine exerciţiul par un farmec. Cele 4 minute au trecut prea repede… Rezultatul definitiv consfinţeşte cea mai frumoasă comportare avută până acum de o echipă românească de gimnastică într-un concurs internaţional… Medalii de bronz pentru fiecare din componentele echipei – Elena Leuştean, Sonia Inovan-Iovan, Emilia Vătăşoiu-Liţă, Ileana Săcălici, Elena Dobrowolski, Geta Hurmuzache – urca pe podium alături de echipa României şi scria istorie în acest sport…”
…1957. București. Campionatele Europene. Prima ediție. Sala Floreasca.Sonia Iovan, o surpriză plăcută atât pentru antrenori cât și pentru spectatori, a concurat de o manieră impecabilă, începând cu săriturile unde a ocupat locul 3 și culminând cu bârna, aparat la care doar Latînina s-a dovedit mai bună. Bravo Sonia! Munca ta a fost răsplătită. Sonia Iovan s-a dovedit încă o dată o excelentă concurentă care poate face față oricărei întâlniri de amploare…”
…1958. Moscova. Campionatele Mondiale. ”…Surpriza a venit din partea fetelor noastre care reușesc prima medalie din palmaresul mondial al gimnasticii românești… Sonia Iovan, Elena Dobrovolschi-Niculescu, Atanasia Ionescu, Emilia Vătăşoiu-Liţă, Ileana Petroșanu și Elena Leuştean-Teodorescu au devenind medaliatele cu bronz ale ediției…
1960. Roma. Jocurile Olimpice. ”… Reprezentanta noastră Sonia Iovan se anunţă drept una din cele mai bune gimnaste ale acestor Jocuri. Sonia Iovan, în mare formă, a condus echipa română spre o frumoasă afirmare la liber alese… În orice caz, clasa Soniei Iovan şi a Elenei Leuştean nu se discută. Strălucită în mod special a fost comportarea româncelor la sol; formate, toate, la şcoala Elenei Leuştean, ele au reuşit figuri neaşteptat de expresive. Sonia Iovan este foarte bine pregătită, ea fiind admirabilă la toate aparatele…”
1959. 1962. 1963. 1964. București. Campionatele Naționale.Avem o nouă campioană absolută de gimnastică! Sonia Iovan, care, de mai mulți ani, o secondează cu succes pe Elena Teodorescu-Leuștean, a reușit de data aceasta să-și înscrie numelepe tabela campionilor țării… Reprezentanta Clubului Sportiv Universitar (București) a fost la această ediție a campionatelor republicane cea mai constantă dintre concurente…. Calmă, sigură, cu multă voință, ea a fost prezentă în lupta pentru titlu atât la general, cât și la aparate… Sonia Iovan este cea mai bună și mai în formă gimnastă în momentul de față…”.
Așadar, SONIA IOVAN…

La Jocurile Olimpice – Roma 1960

S-a născut la Cluj, la 29 septembrie 1935. Multiplă campioană națională: 7 titluri cu echipa “Stiinta”, 4 la individual compus, 4 la bârnă, câte 2 la paralele și sărituri, unul la sol. La Jocurile Olimpice, din 1956, a primit prima medalie olimpică de bronz pe echipe și locul 14 la individual compus; în 1960, la J.O. de Roma, medalie de bronz pe echipe,  2 locuri 5, la individual compus și la sărituri, 2 locuri 6, la sol și paralele; în 1964,  la J.O. Tokyo, locul 6 cu echipa și 14 la individual compus. La Campionatele Mondiale din 1958, de la Moscova, medalie de bronz cu echipa, prima obținută la “mondiale” de gimnastica românească, iar în 1962 locul 9 cu echipa și 20 la individual compus.  Participă la 3 editii ale Campionatelor Europene. În 1957, la Bucuresti, argint la bârnă, 2 medalii de bronz, la individual compus și sărituri, locul 4 la sol și 5 la paralele; în 1959, la Cracovia, argint la sol, bronz la individual compus și locul 4 la paralele; în 1961, la Leipzig, locul 8 la individual compus. În perioada 1966 – 1967 a fost antrenor federal. După absolvirea Institutului, a parcurs toate treptele didactice, până la profesor universitar, fiind șefă Catedrei de Educatie Fizica de la ASE. În 1997 a fost solicitată să lucreze la Institutul de Educatie Fizica din Balhad (Liban). Maestră și Maestră emerită a sportului. A fost căsătorită cu excelentul și regretatul ziaristul sportiv Paul Iovan (Sportul / Gazeta Sporturilor)..

Pe podium…

Sala de gimnastică de lângă Liceul Teoretic „Nicolae Bălcescu“ din Cluj poartă numele fostei gimnaste care a scris primele pagini ale istoriei medaliilor olimpice româneşti. „Am fost foarte surprinsă de iniţiativa celor de la Cluj, pentru că eu nu m-am simţit niciodată atât de importantă încât să merit aşa ceva. Am fost onorată şi fericită, totuşi“, spune plină de modestie Sonia Iovan.

La Campionatele Nationale

Trecut-au anii… SONIA IOVANazi, la zi aniversară. 80 de toamne aurii…
La mulți ani!